Netbook amb Lliurex Lite i Hasefroch

Netbook amb Lliurex Lite i Hasefroch

by Deleted user -
Number of replies: 4

Hola,

he ficat aquest dubte al fòrum de Lliurex però, de moment, no m'ha contestat ningú.

Vaig instal·lar Lliurex lite 13 a un portàtil meu en paral·lel amb Windows i amb Ubuntu.La veritat és que funciona de meravella. El problema és què no recorde molt bé com ho vaig fer perquè no em va donar massa problemes (crec que tenia espai al disc sense particionar).

Ara, una companya m'ha demanat que li instal·le lliurex al seu netbook però sense llevar-li el Windows, i no tinc molt clar com hauria de procedir. Ella no tenia espai sense particionar i, a l'instal·lador de Lliurex Lite, no apareix l'opció "instal·la dos sistemes en paral·lel: win i llx" (com en altres distros). Vaig iniciar amb un USB amb Ubuntu live i li vaig redimensionar (fer més menuda) una partició per tal que hi haguera espai lliure al disc sense particionar. Després vaig provar altra vegada d'instal·lar Lliurex Lite, però a l'instal·lador tampoc apareix l'opció "instal·la Lliurex en l'espai disponible" (com en altres distros). No m'atrevisc a fer la taula de particions manualment per por a carregar-me el windows (al menys sense unes instruccions). L'últim manual de Lliurex Lite que he trobat és de la versió 10. Al manual de la versió 10 diu que s'ha de fer una taula de particions nova però, això no eliminarà les particions que hi havia?

Pregunta pels desenvolupadors de Lliurex (si m'escolten): Hi ha previst fer un manual de lliurex Lite 13? Ho dic perquè no vindria malament, ja que ha canviat l'escriptori a XFCE.

Considere important un manual en el qual s'arreplegue com instal·lar Lliurex lite en paral·lel amb windows en un netbook, ja que molts docents en tenen un, i és la forma d'introduir-se al linux i quedar-se (ja que en un netbook funcionarà molt millor que el win)
També el manual hauria de contindre alguns consells com, per exemple, instal·lar paquets addicionals molt útils, (allò que em vas dir, Àngel) etc.


Salutacions

In reply to Deleted user

Re: Netbook amb Lliurex Lite i Hasefroch

by Deleted user -

Hola Tàfol.

Uffff, quanta feina has fet.

Et conte la meua versió.

Crec que Lliurex Lite està destinat a ordinadors antics, és per això que moltes coses s'han obviat, com ara el pas de redimensionar les particions.

Una solució viable:

1. Instal·la Lliurex Desktop.

Et deixarà redimensionar particions com Ubuntu.

No cal crear una nova taula de particions. Ho tindràs redimensionat i tindràs accés a la taula de particions, sols caldrà dir-li on vols instal·lar el sistema, si ho vols tot en una partició per a Lliurex elegeix /, amb ext4 i di-li que formatege la partició de Lliurex, però que no formatege la se Windows (per defecte no la formateja).

Potser anirà lent, però si després instal·les s'escriptori XFCE en Lliurex Lite ho tindràs solucionat.

2. Mitjançant synaptic instal·la Lliurex Lite

Els paquets cdd instal·len l'escriptori i les dependències. Busca el de Lliurex Lite.

Tens els escriptoris ací:

http://lliurex.net/pandora/pool/main/l/lliurex-meta/

Però lamentablement no hi ha cap paquet que diga lliurex-lite, llavors sols cal saber quin és el paquet que instal·la la versió Lite pelada, ja després pots extendre-la, ja que es va nomenar que hi ha un paquet que l'estén.

Supose que serà el paquet:

lliurex-cdd-xdesktop-13.06.0.434

i el paquet que extén l'escriptori pelat:

lliurex-cdd-xdesktop-extended-13.06.0.434

En cas de no llevar l'escriptori, Gnome, supose que no farà falta extendre amb programari com Java, Flash, etc., doncs ja el portarà.

Bé doncs, ja tens una via de recerca.

Sort

In reply to Deleted user

Re: Netbook amb Lliurex Lite i Hasefroch

by Deleted user -

Hola,

Alfons, perdona que et conteste tan tard en aquest debat però, vaig deixar el tema aparcat i continua aparcat però un dia el reprendré.

En primer lloc, mil gràcies per la resposta; tu sempre tan eficient.

En segon lloc i per posar en antecedents (fa tan de temps del tema que potser la resta no recorde ni de què va). Tinc un netbook amb XP al qual vull ficar Lliurex Lite (o lleuger) en paral·lel, però l'instal·lador de Lliurex Lite no em dona l'opció.

Tu em suggerixes que instal·le Lliurex dextop (el qual sí inclou l'opció d'instal·lar els dos sistemes en paral·lel) i després instal·lar, com si fora un paquet, l'escriptori xfce. És així?

Això faria que l'ordinador anara més lleuger? encara que estiga instal·lat Gnome i molts programes que són per a Gnome? Les aplicacions Gnome funcionarien? Per exemple, en Lliurex lite no hi ha "Gedit" sinò "Leafpad"

Tinc alguns dubtes més sobre Lliurex Lite, en aquesta ocasió sobre una instal·lació feta amb el CD de Lliurex lite:

A Lliurex lite no hi ha "algunes" aplicacions. Com puc saber si puc instal·lar una aplicació i que aquesta no faça ralentir el PC. Per exemple: si instal·le Brasero o K3b s'instal·laran un munt de paquets relacionats amb Gnome o KDE i no sé què pot passar.

