Un fòrum obert per xerrar sobre qualsevol cosa que es vulga, per favor abans de participar sol·licita donar-te d'alta en el nostre grup de Telegram, així evitem l'spam.

Netbook amb Lliurex Lite i Hasefroch

by Deleted user -

Hola,

he ficat aquest dubte al fòrum de Lliurex però, de moment, no m'ha contestat ningú.

Vaig instal·lar Lliurex lite 13 a un portàtil meu en paral·lel amb Windows i amb Ubuntu.La veritat és que funciona de meravella. El problema és què no recorde molt bé com ho vaig fer perquè no em va donar massa problemes (crec que tenia espai al disc sense particionar).

Ara, una companya m'ha demanat que li instal·le lliurex al seu netbook però sense llevar-li el Windows, i no tinc molt clar com hauria de procedir. Ella no tenia espai sense particionar i, a l'instal·lador de Lliurex Lite, no apareix l'opció "instal·la dos sistemes en paral·lel: win i llx" (com en altres distros). Vaig iniciar amb un USB amb Ubuntu live i li vaig redimensionar (fer més menuda) una partició per tal que hi haguera espai lliure al disc sense particionar. Després vaig provar altra vegada d'instal·lar Lliurex Lite, però a l'instal·lador tampoc apareix l'opció "instal·la Lliurex en l'espai disponible" (com en altres distros). No m'atrevisc a fer la taula de particions manualment per por a carregar-me el windows (al menys sense unes instruccions). L'últim manual de Lliurex Lite que he trobat és de la versió 10. Al manual de la versió 10 diu que s'ha de fer una taula de particions nova però, això no eliminarà les particions que hi havia?

Pregunta pels desenvolupadors de Lliurex (si m'escolten): Hi ha previst fer un manual de lliurex Lite 13? Ho dic perquè no vindria malament, ja que ha canviat l'escriptori a XFCE.

Considere important un manual en el qual s'arreplegue com instal·lar Lliurex lite en paral·lel amb windows en un netbook, ja que molts docents en tenen un, i és la forma d'introduir-se al linux i quedar-se (ja que en un netbook funcionarà molt millor que el win)
També el manual hauria de contindre alguns consells com, per exemple, instal·lar paquets addicionals molt útils, (allò que em vas dir, Àngel) etc.


Salutacions

Descarregar les Lliurex ISO

by Deleted user -

Hola.

Estic intentant descarregar l'ultima ISO de Lliurex Desktop però el server no respón.

$ wget http://releases.lliurex.net/isos/13.06/releases/lliurex-escriptori_1306_20131219.iso

http://releases.lliurex.net/isos/13.06/releases/

Voldria saber si s'està sincronitzant amb un altre server d'ftp i si hi ha un temps sistemàtic on es realitza aquesta tasca per tal de descarregar en un temps alternatiu.

He descobert que a Ubuntu sincronitzen divendres per la vesprada, així que en aquest període de temps millor no actualitzar, llevat d'aquest temps cada vegada que apague el sistema l'actualitze mitjançant aquest script:

#!/bin/bash
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y && sudo poweroff

Donant-li el nom apaga.sh i copiant-lo al directori /usr/local/bin/ per apagar pose en marxa un terminal i escric:

$ apaga.sh

En cada apagada s'actualitza l'ordinador.

No és bona poítica en servers.

Salut

Llicencies de windows

by Deleted user -

Bon dia:

 

Necessite compartir dubtes amb vosaltres. Amb la revisió de les llicències de programari em trobe amb dos llicències donades. Una XP home premiu i una altra Windows 7. Hi ha algun problema de tindre instal·lades estes llicències?.

 

Cal tindre present que han sigut donada i les tenim en el Centre localitzades. Quan vinga l’auditoria què passarà?.

 

D’altra banda estan els portàtils que s’han aconseguit en les editorials i vénen preinstal·lats amb Windows. Ací tampoc tenim la llicència del sistema operatiu, llevat que vinga preinstal·lada en una partició oculta. Però no ho sabem i no formatajem per a esbrinar-ho.

 

A algú li han sorgit aquestos dubtes. Ja em dieu. I aprofite per a felicitar-vos el Nadal.  

Primers dubtes sobre Lliurex

by Deleted user -

Com ja vaig comentar, no sóc coordinador TIC però col·labore en el tema. Administre des de l’any passat un aula d’informàtica on vaig trobar Windows XP instal·lat, però que originalment era la típica aula Lliurex amb servidor (ordinadors normals, no clients lleugers). Pel que hem estat comentant de llicències en altres fils i per anar posant tot en ordre, vaig a tornar a instal·lar Lliurex.

