Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -
Number of replies: 20

Hola companys,

Després de l'avís d'auditoria de Microsoft als centres educatius, la decisió de "legalitzar" els equips ha quedat en mans dels equips directius, com moltes altres coses. El correu electrònic dels centre s'ha omplit de publicitat per a adquirir llicències "al por mayor" i molts centres ja han acceptat el pagament d'aquestes llicències de programari de microsoft (windows i office). Quina tristor.

S'ha demostrat que a l'any 2014 no hi ha hagut prou difusió i seguiment del projecte LliureX. Molts centres educatius prefereixen fer aquesta despesa per evitar fer el salt al programari lliure. Un fracàs.

Bé, al centre on estic, l'equip directiu tenim molt clar que si una màquina funciona amb LliureX no cal pagar per Windows i l'office. A més de l'estalvi en el manteniment dels equips.

Però vull anar un pas més enllà de la possible auditoria. Hi ha la possibilitat que l'administració done instruccions per a desconnectar de la xarxa tots aquells equips amb windows Xp quan acabe el suport d'aquest SO. Si l'equip és vulnerable, pot fer vulnerable la xarxa, no? Així que he preparat aquest escrit que vull compartir amb vosaltres per a fer un poc de difusió d'aquesta possible migració total a lliurex: http://www.iesmontserratroig.es/

El següent pas, millorar la xarxa del centre i muntar un model de centre. Amb els diners de que disposem haurem de buscar patrocinadors.

Salutacions.

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

Ara si què esta molt clar, d'aci 3 anys lliurex només estarà en les aules d'informàtica, això pel que fa a primària, perque molts IES, tenen debian.

Vergonyós: casi tots els equips directius han comprat windows 7 o similars així com Office. Per desgravi comparatiu ara el altres professors també volen windows i office.

Ara mateix en un centre tenen PC amb windows Xp, d'aci 2 anys aquests seran retirats i els q funcionen pasaran a l'aula informàtica i es compraràn PC de segona mà amb windows 7 OEM instalada, tan sols per 130€ (preu any actual 2014).

L'altre dia ens van arribar 2 clients lleugers per a una aula nova d'especial, i no ens van enviar servidor per als clients, en vaig queixar i en van dir que m'enviarien una servidor (vaig pensar; ara si què  posaré en funcionament un servidor central (Quina sorpresa quan vaig veure  la caixa, i es que feia 7 anys que vaig montar el mateixet servidor en un altre centre.

El servidor portava una pegatina de material adjudicat de l'any 2006. Eixe servidor degué costar 500€ hui val 100€ la torre i 20€ el monitor de tubo.

"Qui promet molta mel, acostuma a donar fel"

Què vos pareix?

Són molts anys què el centre no té el support de conselleria i jo menys. És hora de dimitir

"El nou projecte a partir d'ara és un servidor d'arxius linux i tots els altres ordinadors comprats de segona mà amb windows 7 i openoffice" (sempre amb legalitat, per suposat)

Salut

 

 

 

 

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

Hola Pep.

Jo em negaria a fer el suport dels Windows. Que el faça una empresa externa i que tot això es valore al Consell Escolar.

No es poden comprar llicències sense autorització, això diuen les instruccions. Potser la por a l'auditoria o l'auditoria mateix traurà a la llum l'evidència.

Les instruccions parlen de responsabilitat penal, mentre no hi haja control passaran coses així, però en la mesura en que es vagen posant les coses en el seu lloc no hi haurà marge per fer pràctiques d'aquestes.

Per altra banda em faria objector de consciència, millor insubmís. No tocaria cap ordinador amb Windows al centre. Fora del centre tots podem fer el que creguem convenient, però al centre cal seguir la legalitat.

La legalitat persegueix la igualtat i el respecte, en un entorn educatiu si falta això no sé que s'està intentant transmetre.

L'escola pública no té diners, perquè malbaratar-los?

Els equips directius tenen la responsabilitat d'elegir el millor camí per al centre però cal que aquest camí respecte la legalitat.

Respecte a les terminals lleugeres...

