Llicencies de windows

Llicencies de windows

by Deleted user -
Number of replies: 25

Bon dia:

 

Necessite compartir dubtes amb vosaltres. Amb la revisió de les llicències de programari em trobe amb dos llicències donades. Una XP home premiu i una altra Windows 7. Hi ha algun problema de tindre instal·lades estes llicències?.

 

Cal tindre present que han sigut donada i les tenim en el Centre localitzades. Quan vinga l’auditoria què passarà?.

 

D’altra banda estan els portàtils que s’han aconseguit en les editorials i vénen preinstal·lats amb Windows. Ací tampoc tenim la llicència del sistema operatiu, llevat que vinga preinstal·lada en una partició oculta. Però no ho sabem i no formatajem per a esbrinar-ho.

 

A algú li han sorgit aquestos dubtes. Ja em dieu. I aprofite per a felicitar-vos el Nadal.  

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Hola Carme.

Amb les llicències de Windows... uff, formatejar...

Ara en serio. Si quan tingues l'auditoria hi ha algun ordinador amb Windows que no porta la llicència apegada en la mateixa màquina... doncs, no té llicència ÉS IL·LEGAL, dóna igual qui ho haja donat. Mira si té enganxina de la versió de Windows que corre.

Els ordinador amb Windows XP moriran el 12 d'abril de 2014, quan Microsoft deixe de donar suport a aquest sistema operatiu. És esperable que Conselleria en aquell moment diga que no tots els ordinadors han d'estar amb Lliurex i punt.

A penes queden 3 mesos, 27 dies i unes poques hores, (per sor ja queda menys) mireu, mireu el compte enrere...

http://www.microsoft.com/en-us/windows/business/retiring-xp.aspx

Podria ser que s'haguera dotat amb algun ordinador posterior amb llicència de Windows. Si la llicència està a l'ordinador (enganxina) cap problema, si no

ÉS IL·LEGAL I ELS QUE MANTINGUEN AQUESTA SITUACIÓ SERAN RESPONSABLES DAVANT UN TRIBUNAL SUMARÍSSIM.

Sí, sumarissim perquè no entenen què vol dir el concepte educació (perfeccionament de la persona) no es pot perfeccionar a ningú que no sols no acate la legalitat, sino que la potencia.

Bé, no tant, però la legislació parla de conseqüències penals, no civils.

Si alguna cosa funciona malament en un estat de dret cal canviar-la, però els educadors han de respectar la legalitat vigent instaurada de forma democràtica.

No al programari privatiu a les escoles...

...amb llicència o sense.

GNU/Linux «Lliure com en llibertat»

Salut

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Moltes gràcies Alfons amb tu mor windows i viu linux

 

Li passe la teua resposta a direcció perquè vaja reflexionant sobre què fer amb tant ordinador windows que morirà en data pròxima.

 Ah, Bon Nadal i que caiga la sort el 22

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Bon dia a tots.

Encara que crec que fa molt de temps que vaig fer alguna intervenció, segueix atentament aquest magnífic espai d'intercanvi. Respecte del tema que tracteu, crec que un element a tindre en compte és el canvi de model de comercialització del programari. Primer Google, després Adobe i ara Microsoft han decidit apostar per aplicacions i serveis online basats en el lloguer anual de les aplicacions i treball en el núvol. En l'actualitat, per exemple, els usuaris pirates del famós Photoshop estan reduits a localitzar i instal·lar versions antigues, ja que les noves únicament estan disponibles per abonament anual mitjançant Creative Cloud. El paquet d'Office, encara que continua comercialitzant-se (per quant de temps) en versió escriptori, ja està disponible mitjançant Skydrive en un servei en el núvol, a l'estil del GDrive. Aquest és sense dubte el futur, un futur en el que la pirateria no tindrà ja possibilitats.

En la meua opinió, les versions d'escriptori com Word, OpenOffice, etc, encara que poden ser útils un parell d'anys més en l'entorn tecnològicament anticuat i a voltes obsolet de les escoles,  seran marcianes front a les possibilitats de treball colaboratiu, dinàmic  i en xarxa que ja ofereix el nou model. Poden funcionar en aquelles escoles on alguns companys comencen ¡ara! a utilitzar el pendrive per a traginar documents amunt i avall i on s'estén  el pànic a perdre de vista el word  tan  treballosament aprés, ara que pensavem que valdria per a tota la vida. Però possiblement és un bon  moment per a començar a treballar en la nova direcció, aprenent ferramentes més senzilles d'utilitzar i amb una enorme potència en els aspectes de compartició.

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Hola a tots, sento iniciar les meves intervencions al fòrum posant pegues a algú però em sembla que, o bé jo no entenc res de res o potser s’exageren algunes coses.

Alfons, jo entenc la teva postura de recolzament del soft lliure, de Linux, etc però penso que no hi ha que dramatitzar. Primer situar-me: jo no sóc ni especialment partidari ni detractor de res, no sóc coordinador TIC però sempre he ajudat en tot el que puc en el centre sobre aquest tema, amb reducció o sense.  El que si que sóc és una persona pragmàtica que intenta explotar al màxim els recursos dels que disposem i el temps que tenim per administrar-los. Hem d’acceptar que encara que s’aposte per Lliurex, hi ha una realitat que és una enorme quantitat de llicències Windows que tenen els centres, que van costar un dineral i que són propietat nostra.