La idea, de moment i fins que controle més, és instal·lar el servidor per una banda i als ordinadors dels alumnes instal·lar la versió escriptori amb uns pocs usuaris (un per cada matèria que utilitza l’aula). Ara mateix el cablejat del servidor tampoc permet la instal•lació de clients d’aula. Més endavant em plantejaré fer-ho com cal.

Ja he instal·lat el servidor i un ordinador d’alumne i he trobat els primers problemes i dubtes. També he instal·lat la versió escriptori en un portàtil meu per anar provant.

1.-  A vegades l’ordinador no s’apaga ni es reinicia.
Als tres ordinadors observe el mateix problema. Si inicie sessió amb un usuari i apague o reinicie l’ordinador, ho fa correctament. Si seleccione canviar d’usuari i apareix la pantalla amb el selector d’usuaris, quan intente apagar o reiniciar, no ho fa i torna a la pantalla del selector d’usuaris. A partir d’aquest moment, encara que inicie sessió com a un usuari, ja no vol apagarse ni reiniciar-se i cada vegada va a la pantalla de selecció d’usuaris.

2.- Vull que el selector d’usuaris siga una llista amb els 6 o 8 usuaris que he creat i no una casella on posar el nom d’usuari i després la contrasenya. No trobe on fer aquest canvi.

3.- Vull canviar el menu del gestor d’inici (Gurb) al meu portàtil, on també tinc Windows, i no sé on trobar-lo. En versions d’Ubuntu que havia provat sí que recorde haver-ho fet, però en aquesta no ho veig.

Sé que els dos últims són tonteries que no sé trobar (per més que ho he buscat), però el primer m’ha mosquejat molt.

Bé, gràcies per endavant.

Wakeonlane en AMD

by Deleted user -

Hola xics i xiques.

Tinc un dubte i al mateix temps una sospita.

Sóc usuari de wakeonlan, servei que serveix per a despertar els ordinadors quan estan dormint (apagats i ben apagats, però sense tancar la regleta, els arriba corrent).

El cas és que amb una placa base INTEL la cosa funcionava molt però que molt bé.

Ara estic utilitzant una placa AMD amb EFI (BIOS amb ratolí) molt vistosa i configurable, però després de buscar molt no trobe el server de Wakeonlan. Com sabeu és necessari activar-lo a la BIOS per a que funcione.

Per a aquells que no sapigueu a què em referisc la BIOS són aquelles lletres blanques e ixen al principi, quan engeguem l'ordinador...

La meua pregunta és:

El servei de Wakeonlan està implementant sols en INTEL? A algú li ha passat i ha arribat a alguna conclusió?

Als centres tenim molts ordinadors amb AMD. Estic totalment sorprés del bon rendiment d'aquest tipus de processadors, però tiiiiiiiire a faltar wakeonlan.

No puc programar l'ordinador tampoc per què s'alce a una hora determinada i faça una sèrie de tasques amb cron.

En fi, agrairé qualsevol pista.

Salut

Metotologies eficients amb les TIC

by Deleted user -

Hola companys.

Inicie aquest fil amb la reflexió de si les TIC estan tenint un paper afegit a l'educació o si per contra, tenen un paper estratègic crucial.

Personalment m'incline per la segona opció.

Posaré un exemple...

Cercant material per millorar l'ortografia m'he topat amb un projecte molt i molt interessant que vincula la metodologia a les TIC.

Podréu visualitzar el contingut en aquest post:

http://llagosti.wordpress.com/2013/12/20/aprendre-ortografia-amb-metodologia-eficient/

Es tracta d'una metodologia proposada per Daniel Gabarró, profe de la Universitat Ramón Llull de Lleida.

Proposa un mètode per aprendre ortografia de forma visual. La metodologia recorda al mètode global per ensenyar a llegir, però la verdadera innovació crec que s'implementa en vincular la metodologia amb un programari que t'ajuda a visualitzar i interioritzar la paraula.

Per entrendre el mètode visualitzeu el video del post. Són 25 minuts, preneu-se un café, mereix la pena. Porte anys ensenyant a llegir i crec que estem davant d'una metodologia molt eficient.

En el cas del profes de secundària, té més interés si cal, ja que l'ortografia a secundària és un cavall de batalla.

El programari no està obert (codi font), ja que està al núvol, però la filosofia és «el coneixement no és un secret, ajuda a difóndre'l», veurem si més avant es converteix en software lliure com li va passar a les llibreries QT. Aquest tipus de filosofia que basa el coneixement en la construcció oberta recorda a Eric Raimond en parlar de La Catedral i el Bazar.