Jo no m'espantaria. Sols necessites un ordinador amb una miqueta més de RAM i un processador decent. Si puges la RAM de l'ordinador de PT i instal·les la distro de Biblioteca, per tal que no t'alce molts serveis, i amb un switch de 15 euros ho tindràs resolt.

També necessitaràs afegir una altra targeta de xarxa.

No és la millor solució però resols la papereta, guanyes dos ordinadors i demostres que és més barat, segur i eficient que altres sistemes.

Cal no desesperar, les coses vindran a mare, però els temps de transició, els temps de canvi solen ser durs.

Per altra banda la carrera docent s'està tecnificant, cal saber moltes coses i cal saber com fer-ho bé. Heu pensat el tema del correu electrònic:

  • Correu electrònic docent: l'utilitza l'administració educativa amb el docents. [1]
  • Correu electrònic ciutadà: l'utilitza la conselleria en general amb els ciutadans. [2]
  • Correu electrònic mestre a casa: és el que cal utilitzar amb els pares i amb el centre. [3]

I amb l'autenticació:

  • Certificat Digital de la Conselleria [4]
  • Instal·lar certificats arrel per tal que el Certificat Digital funcione.
  • DNI-e [5]
  • Instal·lar certificats arrel, dispositius i drivers per fer-lo funcionar.

On s'ha quedat el projecte de certificat digital docent?

Cal saber com fer les coses.

Sembla que Lliurex és la punta de llança però venen moltes més coses, o es forma al professorat o no hi haurà llei que canvie el sistema educatiu.

Mentre... paciència i seguir caminant.

[1] https://www.cv.gva.es/principal.do

[2] https://webmail.gva.es/login.php

[3] http://mestreacasa.gva.es

[4] http://www.accv.es/

[5] http://www.dnielectronico.es/

Un proverbi zen diu:

«Abans del santori, tallar llenya acarrejar aigua,
després del santori, tallar llenya, acarrejar aigua»

Ànim, a seguir insistir...

Salut

-----------------
The Zen of Python
Simple is better than comple
#lliurexhackers
In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

Hola Anabel.

Mira les instruccions:

http://www.cece.gva.es/ite/val/normativa.htm

El tema de les llicències:

http://www.cece.gva.es/ite/docs/inst_licencias_v.pdf

«...quan s’adquirix un programari de propietat no s’està adquirint el programa sinó la llicència d’ús.»
«L’adquisició de qualsevol llicència de programari haurà de ser prèviament autoritzada per esta direcció general, per mitjà de la corresponent sol·licitud del centre docent. En el cas que la dita adquisició siga aprovada, el mateix centre custodiarà les llicències.»

Més clar aigua.

Salut

-----------------
The Zen of Python
Simple is better than comple
#lliurexhackers
In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

Hola Pep,

És possible viure sense Microsoft als centres educatius. Nosaltres fa anys que fem servir openoffice o, ara, libreoffice en tots els equips del centre. Adquirir una llicència d'office no està justificat per a un equip normal. És malbaratar els diners de tots. Ni en l'equip del Director/a. Per a què?

Sobre Windows, l'únic problema que m'he trobat són les impressores multifunció que amb lliurex només serveixen per a imprimir i algun maquinari especial (les rajoles de LEGO de tecnologia) o programari especial (p.e. Cds de editorials). En el cas de les editorials, s'estan adaptant. El maquinari ja és una qüestió de comprar allò que sabem que funciona en GNU/Linux. Algunes instal·lacions que he fet enguany de llx 13.06 s'instal·la automàticament la impressora. Una sorpresa. M'ha passat amb dos Brother. Sobre els robots de LEGO, una llàstima els diners que costen i que no tinguen suport de cap tipus. Robolab servía per a Windows 95 i XP. Estem parlant de maquinari que ja es va adquirir un poc obsolet. Jo li estic pegant a l'arduino que si que té suport i no és tan car.

Alfons,

Hui estavem parlant dels certificats digitals que van repartir a PAS i a equips directius. El meu el tinc de record, com la targeta d'accés al Museu de les ciències quan vaig fer unes pràctiques, els carnets d'abonat del Lucentum, les llicències federatives de ciclisme i el pase del València de l'any 88. L'he intentat provar en alguna ocasió, però la realitat és que no fa falta. Tampoc m'ha funcionat. Va tot per usuari i contrasenya. És un projecte que haurà costat els seus diners i s'ha anat a una via morta.