Exactament què vol dir que els ordinadors amb WinXP moriran a partir de certa data? Que explotaran? Que seran formatats per Microsoft remotament…? El que passarà, i corregiu-me si m’equivoco, és que a partir d’aquest moment hi haurà un problema de seguretat amb aquestos equips ja que no rebran noves actualizacions, però podrem continuar utilitzant un software que es va comprar i es propietat nostra.

El tema legal que comentes sobre si una llicència només és aplicable sobre el equip que té la “pegatina”, no puc opinar perquè no ho sé, però em semblaria un escàndol. La Conselleria és un “superclient” de Microsoft pel volum de productes que li ha comprat i si no pot aconseguir una mínima flexibilitat per part d’aquest proveïdor de software (utilitzar una llicència de XP d’un ordinador que s’ha trencat en un altre que té el centre, per exemple) és que el món està al revés. Home, com això ha segut gestionat per polítics... ja no m’atreviria a dir com acabarà la cosa, però em semblaria una barbaritat.

Tot açò ve a que tenim en aquest moment aules (més d'una) amb XP que funcionen i que, encara que podria semblar bona idea passar-les a Lliurex, no tenim possibilitat de fer-ho per manca de temps. Ja tenim prou en portar tot al dia, com per fer un “derribo y obra nueva” d’aquestes dimensions.

Uf, que rotllero...

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Hola Xavi.

Llicències Windows XP

El que volia dir és que acaba el suport per a Windows XP, a partir d'aquesta data Microsoft retirarà els pedaços de seguretat i no es podran actualitzar els ordinadors, ja que s'abandona el suport.

Sembla que es retiraran, no estaran disponibles les actualitzacions on-line, això vol dir que si formateges l'ordinador caldrà posar els pedaços SP1, SP2 ó SP3 amb un pendrive. Clar que primer caldrà instal·lar els drivers del pendrive.

Un sistema abandonat és un objectiu potencial molt apetitós per al malware. No crec que les empreses d'antivirus es facen càrrec d'aquesta feinada.

Windows XP va ser llançat al 2001, ha estat un sistema molt depurat, però sembla que s'ha acabat com es va acabar Windows 3.11, els disquets de 3.5', etc.

La diferència respecte al moment actual és internet, això ho canviat tot. La conselleria ha de vetllar per la seguretat de la xarxa de centres, supose que no es pot garantir amb un sistema vulnerable.

No sé que farà la Conselleria al respecte, però m'ho puc imaginar. Els passos que s'estan donant per millorar la seguretat, les anunciades auditories fan pensar que s'està preparant el camí. Cal no oblidar les instruccions sempre ben clares que hi ha al respecte.

Microsoft basa el seu model de negoci en vendre sistemes operatius, crec que així donarà un final al tema i forçarà a que grans corporacions canvien els seus parcs d'ordinadors.

No sé el que passarà, però cal avançar-se un pas per tal que no ens pille amb el pas canviat.

Reciclatge d'equipaments

Si Windows XP mor caldrà canviar de sistema o congelar tropecents mil ordinadors. Però què passarà amb les actualitzacions de Flash, antivirus, Java, lectors de PDF, actualitzacions de seguretat dels navegadors, i noves coses que es vagen implementant?

Crec que li toca al SAI fer aquesta feina, els docents són docents, no tenen aquesta funció. Tot i què, molta gent es compromet amb el seu centre i està disposada a ajudar.

El compromís amb una educació que aprofite els valors que ofereix els software lliure en una societat moderna s'ha d'aprofitar.

Lliurex ha estat introduït per polítics, però el fons, la forma i els valors que aporten són innegables.

El software privatiu és car, no neutral i difícil de justificar pel seu paper hegemònic dins del mercat.

Sé que és un trencament, costarà diners i esforç, potser hi hagen casos que es neguen a canviar.

Ja deia Darwin que davant un canvi els individus més adaptats són els primers en caure, ja que es costa molt adaptar-se. Així que jo crec que cal preparar-se per al canvi.

Al món tecnològic no són tan estranys els canvis, recorde que JAVA ha canviat de mans, ara és d'Oracle, no està clar què passarà amb MySQL, ja hi ha el fork de MariaDB, Open Office és ara de la fundació Apache, Oracle el va donar després del fork de Libre Office, per pressions de la comunitat, la ferramenta Hudson d'integració contínua es va forkejar pel seu iniciador a Sun Microsistems i ara hi es desenvolupa amb el nom de Jenkins. Flash sembla que també està tocat de mort per l'HTML5, ja veurem.

Pensa sols en el client de Flash, si no es pot actualitzar adéu siau a Ítaca amb el temps, per no parlar de més serveis.

Tot això semblava estable i que no canviaria en molt de temps, però la realitat és que tot ha canviat i hi ha repercusions molt importants.

Res és per sempre, sincerament crec que hi ha suficients indicis...

M'encantava el meu 80486 amb Windows 3.11, podria posar-li Linux amb un kernel antic i escriure amb Vim, Emacs i navegar amb Links per internet des de la terminal, però no em mereix la pena. El tinc en desús, tot i que funciona perfèctament.

