Primers dubtes sobre Lliurex

Primers dubtes sobre Lliurex

by Deleted user -
Number of replies: 6

Com ja vaig comentar, no sóc coordinador TIC però col·labore en el tema. Administre des de l’any passat un aula d’informàtica on vaig trobar Windows XP instal·lat, però que originalment era la típica aula Lliurex amb servidor (ordinadors normals, no clients lleugers). Pel que hem estat comentant de llicències en altres fils i per anar posant tot en ordre, vaig a tornar a instal·lar Lliurex.

La idea, de moment i fins que controle més, és instal·lar el servidor per una banda i als ordinadors dels alumnes instal·lar la versió escriptori amb uns pocs usuaris (un per cada matèria que utilitza l’aula). Ara mateix el cablejat del servidor tampoc permet la instal•lació de clients d’aula. Més endavant em plantejaré fer-ho com cal.

Ja he instal·lat el servidor i un ordinador d’alumne i he trobat els primers problemes i dubtes. També he instal·lat la versió escriptori en un portàtil meu per anar provant.

1.-  A vegades l’ordinador no s’apaga ni es reinicia.
Als tres ordinadors observe el mateix problema. Si inicie sessió amb un usuari i apague o reinicie l’ordinador, ho fa correctament. Si seleccione canviar d’usuari i apareix la pantalla amb el selector d’usuaris, quan intente apagar o reiniciar, no ho fa i torna a la pantalla del selector d’usuaris. A partir d’aquest moment, encara que inicie sessió com a un usuari, ja no vol apagarse ni reiniciar-se i cada vegada va a la pantalla de selecció d’usuaris.

2.- Vull que el selector d’usuaris siga una llista amb els 6 o 8 usuaris que he creat i no una casella on posar el nom d’usuari i després la contrasenya. No trobe on fer aquest canvi.

3.- Vull canviar el menu del gestor d’inici (Gurb) al meu portàtil, on també tinc Windows, i no sé on trobar-lo. En versions d’Ubuntu que havia provat sí que recorde haver-ho fet, però en aquesta no ho veig.

Sé que els dos últims són tonteries que no sé trobar (per més que ho he buscat), però el primer m’ha mosquejat molt.

Bé, gràcies per endavant.

In reply to Deleted user

Re: Primers dubtes sobre Lliurex

by Deleted user -

Hola Xavi,

1) Mentres hi hagen usuaris identificats no et deixarà apagar el sistema.

2) En la llista d'usuaris sols apareixen els que han iniciat sessió en eixe ordinador

Pots carregar tots els usuaris del centre amb un fitxer que genera Itaca llxgesc.xml

El servidor genera les contrasenyes. Si Utilitzes el fitxer llxgesc.xml en un altre servidor (un altra aula) els usuaris seran els mateixos però canviaran les contrasenyes. (Cada usuari pot canviar la seua contrasenya,per a que siga la mateixa en les dos aules)

3. Canviar el grub. Mira el arxiu etc/default/grub mes informació en http://www.guia-ubuntu.com/index.php?title=GRUB

Salutacions

 

In reply to Deleted user

Re: Primers dubtes sobre Lliurex

by Deleted user -

Gràcies Emili, ara ja entenc això de que no apagava. Supose que caldrà explicar-ho a alumnes i companys perquè no els passe.
Amb un fòrum així no fa gens de por començar a administrar Lliurex

Salut,
Xavi

In reply to Deleted user

Re: Primers dubtes sobre Lliurex

by Deleted user -

Hola Xavi i Emili.

Volia aportar alguna cosa més a la resposta d'Emili.

1) L'ordinador no s'apaga perquè hi ha processos de l'usuari administrador corrent, si mates els processos podràs apagar-lo. Això es va implementar crec que fa un parell de versions d'Ubuntu.

Per matar usuaris des del termina (usuari vicent):

$ sudo skill -u vicent

Així i tot es pot apagar, tot i que hi hagen usuaris loguetats entrant amb al terminal com a usuari administrador i executant, per exemple:

$ sudo poweroff

Intenta no apagar a la força, es poden trencar coses, per apagar a la força cal teclejar: Alt + ImpPant amb aquestes dues tecles apretades (ja sé que és difícil) apretar les tecles R E I S U B en minúscula.

Això fa que es maten tots els processos i es reinicie correctament. Aquesta estratègia s'utilitza en cas de pànic. Millor això que apagar amb l'interruptor.

2) El tema del menú, com diu Emili, es van quedant els usuaris. Crec recordar que funcionava diferent en la versió de biblioteca, no sé si es va unificar finalment...