Per cert, bona recopilació de tots els serveis digitals que tenim. Crec que el correu ciutadà ja està obsolet per a un docent. Ara hem d'utilitzar el docent (@gva.es).

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

@Daniel.

Ei, molt d'acord, Microsfoft Office no és el dimoni, el pot utilitzar qui vulga, però a l'educació on ensenyem els docents i els alumnes estan obligats a aprendre hui no té cabuda per qüestions ètiques, no ja tècniques.

Llicència de Windows 8.1 Llicència Pro sense descompte 279,99 €.

http://windows.microsoft.com/es-es/windows/offers

Llicència de Microsoft Office. Per la llar i empreses: 269,00 €

http://office.microsoft.com/es-es/buy/

Llicència Karspersky. Protecció per a 1 any: 69.95 $ = 51,29 €

https://latam.kaspersky.com/comprar/todos-los-productos

Total: 600,28 € per ordinador

Quan parlem de llicències parlem d'aquesta quantitat, o... de què estem parlant?

Comprar software endarrerit en educació? No estem preparant als alumnes per al futur, quan senc això sembla que els preparem per al passat.

Crec que Pep es queixava... ho entenc perfèctament.

Certificats

Cal tenir el correu ciutadà perquè t'arriba la informació de la Conselleria en general, tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana en tenim.

Ah! Corre amb software lliure: squirrelmail

http://squirrelmail.org/

El correu docent és necessari però la Conselleria s'ha aprofitat i ha clavat un fum d'spam. Damunt no està xifrat. Però al menys hi ha un correu corporatiu.

Els certificats de treball els haurien de tenir tots els docents per signar documents digitals.

Per més vegades que ho he intentat ha estat impossible instal·lar el DNIe tant en GNU/Linux com sobre Mac OS X.

Li he dedicat força hores, però fins ara no he estat capaç.

Encara he d'aprendre molt, però és cert que fàcil no és.

Salut

-----------------
The Zen of Python
Simple is better than complex
#lliurexhackers
In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

Hola, un apunt sobre el correu corporatiu.

Quan entres per primer colp, et fan acceptar unes condicions que si algú les ha llegit, diuen que el correu només s'ha d'usar per a fins laborals, mai personals i bla, bla, bla.

D'altra banda en les instruccions de conselleria ens diuen que si la llei de protecció de dades. Que si les dades de l'alumnat són dades "sensibles" i bla, bla, bla.

Això està molt bé, però desprès la bústia d'entrada està plena de porqueria electrònica, la qual jo no he sol·licitat, gens relacionada amb la meua feina.

En què quedem? el puc usar per a qüestions personals o no? Si conteste als missatges que m'arriben sobre el "parc natural del més" demanant informació per anar un cap de setmana, em sancionarà la conselleria per fer un ús personal? M'ho han enviat ells!

La lectura de tots eixos missatges entra dins de la meua jornada laboral de 37,5 hores? Perquè si és així, llevarà temps de dedicació a la resta de les funcions, com anem sobrats de hores lliures... La meua adreça corporativa és una dada personal o no? I, les meues dades personals, qui les protegix? A qui li està donant les meues dades la conselleria d'educació? Amb quina finalitat? En quantes bases de dades està la meua adreça? Quan m'han informat sobre la inclusió de les meues dades en eixes bases de dades? És legal?

Si algú sap on puc adreçar totes estes preguntes que m'ho diga.

Tinc la sensació que:

  1. Per a la conselleria, nosaltres, els docents, som "l'enemic"
  2. Els diferents serveis (o servicis, com diuen ells) de conselleria no es coordinen, ja que envien missatges contradictoris (fins i tot d'un mateix servici).

Segur que no serà així però, és la sensació.

Disculpeu que me n'haja anat de l'assumpte de la discusió però venie al cas. No cal que contesteu, eren reflexions en veu alta.

Salut!