Windows XP supose que es podrà seguir utilitzant, però cal no oblidar que les llicències ens permeten l'ús del software, no és nostre, sols el podem utilitzar. Coses del software propietari.

En altre ordre de coses t'agraïsc que hages intervingut compartint la teua opinió, jo opine això, no sóc cap autoritat, ni tan sols sóc informàtic, sóc mestre, potser m'estiga equivocant, però em semblava interessant transmetre al foro el que el que pensava.

Salutacions cordials.

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Hola,

Gràcies a Carmen per obrir el debat i a Alfons i a Xavi per les vostres respostes. Crec que en totes les intervencions heu fet grans aportacions en aquest debat, i en absolut rotlleres wink

Salutacions

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Hola Alfons, gràcies per la resposta tan elaborada.

Abans de comentar altres coses volia preguntar-vos si algú teniu més informació sobre les auditories, si ja n’heu rebut alguna, que miren, que conseqüències pot tindre alguna anomalia, etc.

Tornant al fil d’aquesta conversació, jo no pretenia opinar sobre la idoneïtat o no de canviar a Lliurex. La filosofia de software lliure atrau molt, però jo no parle d’això sinó d’allargar la vida d’un sistema operatiu fins a que ho considere oportú, o més bé, fins que vinga bé fer la feinada del canvi.

Comentes que això ho hauria de fer el SAI... home si fora així, m’apuntava de cap, però penso que la realitat en aquest moment no és aquesta, si no m’enganye molt. El SAI configurava aules Lliurex que ja tingueres al centre, es a dir, que te les posava a treballar perfectament, però no sé si feia canvis d’un aula WinXP a Lliurex. Ara, en aquest moment, ja et dic jo que no. Sense conèixer el SAI per dintre, veig aquest servei col•lapsat, amb manca absoluta de recursos (humans) i que no pot fer front de manera àgil a les incidències “ordinàries”, ja no et dic si pot posar-se o no a canviar el sistema operatiu d’aules senceres...  

Resumint, que a un centre com el meu amb 5 aules d’informàtica on 3 son totalment WinXP, el que haguem de fer haurà de ser amb els nostres recursos (humans clar, perquè pasta ja sabem que anem justos). L’opció més viable serà continuar amb els ordinadors amb XP, congelats i amb antivirus, clar, fins que tinguem capacitat d’aquest canvi o vinga el SAI i ens ho faci... El tema de descongelar de tant en tant i anar actualitzant algunes coses tampoc ho veig massa problemàtic. És el que teníem fins ara.

Jo només tinc un “però” que dir sobre el Lliurex i és que em fie més bé poquet d’aquestes grans apostes dels nostres polítics. Quan van posar en marxa Linucentres ens van convèncer de que calia utilitzar-lo per les grans bondats del servei. Ara estan amb ganes de tancar-lo. Lliurex és la gran aposta de la Conselleria, però si mirem l’equip de suport que hi ha aquí front al que hi ha a la Junta d’Extremadura per dir alguna cosa (on l’aposta sí que ha segut ferma), penso que estem 20 a 1, es a dir que per cada persona que hi ha aquí, allà n’hi ha 20. Parle un poc de memòria i no recorde exàctament els números que em van dir, però no es que inspiraren massa confiança en el projecte. Espere que amb Mestre@Casa, l’aposta no siga un poc més sòlida, perquè cada vegada que fem un canvi important suposa un esforç enorme de treball i de formació de molts dels usuaris i administradors als centres.

Evidentment aquesta opinió que tinc de les grans apostes dels nostres polítics és simplement una opinió i espere equivocar-me i que realment agafem un camí i no el deixem.

Jo per si sí o per si no, com vaig tindre un problema a principi de curs amb la web de centre amb un spammer que em va entrar, l’he migrat a Google Sites. M’ha costat que mantinguera el disseny, però al final ho he aconseguit (suant tinta, això també ho dic). Si després ve Mestre@Casa i ens aporta coses interessants ho utilitzarem. Encara no he tingut oportunitat d’avaluar a fons aquest servei, però espere poder integrar-lo amb el que tinc actualment.


Per si voleu veure el meu maldecap d’aquest primer trimestre: www.iesjsegrelles.org

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Hola Xavi.

Crec que el que dius sobre els recursos que hi ha als centres reflexa molt bé la realitat, no hi ha molts recursos personals per dedicar a aquestes tasques.

També crec que el desplegament que hi ha que fer per canviar desborda. Entenc el plantejament, però no crec que es puga allargar molt la vida de Windows XP, tot i que, clar es pot fer a base de congelar, descongelar, etc., fins que canvie la tecnologia.

Lliurex incorpora una ferramenta d'instal·lació live, arrancant des del servidor que optimitza molt la seua instal·lació. No crec que siga una tasca que implique molt de temps. La configuració del servidor amb programari que es dona per fer-ho facilita molt la feina.

La incorporació del programari educatiu i les ferramentes actualitzades que porta Lliurex marquen la diferència en molts aspectes, també la gestió optimitzada d'aquest programari, jo ho veig així.