El tema de les contrasenyes que comenta Emili és un mal de cap, ja que les contrasenyes es generen cada vegada. Hi ha la solució del servidor de centre per sincronitzar LDAP cap a un mateix servidor. Si algú té experiència podria comentar-ho.

La solució que proposa Emili és senzilla i pràctica, però cal repartir les contrasenyes a tots primer...

3) El tema de Grub era més senzill en la versió 1, però en arribar Grub2 cal fer dos passos. És per això que no t'eixen els canvis.

Cal que actualitzes el grub2 després d'editar grub.cfg

Fixat, cal contar les entrades de kernel que hi ha al grub i donar-li el valor corresponent, recorda que el zero també conta, així que si està en posició 4 caldrà que li poses el 3. Si ho has fet alguna vegada ho entendràs.

Al link que ha enllaçat Emili està explicat a la secció:

Cambiar el tiempo de espera y sistema operativo por defecto

GRUB_DEFAULT=3

Obri una terminal i executa:

$ sudo update-grub2

això farà que s'actualitze el Grub, aquesta és una de les diferències amb la versió 1.

Finalment reiniciem

$ sudo reboot

Salut

In reply to Deleted user

Re: Primers dubtes sobre Lliurex

by Deleted user -

1. Seguint amb els comentaris anteriors, a mi m'ha passat moltes vegades, intentar apagar-los des del server i no poder pel motiu que t'han dit, bé perquè algú s'ha deixat la sessió oberta o han entrat també com a convidat, al final he hagut de matar la seua sessió per a poder tancar, i quan no ho fan i ho apaguen a lo béstia, després venen els problemes....

2. Lo del selector d'usuaris no sé exactament on es configura (i també m'agradaria saber-ho). Sospite que te a veure amb la configuració del controlador de finestres, jo tinc un ordinador a l'aula que no aconseguia entrar, donava un error al llegir un script inicial, vaig aconseguir que ho refera però algo te diferent i en eixe ordenador apareix com en versions anteriors la llista d'usuaris que han iniciat sessió alguna vegada, en la resta d'aula, has d'escriure usuari i contrasenya. No dic que una siga millor que l'altra, m'agradaria saber com fer-ho i decidir segons l'ordinador.

3. Respecte el gestor d'inici com t'han comentat està a /boot/grub   i editar el fitxer grub.conf

Pero també tens l'eina   "grub-customizer" que t'obri en una finestra tota la configuració del grub, fas el que tingues que fer, i recorda al final, "guardar" i "actualitzar" (crec que al primer menú ho tens)

La veritat es que va molt bé este forum per aprendre com funcionen les coses, tinc una pregunta però vaig a obrir un nou fil.

Salutacions

 

In reply to Deleted user

Re: Primers dubtes sobre Lliurex

by Deleted user -

Hola Toni.

Gràcies per participar, ací aprenem en comunitat. Potser és aquest el motor de l'aprenentatge.

No he utilitzat l'eiga grub-customizer, gràcies per l'aportació.

El tema d'apagar a la força es podria evitar molt fàcilment posant un cron d'aquesta manera:

Pas 1

$ sudo crontab -e

Copiar el següent

SHELL=/bin/bash
PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin
MAILTO=root
HOME=/

# Apagar server
* 17 * * 5 poweroff

Pas 2: elegir editor de text

Eixirà potser un script per elegir un editor de text en terminal, jo utilitze vim però es pot utilitzar el que es vullga.

Pas 3: Editar cron

en cas d'utilitzar vim cal apegar amb les tecles:

Ctrl + Shift + V

Pas 4: Guardar

Guardem i eixim amb les tecles Esc :wq

Pas 5: Reiniciem cron

$ sudo service cron restart

El servidor s'apagarà cada divendres a les 17:00 hores de forma automàtica.

Si es vol que s'apague cada dia a les 17:00 h caldrà posar:

* 17 * * * poweroff

Per entendre CRON podeu visitar...

http://es.wikipedia.org/wiki/Cron_%28Unix%29

D'aquesta manera el server es mantindria on-line a llarg del dia i s'apagaria assoletes.

Si es vol que s'engegue també assoletes cal programar la BIOS o la EFI.

Salut

In reply to Deleted user

Re: Primers dubtes sobre Lliurex

by Deleted user -

Gràcies a tots per les respostes.

Els temes 1 i 3 estan resolts, però el 2 no ho tinc clar. Jo deia això de que aparega una llista d'usuaris, perquè ho he vist a la biblioteca. Apareixen 8 o 10 usuaris en una llista al centre de la pantalla d'entrada i fas clic en un d'ells. Ara que de moment no vaig a fer usuaris per cada alumne, em vindria bé.

Salut