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

Si alguna vegada gestiones el correu d'un centre vas a vore el que és SPAM oficial i comercial. Alguns correus porten un enllaç per a donar-te de baixa en l'enviament de correus a una llista a la que jo no he inscrit al centre, altre res de res.

Potser, seria una bona idea que feres una incidència en el SAI https://otrs.edu.gva.es/otrs/customer.pl en la secció correu docent i els feres la pregunta, sense dir que som cap enemic, clar. I ens contes que t'han dit.

La felicitació de festes d'hivern de la Consellera és personal o professional?

Salut.

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

Bones.

@daniel

Com que amagant informació, eeeehhh?

Doncs res de res, seràs rastrejat, monitoritzat i bloquejat pels homens de negre...

A Windows vigila les cookies... ;)

Molt interessant els artilugis de LEGO, a veure si ens ho contes quan ho tingues muntat.

@Tafol

Són moltes preguntes, interessants, sens dubte a poc a poc caldrà anar plantejant-nos-les pel cervei que es van iniciant las centres.

Totes aquests preguntes tenen resposta amb la Llei de Protecció de Dades.

http://www.agpd.es/portalwebAGPD/index-ides-idphp.php

Cal anar familiaritzant-se amb aquesta pàgina doncs la multa per transgressió de la llei oscila entre 600 i 60.000 € tinc entés. Poca broma.

Es poden denunciar pràctiques abusives per mail en aquesta pàgina, així de fàcil.

Apunteu-se-ho.

Per saber-ne més cal sentir el podcast de RNE Radio 5:

http://www.rtve.es/alacarta/audios/protegemos-tus-datos/

Tracten el tema de la protecció de dades sense complexes.

El tema de les dades al servidor de Conselleria crec que té aquesta base, abans de protestar cal assabentar-se bé d'açò, per tal de no perdre energia sense trellat.

Salut

-----------------
The Zen of Python
Simple is better than complex
#lliurexhackers
In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

Us he de contar una anecdota que m'ha passat hui en relació a les ofertes comercials sobre llicències d'ús d'aplicacions privatives.

Han cridat al centre d'un altre Institut per a preguntar-me que tal una determinada empresa, no citaré el seu nom, a la que li compravem projectors i PDI i feia la instal·lació. M'ha comentat que ens citen com a referència en la oferta de llicències Windows (No vull investigar si això és així, ja que no vul fer-me mala sang, i ja no treballem amb aquesta empresa perquè vam trobar millor preu en una d'Elx). Li he comentat que no podia donar-li referències perquè mai els hem comprat cap llicència (no puc dir-li si el verd de les enganxines està ben fet) ni ordinadors i que nosaltres tenim LliureX a tot el centre. Bé, la persona que ha cridat el que li interessava era que els han dit que han de fer una transferència abant i després els envien les llicències. Li anava a dir que jo no acceptaria eixa manera de pagament (i si la conversa s'hagera allargat estava pensant si dir-li que li oferia amb molt de gust una alternativa que és no pagar res), però es veu que ha sentit LliureX i ho ha deixat estar. La "conversa" ha durat 2 minuts.

Bé, res més que dir, vaig llançar el fil perquè l'altre dia vam parlar amb uns companys de la poca difusió del programari lliure als centres educatius valencians i havia pensat que això de que a l'abril s'acaba el suport de l'XP podria aprofitar-se per a alliberar els equips d'un sistema operatiu de l'any 2003 i posar el LliureX 13.06 que funciona molt bé, és més modern, té un fons de pantalla per defecte molt guapet (inclou els fons de pantalla d'alguns usuaris) i s'instal·la en 45 minuts (10 minuts d'operari només).


Per cert, els titulars de premsa dels diaris sobre el tema que han recopilat els venedors de llicències són fantàstics. Estaria bé eixir en premsa per utilitzar programari lliure i no per ser uns pirates. Una llàstima.

Salutacions a tots/es.