El dia que cauen les DNS des de València, no hi ha res a fer, però això supose que passa en tots els sistemes.

El tema de linucentres supose que és un tema econòmic, ja que es necessita molta monitorització per tal de gestionar tants dominis, tants serveis, tots ens hem quedat una mica decebuts.

Mestre a casa és realment complexe, molt interessant, però reclama nivell sobretot en la part d'administració. Es necessita molt de temps per dominar l'administració, i si ho ha de fer l'equip directiu, doncs crec que no serà viable en la majoria de centres, tret de fer el bloc dels profes.

Fa un parell d'anys vaig conèixer la vostra web i em va cridar molt l'atenció, ja que l'esforç d'organització de la mateixa i el contingut que heu posat va estar una web de referència durant prou de temps per a mí. Crec recordar que la teníeu en Joomla.

www.iesjsegrelles.org

Crec que heu fet un esforç molt i molt seriós, i que mereix la pena fer-li una ullada.

Sols hi ha una pega des del punt de vista legal, les instruccions diuen que els arxius han d'estar al servidor de conselleria, però mentre no hi haja problemes, supose que no diran res.

Sembla que tornen a haver problemes en pagar als tècnics del SAI, veurem com es resol. Potser el rendiment de Linucentres té a veure amb aquest problema.

Gràcies per la teua ràpida resposta.

Salutacions.

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Hola a tothom,

Sóc un malpensat, si. La meua opinió és que darrere de les auditories de març de 2014 que, segons la carta, les farà la inspecció educativa i personal de la DG de tecnologies de la informació de la Conselleria, hi ha un interés de fer caixa per part d'alguna multinacional ben coneguda.

Parlant amb alguns comercials de papereria, que ara venen també tecnologia educativa i reprografia, ja hi ha alguns centres que estan comprant llicències. Així és, a legalitzar el programari toca.

Al meu centre només queda amb Win (procedents de la Conselleria i amb la seua enganxina i tot) els equips de Secretaria i Equip Directiu. Amb més d'un any a Itaca, anirem migrant-los a lliurex. Però com a mínim hauré de deixar un amb l'XP perquè fa poc ens van adscriure un centre privat i hem de fer la seua gestió administrativa amb el vell GESCEN. Coses que pasen.

Que us vaja bé l'auditoria.

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

La web la teníem en un Zikula (antic Postnuke), però l’aplicació que usava per gestió del contingut era d’un tercer i va quedar sense desenvolupament. Això va fer que no puguera actualitzar a noves versions de Zikula ja que no funcionava aquest gestor de contingut, amb el forat de seguretat que això suposava. Al no ser Joomla (molt buscat pels hackers, spamers i demés fauna), vaig anar passant desapercebut fins que un llest em va colar un soft per generar spam. La web estava allotjada en un servidor extern i me la van tombar fins que solucionara la intrusió. Vaig decidir que era el moment de la migració i em sembla que el Google Sites és ideal. Tenim un Google Apps Education i en un GDrive he posat els arxius que linke a la web. Molt professionals, aquestos de Google.

Estic llegint l’ordre “19/2013, de 3 de desembre, de la Conselleria d’Hisenda i Administració Pública, per la qual s’establixen les normes sobre l’ús segur de mitjans tecnològics en l’Administració de la Generalitat.” No veig per cap banda referència a la pàgina web de centre i com comentes (Alfons) que hi ha unes instruccions sobre on han d’estar els arxius, servidors, etc, t’agrairia que em facilitares la referència d’aquestes instruccions.

Respecte a les autitories, m’han passat aquest article.
http://www.diarioinformacion.com/alicante/2013/12/16/miedo-multa-microsoft-amenaza-llevar/1449428.html
Es interessant, encara que hi ha alguna incorrecció. Als amants de Lliurex igual vos fa mal a la vista alguna afirmació sobre el sistema, però és interessant el punt de vista de que a Andalusia ja els van multar des de Microsoft i ací no volen que passe el mateix.

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

La veritat que el tema és molt interesant i ja era hora que el tractaren des de Conselleria, no se si perquè hi creuen en el que fan o per por a una multa per part de Micro$oft.

D'altra banda les notícies als mitjans de comunicació són totalment sensacionalistes i pensades per cridar l'atenció, (en este tema que controle un poc al llegir ahir la notícia no ho podia creure, que no faran en la resta d'informacions)

Bé Xavi, com dius a la notícia fa mal llegir coses sobre Lliurex no perquè siga Lliurex sino perquè no es cert, ni de lluny.

La frase "Profesores y directores de los centros ya han advertido que se quedarán sin poder utilizar muchas herramientas informáticas imprescindibles para el desarrollo sus clases", per a que siga certa només li sobra una paraula

 "imprescindibles", perquè ja fa molt de temps que està demostrat que sense Microsoft Windows ni Office es pot viure i treballar i disfrutar dels ordinadors.

Només fa 15 anys que vaig començar a treballar amb Linux, primer com estudiant del sistema, després en instal·lacions duals al meu ordinador, quan va apareixer Lliurex 5.09 no m'agradava gens i no la vaig utilitzar (continuava amb la meua Fedora), després a l'IES vaig començar a instalar Ubuntu, i no va ser fins fa 2 anys que vaig adoptar el model Lliurex perquè ara si que funcionava i estava a l'altura.