Una altra pregunta: Algú sap què fa el menú Lliurex > Sistema > Instal·la la versió RELEASE ?

M'agradaria saber un poc més sobre diferents escriptoris en linux. Sobre tot ara que hi han tants i cada distro té el seu i, al final, no saps quin triar.

Salutacions

In reply to Deleted user

Re: Netbook amb Lliurex Lite i Hasefroch

by Deleted user -

Hola Tàfol.

Totes les versions de lliurex les tens ací:

http://lliurex.net/pandora/pool/main/l/lliurex-meta/

Què vol dir això?

Doncs que instal·lant un sistema base tens la recopilació de programari de la versió server, client, desktop, lite, etc., instal·lant sols un paquet.

Els xics de Lliurex són així de sistemàtics.

Et preguntaràs... sí però com arranque una versió o altra?

Deixant a banda el tema de la versió Server que posa a funcionar programari per sota pots entrar com forme vullgues des de la pantalla d'inici al sistema.

Fixa't, pots elegir escriptori en entrar-hi. Així podries tenir instal·lat Gnome 2 i XFCE i elegir què vols córrer en entrar-hi.

Personalment, a les màquines Ubuntu i Debian sempre instal·le Gnome, Unity (Ubuntu), XFCE i Fluxbox (és el que utilitze).

Les aplicacions funcionen exactament igual, ja que per baix tens les llibreries base gdm. En instal·lar K3B les dependències et faran instal·lar llibreries QT de KDE i instal·laràs un fum d'arxius necessaris per tal que funcione, jo no ho faria.

Mira aquest post amb 21 gestors de finestres diferents que es poden fer servir amb GNU/Linux

http://www.emezeta.com/articulos/21-gestores-ventanas-gnu-linux

D'aquesta manera si tinc qualsevol necessitat de veure alguna cosa entre amb l'escriptori pertinent i ho prove.

dm = display manager, gestor de finestres

A Lliurex podries instalar la versió Desktop, que instal·la els serveis de Gnome. Pensa que XFCE utilitza el gestor de sessions del Gnome (gdm), KDE utilitza un altre gestor ara no recorde com es diu (kdm), Ubuntu utilitza el gestor de finestres lightdm, hi ha d'altres Slim, MDM.

Font: http://www.webupd8.org/2011/07/how-to-switch-between-gdm-lightdm-or.html

Els escriptoris Gnome, XFCE, LXDE i Fluxbox/Openbox utilitzen gdm, sols KDE utilitza l'altre gestor d'escriptoris, kdm. No m'allargue més...

Amb aquesta lògica si instal·les XFCE necessàriament estàs instal·lant gdm per gestionar la sessió, així que la cosa no és tan greu.

Si inicies amb Gnome posaràs en marxa els serveis de Gnome, com Netwok Manager. Si inicies amb XFCE posaràs en marxa els serveis d'XFCE com ara wicd, un gestor simple i molt potent, però una miqueta més complexe.

Si finalment vols desinstal·lar Gnome simplement ves al Synatic i desinstal·la el paquet:

lliurex-cdd-edu-gdesktop_13.06.0.486_i386.deb

Supose que el paquet base és aquest:

lliurex-cdd_13.06.0.486_i386.deb

Potser és un metapaquet, no m'he parat a veure-ho.

I el paquet que instal·la XFCE és aquest:

lliurex-cdd-xdesktop_13.06.0.486_i386.deb

i l'extensió de programari bàsic a Lite és aquest paquet:

lliurex-cdd-xdesktop-extended_13.06.0.486_i386.deb

El millor seria provar. Recorda que pots elegir l'escriptori a la patalla d'inici, trasteja i ho trobaràs.

Jo sempre elegisc Fluxbox per allò del minimalisme i la productivitat. Ho comente perquè a Lliurex l'instal·le des dels repositoris d'Ubuntu i l'elegisc a la pantalla d'inici.

Elegisc Fluxbox amb tecles programades que m'emporte a altres entorns amb uns arxivents, m'encanta, m'encanta, m'encanta, visca el minimalisme!!!

La versió RELEASE és la última versió estable actualitzada, però instal·lant qualsevol i fent un:

$ apt-get update && apt-get upgrade -y

arribes al mateix lloc.

Conclusió

A Lliurex s'han pres decisions sàvies sobre els escriptoris, s'està aguantant Gnome 2 i es proposa XFCE en Lite (abans es proposava LXDE), un canvi a millor.

Al finals tens Gnome 2 ó XFCE, més lleuger XFCE, però Gnome 2 funciona bé també a partir de 300 Mb de RAM.

Per fer-te una idea el millor és provar.

Senc l'extensió, així ho veig jo.

Happy hacking,
Lliurex-hacker-education for ever!!!

In reply to Deleted user

Re: Netbook amb Lliurex Lite i Hasefroch

by Deleted user -

Moltes gràcies Alfons!

He aprés algunes coses amb el que ens has contat. Espere tenir temps per PROVAR i aprendre encara més. Gràcies per l'extensió, quanta més informació, millor s'enten el que dius.

He llegit l'article sobre els gestors de finestres. No sabia que hi ha tants! i això que l'article és de 2010.

També he vist les versions de Lliurex. Sí que n'hi ha! Em pregunte per a què servirà la versió gdesktop_gva.

Moltes gràcies per tot.