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

@Alfons

Les rajoletes groges de LEGO només les vaig gastar l'únic any que vaig fer 4t d'ESO i no crec que les torne a gastar. La interficie de programació és depenent de Windows o MAC/OS (heu vist algun MAC a un taller de Tecnologia?), i a més el llenguatge de programació no em va agradar massa. Trobe més interessant Arduino i S4A, independent de plataforma i amb un llenguatge (Scratch) molt més didàctic (del MIT ni més ni menys). A més si algun alumne li abelleix pot comprar-se una targeta, que costa el mateix que el llibre de Tecnologia i anar comprant-se components electrònics. El programari se'l poden descarregar. Fins i tot poden trobar altre programari diferent per a usar amb la mateixa targeta, com que és maquinari lliure. Mai es podran comprar un robot de LEGO.

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

El tema es que hi ha que negar-se a fer suppor amb windows i amb linux, no és la feina per a un tutor que té només 2 hores lliures a la setmana, i ademés les vol dedicar al mateix que fan els altres tutors: fotocopiar, reunir-se, investigar, formar-se, atendre algun pare, atendre a algún xiquet,, etc,,,, o fer-se el café com fan tots.

En el centre ens gastem entre 1000-3000 € en support privat informàtic ja iga linux o windows...La meua feina és gratis, relativament parlant, ja que són moltes hores extra, que ningú me les fa.

Lliurex és un projecte a morir, comunitats com Madrid amb MAXserver estan funcionant amb molts menys diners.

Pel que fa al servidor d'aula de PT, la questió que plantejava era, per què Conselleria envia un ordenador que tenien ells en el magatzem des de 2006? i en un centre que vaig estar, envien ordinadors nous de trinca últim model (això en el 2011) Amb els diners d'eixe ordenador podria tindre 5 ordenadors, pantalla i windows 7 (de segona mà)

Amb windows què és el que tenen tots a casa, evite:

1. Consultes diàries de com funciona algo o que no va

2.Configuracions de tot màquinari

3.Antivirus gratis: Microsoft essentials

4.Tot el món sap instalar i desinstalar

5 Openoffice funciona millor amb windows que amb lliurex

6. Menys hores de deicació pel coordinador TIC (guanye amb salut, i els meus alumnes més)

8. Ara mateix en el centre tinc 3 servidors,,,cagate lorito, qui gestiona això, si ningú sap només què jo? Instalar activitats, webinterna de recursos? Amb windows tots saben, i si trenquen el sistema no pasa rés: restauració amb baclharddi amb 10 minuts

7. etc,,etc

Pel què fa a les llicències legals o OEM, no hi ha ningún problema. Conselleria no posa ningún impediment.

Pel què fa al certtificat digital amb el de la FMMT funciona tot de maravilla.

L'educació en aquesta comunitat anem a guanyar més si abandonem el programa lliurex. Eixa és la realitat. Asumir-ho no és fàcil

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

Hola Pep.

Sembla que no ho havia entés.

No crec que abandonat Lliurex es guanye.

Mira el treball de maneniment/suport és molt dur i sacrificat, en això estic molt d'acord, però li toca al SAI fer-ho, els coordinador TIC té altres funcions.

A Lliurex:

1. Insertes la impressora amb cable USB: ja està → configurada.

2. L'estructura UNIX és molt més segura per lògica que Windows. Si s'administra bé i dones els permisos correctament no cauen els ordinadors amb tanta alegria.

La cosa no és NO INSTAL·LEU RES QUE ENTREN VIRUS sino INSTAL·LEU, SI PODEU. Això suposa un canvi de mentalitat.

Si es vol instal·lar està el Synaptic sols cal clicar i posar una contrasenya, qui no sap és perquè no vol aprendre.

3. No crec que Llilurex siga més car mantenir Windows ni de lluny.

Una modificació al repositori afecta a milers d'ordinadors, mentre a Windows cal anar ordinador per ordinador amb milers de tècnics.

El tema de les llicències és un tema ètic, no crec que siga justificable ensenyar Windows, que al cap i a la fi incites a comprar el que ja saps perquè ho has aprés al cole.

GNU/Linux és accessible a tothom, millor aprendre obligatòriament allò que tots tenim accés, si volem, damunt és gratuït, damunt està mantenit per un equip que paga Conselleria, un equip no molt nombrós, pel que conec.

El món es mou, hem de mirar cap avant.

Els servidors de Windows quan costen de mantenir?