A partir d'ahi si que vaig començar a recomanar als companys que la provaren, soc Coordinador Tic des del començament, tot i que la major part del meu temps la dedique a fer de SAI del centre (i del cole de les meues filles) sobretot amb problemes amb ordinadors Windows, i ja fa un parell d'anys que hem posat un ordinador en cada aula amb connexió a Internet i quasi tots amb Lliurex (excepte alguns que son donacions de les editorials i per res volen que els canvie).

A començament de curs vaig instalar la nova versió 13.06, i només he hagut de fer alguna actualització pel tema Java i codecs video. Amb els Windows encara no he acabat la llista de coses a fer al setembre.

Després tenim el tema de la legalitat, com es possible que els responsables de l'educació dels xiquets i xiquetes es passem tot l'any queixant-nos del comportament poc étic dels polítics per aprofitar-se'n de la seua posició i malbaratar diners públics?, i nosaltres som els primers que ens dona igual utilitzar una cosa saltant-se la llei????

Els bancs ens roben perquè ens cobren pel que volen, però nosaltres anem i els robem???

Com pot ser que els centres facen reformes i les paguen en B? (sense IVA, es que no tenim per a tot...)

Crec que ja és hora de fer les coses bé, si per alguna cosa es necesita tindre Windows o Apple que es tinga però LEGAL, per a tot lo demés Lliurex (o qualsevol altre Linux).

 

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Benvolgut Xavi Pasqual.

Gràcies per comentar els temes que abordes, ja que així tenim l'oportunitat de millorar la informació.

Normativa a la Comuntiat Valenciana

Les instruccions les tens ací, cal llegir-les i ser-ne conscient, ja que ho posa ben clar.

http://www.cece.gva.es/ite/es/normativa.htm

Es pot accedir còmodament a la web del SAI, en la caixa de l'esquerra Webs relacionadas, l'enllaç a Innovació Tecnològica Educativa > Normativa.

Trobaràs el penúltim enllaç anomenat:

Petició i explotació de l'espai web i subdomini proporcionat per la Conselleria d'Educació als centres educatius. (Instrucció de Servici NÚM. 2/2009)

Cap al final, el penúltim paràgraf del document posa:

Per als centres docents que, en la data de publicació d’esta instrucció de servici, tinguen hostatges fora dels servidors de l’Administració educativa, es fixa com a mesura transitòria un període de traspàs a estos servidors que conclou l’1 de
juliol de 2010.

dd
Més endavant, en vista de que la instrucció no era eficaç varen deixar una miqueta més de temps, en concret un any més.
La instrucció comenta que aquesta mesura ha estat proposada per alguns centres i llavors es deixa més temps.
Fa dos anys que aquest tema hauria d'estar resolt.
No obstant crec que el tema de la seguretat als centres, un tema molt i molt seriós s'ha anat millorant i marcant una línia més clara, ja sé que és incòmoda, però crec que marca una seguida coherent. La seguretat sempre és incòmoda.

Correcte ús i gestió de les línies de dades dels centres educatius. (Instrucció de Servici NÚM. 3/2010)

Després de tot això, ara venen les auditories. Jo crec que fan falta per tal que es respecte la normativa, que al cap i a la fi no és descabellada.

La gestió que es faça des de conselleria, és altra cosa. Que els serveis siguen ràpids o lents és altre tema.

Arribats ací, he d'aclarir que no sóc votant del PP, però crec que marc donat a aquest tema no es va desencaminat.

Les comunitats de software lliure es pot entreveure una visió positiva de l'home, es confia en la responsabilitat de les persones i es lluita per la llibertat.

També crec que les polítiques de seguretat de la xarxa són de sentit comú i arranquen d'exigències més elevades a la normativa de la Comunitat Valenciana.

Zikula al web

T'agraisc molt que comentares la teua experiència amb Zikula. El vaig instal·lar a Linucentres en un centre però no li vaig donar ús, tot i que anava encarat a crear comunitat de centre.

Postnuke va obrir camí va ja uns anys. Era molt interessant, potser va ésser precursor de Mambo, que va derivar en Tango i que finalment va derivar en Joomla.

Està bé que ho comentes perquè amb aquest problemes potser no és opció.

Et comente l'experiència que vaig tenir amb Joomla.

  • Curva d'aprenentatge considerable
  • Gestió eficient dels entorns
  • Està orientat a l'empressa
  • Crea un entorn molt interessant per treballar en intranet i crear comunitats virtuals

Problemes:

  • Fruit de la inexperiència ens varen hackejar diverses vegades fins que varem tancar el registre obert. A partir d'ahí cap problema. Es registraven, pujaven els permisos i ens clavaven un codi a les templates del tema elegit i segrestavem l'entrada a la web.
  • És molt complicat per extendre-ho a molta gent, potser no més que mestre a casa, però necessita temps per entendre el funcionament.

Artícle

http://www.diarioinformacion.com/alicante/2013/12/16/miedo-multa-microsoft-amenaza-llevar/1449428.html

Opine que hi ha fet aquest artícle no conèix, no reflexa ni de lluny la situació tècnica de Lliurex.