Questions tècniques:

  • El programari està escrit en .php i es pot executar des d'ací Edudigital
  • El website de l'editorial és un Joomla adaptat, fixeu-se quin partit han tret Boira Editorial

Aprofite l'ocasió per desitjar-vos a tots Bon Nadal i que l'any vinent ens continuem ajudant i construint la comunitat edutictac com ho hem fet fins ara, valorant tots els membres, perquè tots sóm importants, tots sóm imprescindibles.

Salut

Bibliojocs i JClic

by Deleted user -

Hola companys, vos informe que he actualitzat bibliojocs i ara el cercador està en la portada de la web. També una secció amb les novetats i les activitats més populars.

A més he afegit les activitats que tenim en la biblioteca Ratotolí de jclic, les quals no apareixen en les categories de bibliojocs però si en les recerques. Això és molt útil per tal d'enviar activitats als alumnes mitjançant epoptes, molt pràctic per als alumnes d'infantil i primer cicle.

Vos deixe una captura de la recerca multiplicació ;D endevineu quines són les activitats de jclic? xDD

Captura%20de%20pantalla%20des%20de%202013-12-12%20233916.png

Salut!!

Normes sobre l'ús segur de mitjans tecnològics

by Deleted user -
Hola Haveu llegit aquesta orde? ORDE 19/2013, de 3 de desembre, de la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, per la qual s'establixen les normes sobre l'ús segur de mitjans tecnològics en l'Administració de la Generalitat. [2013/11767] http://www.docv.gva.es/datos/2013/12/10/pdf/2013_11767.pdf Què penseu? Qui ha de vetllar pel seu compliment als centres docents? Es pot deduir que, per exemple, a l'aula d'informàtica, cada alumne ha de tenir un nom d'usuari individual?

Gestió d'IP proxy central

by Deleted user -

Hola xics.

Comente aquest tema perquè crec que clarifica el que de vegades funcionen uns ordinadors a internet i d'altres no funcionen. Sembla que no és un problema local... sino del proxy central.

Caldrà avaluar si en cas de posar en model de centre obert a tot el centre per qüestió d'IPs donades des del proxy central, i ara que hi ha pendent una auditoria, potser millor fer les coses correctament, o esperar a que facen l'auditoria i diguen...

Reviseu les instruccions... les xarxes han d'estar mapejades, hi ha d'haver un responsable, no sé, sembla que la cosa va en serio aquesta vegada.

Us expose aquesta experiència

Aquest matí hem pogut comprovar que el servidor central no donava IP específica sino que donava una IP de xarxa local 192.168.1.xxx

El tema era que alguns ordinadors tenien internet i d'altres no.

La IP dels ordinadors que tenien IP estava donada des de València. Si no apagavem l'ordinador funcionava, però en cas contrari, no.

En cas d'altres ordinadors als que internet no funcionava, assignava aquesta IP local. Feia la connexió a la xarxa, però evidentmen no navegava, calia supose que la porta d'enllaç, les DNS, etc.

Ho comente perquè crec que quan passa això no hi ha res a fer, caldrà fer incidència i esperar, ja que, ni editant a ma l'arxiu:

/etc/network/interfaces

funcionava.

Si assignavem una IP fixa amb una numeració més alta, no es podia connectar a la xarxa.

Supose que es comença a desplegar més seriosament la xarxa als centres i no m'extranyaria que assignaren IP fixes a les MACs de cada ordinador, de tal manera que es puguera entrar de forma remota.

Si és així, m'alegre de que en donen passos vers la seguretat de les xarxes educatives.

Respecte al tema de les auditories, ja era hora, Lliurex es va llançar al maig del 2005 després del congrés de Castelló, han hagut de passar més de 8 anys.

El pas li tocava fer-lo ara a l'administració.

Data auditoria

by Deleted user -

Bon dia,

Al Levante d'avui diu que les auditories de microsoft començaran a gener mentres que a la carta que hem rebut parla de març. Algú sap la dota concreta que començaran les auditories? Jo tinc pocs problemes ja que tenim lliurex a tota la xarxa del centre però vull fer una preauditoria no siga cas que algú "haja fet de les seues" sense enterar-me. Els meus companys deien que això del linux eren "manies de Paco" i els tenia prou enfadats al principi. Ara ja s'han acostumat. Sols queden alguns XP en aules de PT i els maxacaré abans de que microsoft acabe amb el suport.