Ho pregunte perquè no tinc experiència, però en algun centre, fa ja prou temps, la factura era astronòmica. Els servidors no es mantenen assoles, donen molta feina siguen GNU/Linux, Windows, FreeBSD o mainframes.

L'evidencia és aplastant, el kernel de Linux està a TV, llavadores, frigorifics, cotxes (Volvo i BMV, etc.), telèfons, etc. A la indústria l'interessa que les coses funcionen, posa infraestructura rentable, mínim manteniment.

Crec que el tema no és si és millor o pitjor sinó que aprendre costa molta energia i no tothom té la mateixa motivació per fer-ho.

Salut

-----------------
The Zen of Python
Simple is better than complex
#lliurexhackers
In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

Tal vegada no soc el més indicat per contestar açò, ja que soc part integrant del projecte LliureX i a més com empresa externa i el meu treball es LliureX, que és el que jo faig tots els dies.

M'agradaría que el meu treball no s'acabara (tal i com estàn les coses no puc queixar-me), ja que és el que m'apasiona i fer la feïna més fàcil als docents es la meva tasca. Windows està per totes bandes, això no puc discutir-ho. Pero hi han algunes coses que si voldría explicar:

- MAX Server es més barat que LliureX. Es posible (no son molts), pero es basen del treball que fem nosaltres a LliureX per desenvolupar el seu model. Hi han distribucions educatives a Andalucia que es basen en el nostre treball i estalviem feïna als demés. Açò es una cosa per valorar, ja que no crec que els señors de Redmond puguen dir el mateix  (el mon dels diners no es el mateix que el del programari lliure).

- Tenim faltes, ho sabem, pero tots els dies treballem per fer la vostra feïna més fàcil. Hem millorat molt (ho pots comprobar per aquest forum). Has provat la nova versió?

Salutacions.

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

Pep,

Està molt clar el que has plasmat. Mantenir els equips en funcionament en un centre té molta feina darrere!! Hem d'aprende a reduir aquesta càrrega de treball. El curs passat vaig fer molt poc d'aquesta tasca i ara porte uns mesos fent algunes coses. Necessitem descansar.

Jo vaig començar amb Windows, sense hores de dedicació ni coordinació TIC, ni res de res. Segurament, el motiu fonamental per haver canviat i defensar LliureX va ser descobrir que necessitava menys temps de manteniment. No hi ha color entre un SO i l'altre. La meua motivació quan dedique hores a les màquines és aprendre. L'altre dia vaig muntar per primera vegada el sistema servidor i clients toshiba i vaig disfrutar del resultat. Funciona. S'ha de gaudir de la victoria i oblidar la derrota. Això si, quan ja se com es fa, si he de muntar un altre faig una incidència al SAI i que vinga el tècnic a fer-ho.

Els llx 13.06 que he instal·lat aquest any m'han suposat entre 30 i 50 minuts. Meus reals davant de la pantalla uns 10 minuts.

Ara estic restaurant un windows (no li digau a Alfons) que un departament ha abandonat perquè no funcionava i vaig a utilitzar-lo per als robots de LEGO: Instal·lació de Windows 1- 1:30 hora. Ara he d'instal·lar el SP3, actualitzacions diverses, Firefox, Libreoffice, visualitzadors d'office, flash, java, adobe reader, ANTIVIRUS (per a que vaja més lent amb 500 MB de RAM!!), Robolab,... supose que entre dijous i divendres el podré posar al taller.

Jo no canviaria tan fàcilment LliureX per Windows. En tot cas pots descansar una temporada de les màquines.

Per cert, ja ens hem animat a contactar amb el coordinador TIC de la província per a que ens assessore per a muntar un servidor de centre. No tinc cap interés d'actualitzar tots els lliurex 12.06 que tenim al centre. Objectiu: menys feina.

@Ángel, espere que el model de centre funcione perfecte dintre d'un any o dos, que serà quan pugam muntar-lo.

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

@Angel

A mesura que tenim més informació del desenvolupament de Llliurex ens fa entendre més la dimensió del projecte.

Els projectes de software lliure contradiuen la competitivitat, la individualitat de la societat. Està el postmodernisme en decadència o estem entrant en una altra etapa on l'home, la col·laboració importa més que que el producte final es puga vendre?