  • Programari: hi ha gigues i gigues de programari lliure als repositoris de Lliurex, però hi ha molt més als repositoris d'Ubuntu i finalment a Debian... al 2005 vaig baixar 22 DVDs plens de programari per instal·lar off-line, completament estructurats i que funcionaven la mar de bé.
  • Processadors de textos en GNU/Linux: LibreOffice, OpenOffice, Abiword, Kword que són suites ofimàtiques completes. Processadors des de cònsola o amb entorn gràfic SciTE, Vim, Emacs, Nano, Pyroom, i hi ha molts més.
  • Suport: tots els dispositius no van en Lliurex, però van un bon grapat. Seria bo que les empreses respectaren estandards. L'any passat vaig instal·lar pissarres Prometean des del repositori de la marca. No estava a Lliurex, però les marques comencen a reaccionar, ja que comença a haver-hi massa crítica.
  • Apagón tecnològic: em sona a demagògia, a no vull aprendre, no vull canviar, però alternativa hi ha i funciona més que bé.
  • Hegemonia del programari privatiu: fins ara Windows ha tingut l'hegemonia del mercat. És hora que els docents comencem a reflexionar de forma crítica. No està bé ensenyar amb programari privatiu, que costa molts diners si es pot ensenyar amb programari lliure, que costa molts diners i temps, però ens el regalen, a més està obert, el pots modificar, a més el pots regalar als alumnes. Amb el programari privatiu estem diferenciant els que poden accedir a ell dels que no poden pagar llicències de Microsoft Office, Photoshop, etc. Crec que l'escola obligatòria no ha d'obligar a utilitzar programari privatiu quan hi ha disponible programari lliure.

Abans d'escriure artícles com aquest cal fer una tasca periodística millor, no reflexa la realitat, reflexa la ignorància que es té sobre el tema.

Senc l'extensió, però crec important que ens situem i ens arribe tota la informació, senc ser tan crític però tinc el tema molt rumiat i he lluitat molt a entorns educatius per tal que es treballe en aquesta línia. Si finalment Conselleria pega un pas endavant, crec que cal no pecar d'ingenus i veure què hi ha al darrere per tota la comunitat educativa.

Meréix la pena.

Salutacions cordinals

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Hola, Xavi:

No sé què vols dir amb "Als amants de LliureX igual vos fa mal a la vista alguna afirmació sobre el sistema". No sé si estàs d'acord amb aquesta afirmació, però -si utilitzes LliureX i/o software lliure- sabràs que no està limitat. On és la seua limitació? Imagine que els mestres que parlen de "les limitacions" coneixeran la graella d'equivalències entre el programari lliure i el programari privatiu, no?

Tenim tot el Centre amb pissarres digitals funcionant amb LliureX. Quina pdi no funciona amb software lliure? No cap, que jo sàpia.

És especial l'article ("apagón tecnológico") al no parlar de despeses econòmiques, dependència tecnològica d'empreses privades, defemsa de l'interès públic i compartit per compartir Windows i d'altres.

També caldria preguntar-li al diari si coneix a Prometheus, aquell que es va barallar amb els deus classistes, elitistes, privatius, exclusivistes de l'Olimp ... baralla per compartir la saviesa de forma democràtica i lliure amb els humans. Propose nomenar a Prometheus el sant patró del software lliure.

Per no parlar de Sísif, eixe que va ser condemnat pels deus a que la pedra redolara per la muntanya desprès dels seus esforços per arribar al cim, perquè els mateixos deus classistes, elitistes, privatius i exclusivistes (amb l'ajuda d'algun mortal) la feien redolar novament al començament, al principi.

Salutacions.

Gràcies per escoltar.

 

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

/.../ "compartir Windows i d'altres."

  1. Si n'hi ha una cosa clara és que una empresa privada no és una ONG ni està amerada d'espèrit altruista i solidari. Aquestes empreses no comparteixen.
  2. Si un principi està arrelat a la gent que treballem i lluitem pel software lliure és compartir allò que fem i sabem "a canvi d'un cafè sense pastes."

"Se sa la diferans".

Salutacions.

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Esticmolt d'acord amb Manuel. A mi em va costar molt anar implementant tot el centre amb linux Ja havia començat abans de la implantació de lliurex. Molts companys es pensaven que eren "manies de Paco" . A poc a poc tots hem anat acostumant-nos i ara mateix sols tenim windows en alguns portàtils de donacions compartint espai amb lliurex. La majoria de pissarres digitals no tenen cap problema en treballar amb lliurex. No trobe les limitacions en cap lloc. No sóc un fanàtic de res i no em fan mal les afirmacions de l'article, entre altres coses perquè es nota queestà fet per persones que no tenen ni idea de que és el programari lliure ni de les seues possibilitats.

Per posar un exemple del que dic: l'altre dia lameua germana no podia obrir un arxiu de video amb el windows media player. Va recordar que li havia instal·lat gnu/linux en una partició i va provar amb ell. El vídeo es va obrir sense problemes. Limitacions?

També diu l'article que liurex porta un processador de textos i un full de calcul i poc més. Això fa riure. Porta tota classe de programari per a textos, presentacions, vídeo, audio, gràfics i fotografia, xat, programari educatiu de tota mena......i molt més. Algú em pot dir que porta windows acabat d'instal·lar: els sistema operatiu i poca cosa més. Es necessita molta ignoràcia o mala fe per a fer afirmacions com aquesta.

En fi que la ignorància és molt atrevida.

Tot el que he comentat va referit a l'article, no parle de Xavi ja que no explica si comparteix o no el seu contingut.

Gràcies per compartir

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Carmen has encetat un tema molt interessant.

En el meu centre IES Pascual Carrión (+-500 alumnes)tenim Lliurex Nemo funcionant, en les dos aules d'informàtica, sala de professors, biblioteca. Els ordinadors que queden funcionant amb Windows són els d'administració i directiva i alguns en els departaments, supose que donats per les editorials. Els que tinguen la pegatina els aguantarem i els que no li posarem lliurex Pandora (ja que instal·lem de nou, ja m'he fet un USB arrancable amb Lliurex Pandora)

Com a web utilitzem el portal mestre a casa i tenim  dos moodles instal·lats en linuxcentres. En moodle hem intentat portar endavant la filosofia de compartir el que sabem, seguint el que fan a l'IES José Segrelles d'Albaida i altres centres.

Respecte als XP encara que tinguen pegatina, quedaran sense poder actualitzar-se d'ací no res lo que suposarà forats de seguretat i toparem amb la Llei Orgànica de Protecció de Dades. Així que a ningú li s'ocurrisca comprar llicències de XP per molt barates que siguen.

 

 

 

 

 

 

 

 

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Només vaig fer una broma amb això de que faria mal a la vista, perquè com veig tant d’apassionat per Lliurex per ací... em fa gràcia. Us he de dir que ja m’heu picat i ara us tocarà ajudar-me a començar amb l’administració de Lliurex.

Com vaig a compartir el que diu l’article sobre el Lliurex? De l’article em va interessar que vaig entendre la possible motivació de Conselleria per fer les auditories: evitar una multa com la d’Andalusia.

Ja fa molts anys que em vaig interessar per Linux, vaig avaluar diferents distros inicials, també el Lincat de Catalunya (molt primitiu en aquell moment) i ara he treballat amb Lliurex, per la qual cosa conec el sistema. El que vaig peix és en l’administració de Lliurex, de moment.

Per circumstàncies de la vida (docent), vaig començar a administrar aules amb windows i després em vaig especialitzar més en el tema de la web de centre i el Moodle. Linux va quedar com una curiositat que em cridava molt l’atenció però que, en aquell moment, tenia una corba d’aprenentatge considerable i sempre va quedar en segon pla. Ara sembla que ja toca que em pose seriosament amb el tema.

Pel que fa al comentari d’Alfons sobre les webs, Zikula, etc. d’això si que entenc una miqueta més. Quan vaig començar farà uns 10 anys, es va escindir Postnuke de PHP-Nuke. Junt a aquestos dos estava Mambo i algun més. Com era coordinador TIC a Catalunya i Ensenyament va apostar per Postnuke, fent-lo seu i afegint-li funcionalitats per als IES, vaig optar per aquesta opció jo també. Posteriorment es va convertir en Zikula i continua existint i és molt bon CMS. En l’actualitat els dos CMS més potents són Joomla i Drupal. Jo entre els dos haguera apostat per Joomla però la veritat és que amb l’arribada del 2.0, com Google Sites, he perdut totalment l’interés per CMS excepte Moodle, clar. Gran part de la potencia dels CMS inicials era la possibilitat de crear galeries d’imatges, foros, repositoris d’arxius... quan no existien xarxes socials, Flickr, Google Drive, Dropbox... Els CMS requereixen un esforç enorme d’administració per anar actualitzant a les noves versions per evitar problemes de seguretat com els que comenteu, que ja no té sentit amb opcions com Google Sites. Joomla té l’agravant que al ser el CMS més utilitzat, també és el millor conegut pels hackers i el que més fàcilment et peten. Està molt buscat per aquestos angelets.

Fa temps que feia servir Google Sites de manera simple (plantilles preestablertes, etc) per crear les meves webquest i projectes, i em vaig plantejar fins on es podia estirar aquest servei de Google i realment és impressionant, dintre de les seves limitacions, clar. No tens la llibertat absoluta de disseny que tenies amb un CMS però t’oblides de problemes de seguretat, manteniment, de les copies de seguretat, no requereix hosting,...
Ja no us he de dir, perquè molts ho coneixereu, les possibilitats d’un Google Apps Education. Espectacular (i gratuït...).

Fa temps que m’estan parlant de Mestre@Casa com si Conselleria vulguera que tots haguerem de morir ací, però el que he vist fins al moment m’ha paregut un pelet ortopèdic i sense moltes opcions de disseny. Tinc un interès enorme en saber com acabarà aquest nou servei, si ens ho voldran imposar, com funcionarà el Moodle que se suposa que integraran dintre (però que serà personal de cada profe i no de centre)... “Me come la curiosidad”

La normativa sobre webs que comenta Alfons és de 2009 i és del moment “veniu, veniu a Linucentres i veureu quina passada” mentre que ara penso que estem més bé en el moment “com podriem lliurar-nos de tant de Joomla, Moodle, etc que només fa que donar-nos problemes”.