No ho sé, però veig de forma molt optimista el corrent col·laboratiu que hi ha per baix del software lliure, alguna cosa està canviant en la societat...

Salut

-----------------
The Zen of Python
Simple is better than complex
#lliurexhackers
In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

En relació al que comenta Alfons us deixe aquest article de la revista mètode. És ràpid de llegir i molt interessant. Parla de divulgació científica, però serveix per a vore per on pot anar el futur. Us copie el primer paràgraf.

"La col·laboració entre iguals o parells és una forma de competència de baix nivell, o fins i tot amistosa, que reforça el sentiment de filiació d’aquests iguals. Les persones que col·laboren entre si per dur a terme un objectiu comú generalment intenten semblar millors que els altres col·laboradors, tant per ser acceptats per aquests com per ser millor considerats per tercers. D’aquesta manera, la col·laboració genera una escalada armamentística de talent, descrita com una producció entre parells basada en el bé comú (Benkler, 2006), que és capaç de materialitzar projectes en Internet com Viquipèdia, OpenStreetMap (un mapa col·laboratiu lliure), GNU/Linux, universitats obertes i gratuïtes com Udacity, moviments ciutadans per a millorar el barri com FixMyStreet o el mer intercanvi d’arxius en xarxes d’igual a igual (p2p)."

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

@Daniel

Estic d'acord amb el contingut de l'article, molt interessant, l'he posat al pocket [1] per tal de llegir-lo més espai.

[1] http://getpocket.com

Les comunitats d'aprenentatge [2] funcionen i engeguen la motivació necessària per continuar aprenent.

[2] http://utopiadream.info/ca/

Però arran d'aquest document he descobert una cosa interessant...

### [OFFTOPIC → però contextualitzat]

No coneixia el reconeixement digital dels artícles, el DOI [3]. Mireu la bibliografia que cita l'artícle de Daniel.

[3] http://ca.wikipedia.org/wiki/DOI

Sembla que és una espècie de registre ISBN però digital, molt més flexible i dinàmic. Copie els avantatges:

Avantatges

  • Persistència, si el material s'ha mogut, reorganitzat o marcat.
  • Interoperabilitat amb altres dades d'altres fonts
  • Extensible, afegint nous aspectes i serveis.
  • Un únic control de dades per a múltiples formats de sortida (plataformes independents).
  • Control per classes d'aplicacions i serveis.
  • Actualització dinàmica de metadades, aplicacions i serveis.

Per entendre com funciona caldrà llegir els fonaments [4]

[4] http://www.doi.org/hb.html

Els temps estan canviat, cal no perdre el fil. Els docents som productors d'informació i fin i tot de coneixement. Les llicències Creative Commons ens donen reconeixement però potser el DOI aporta el mecanisme de tracker (rastrejador) i actualització més seriós per contruir coneixement i poder ésser reconegut fàcilment en entorns més seriosos.

Ho cite perquè està al caure la Llei de propietat intel·lectual, a veure què ens porta de nou.

### [OFFTOPIC END]

Salut

-----------------
uoɥʇʎd ɟo uǝz ǝɥʇ
xǝldɯoɔ uɐɥʇ ɹǝʇʇǝq sı ǝldɯıS
sɹǝʞɔɐɥxǝɹnıll#
In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

@Alfons

Molt interessant això del DOI. Hauràs de fer una ponència resum de tot allò que saps. Amb dues hores tindrem prou???!!!

Salutacions i bon cap de setmana.

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

@Daniel

A veure que no tinc ni idea del tema, tu has segut el culpable posant aquest articles tan desafiants.

Per cert...

Has vist això:

http://lliurexfacil.blogspot.com.es/2014/02/robolliurex-una-ferramenta-per.html

Leeeego per a LliureX...

Bon cap de setmana

In reply to Deleted user

Re: Aprofitant la fi de suport de Windows XP per a fer difusió de LliureX

by Deleted user -

Gràcies Alfons per la notícia i a Àngel pel post. L'enllaç va directe a la llista de correu de profes de tecnologia.

Salut i bon cap de setmana!