Res, que com diu un gran amic de Catalunya, ens toca ballar una música que toquen altres. Quan se’ls acut canviar-la, doncs a ballar-ne un altra, mira. Toca el nas, però és el que hi ha.

Per cert, salutacions a Emili que s'ha incorporat a aquest fil i a Pedro, que també sé que és un incondicional d'aquest fòrum.

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Jo he intentat provar la plataforma mestre a casa amb l'alumnat però no ho tinc clar que em servisca. Se que els tècnics que la porten endavant estan interessats en que funcione i que els hi enviem propostes. Jo els vaig comentar que m'agradaria que el Bloc es puguen fer comentaris. Sobretot em para la gestió de contrasenyes de l'alumnat.

Tinc més interés en provar una plataforma tipus xarxa social com edmodo.

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Com podem fer suggerències a l'equip de Mestre@Casa?

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Hola Xavi.

Jo els hi vaig suggerir que incorperaren Markdown a l'edició, Lyferay ho ha integrat en la generació de documentació.

Em varen contestar que ho tindrien en compte. A veure què passa.

Pots enviar un mail des d'ací:

http://mestreacasa.gva.es/web/guest/contacto

El link es troba a la part esquerra Mapa de la web > Contacte

Salut

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Gràcies Alfons. Les meves suggerències aniran més dirigides al disseny.

 

 

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Hola, us volia plantejar un dubte que tinc, a veure si entre tots....

Un col·lega té un portàtil personal (propietat seua) i, de vegades, el duu a l'institut. En eixe portàtil, hi ha instal·lat un sistema operatiu pirata.

Què passaria si vinguera una auditoria externa (de les que miren si tenim llicències) a l'institut el dia que el meu col·lega ha dut el portàtil i se l'ha deixat damunt de la taula del departament?

Salutacions,

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Hola Tàfol.

Si en compte de deixar-lo damunt la taula l'amaga en un caixó supose que no passaria res.

Bé, en serio...

Els ordinadors de conselleria han d'estar catalogats, enregistrats. Supose que a l'informe d'auditoria també entrarà aquest aspecte.

Quan un dispositiu es connecta a la xarxa vas amb el DNI del dispositiu per davant, hi ha una sèrie de logs que es van enregistrant i que, arribat el cas es podria demostrar quina màquina s'ha fet servir i amb quin sistema operatiu, la traçabilitat de la navegació, etc...

Aquesta informació entra a través del router, una vegada dins la xarxa ves a saber què es pot saber de cada dispositiu.

No crec que el sistema desplegat arribe tan lluny, però poder fer-se es pot fer, mireu els logs del router de casa. Si juntes els logs del router amb la utilitat nmap, doncs, ahí tens la informació.

Una persona amb un atac man-in-the-middle [http://ca.wikipedia.org/wiki/Atac_Man-in-the-middle] podria interceptar el tràfic de dades i saber moltíssimes coses del que s'està fent a la xarxa. Sols necessitaria nmap [http://nmap.org/] i wireshark [http://www.wireshark.org/] per saber un fum d'informació.

L'administrador de la xarxa sap remotament quans dispositius estan connectats i amb quina MAC (matrícula única per a cada ordinador), amb un poquet de perícia es poden saber moltes més coses.

Així que... jo aniria xifrant la informació confidencial dels ordinadors crítics.

Hi ha distros mítiques que venen plenetes de programari per fer auditories, ací deixe alguna:

Hi ha moltes, moltes més.

La clau potser està en saber què és el que busquen, supose que tindran unes pautes, una bateria de test a seguir.

Bé aquestes són les possibilitats, el que passe no ho sabem fins que comencen a haver-hi els primers casos.

Als centres es comencen a donar instruccions de formatar Windows i treure el Microsoft Office.

Per il·lustrar una miqueta mireu aquesta notícia sobre la multa que ha de pagar la Junta d'Andalucia, 12 milions d'euros.

http://www.adslzone.net/article9096-la-junta-de-andalucia-condenada-a-pagar-12-millones-por-piratear-software-de-microsoft.html

No té sentit pagar multes en els temps que corren.

Potser és temps de ser prudent i no portar software pirata als centres educatius.

Millor una xicoteta reflexió sobre la necessitat d'utilitzar software lliure en educació, perquè cal educar en llibertat i per a la llibertat.

Així ho veig jo.

Salut

In reply to Deleted user

Re: Llicencies de windows

by Deleted user -

Hola a totes i a tots. Gràcies a Alfons per la resposta.

Ja imaginava que si el portàtil del col·lega està amagat en un calaix no passaria res, perquè no el trobarien. La meua pregunta era per al cas de que el trobaren, què passaria?

D'altra banda, el que comentes sobre els logs no ho controle gens però, si quedara enregistrada alguna connexió a la xarxa d'un equip que no és de conselleria (si és que es connecta), en tot cas, s'estaria incomplint una norma interna de conselleria (no demanar permís o alguna cosa semblant) però això no li va ni li ve a Microsoft, no?

D'altra banda, pel que fa als equips del centre, imagine que els auditors es basaran en l'inventari TIC, però ves a saber!

Salutacions