El govern britànic recomana programari lliure en la contractació pública

Traducció de l’article de Mancomun: O Goberno británico recomenda o software libre na contratación pública.

El govern del Regne Unit ha publicat una actualització de “Digital, Data and Technology Playbook”. El document estableix polítiques i orientacions clau sobre com avaluar, contractar i lliurar projectes i programes digitals al govern del Regne Unit. En onze polítiques clau, el manual orienta el sector públic sobre com adquirir serveis digitals.

Una de les principals reformes del manual és l’obertura i l’ús del programari lliure sempre que siga possible:
“El programari ha de ser de codi obert i estar dissenyat per permetre l’accés independentment de la plataforma”.

El document ofereix orientacions sobre com ser obert i utilitzar el programari lliure en les diferents fases dels projectes i programes digitals. Les etapes inclouen l’avaluació de les necessitats dels usuaris finals i del panorama tecnològic existent; l’adquisició de tecnologia que compleixi amb el Codi de Pràctiques Tecnològiques; el lliurament de tecnologia que segueix l’apartat del Manual de serveis sobre fer el codi font obert i reutilitzable; i el manteniment de la tecnologia que s’adhereix a les normes del Servei Digital del Govern.

Segons el document, en ser obert i utilitzar codi obert, el govern britànic pretén millorar la qualitat, l’eficiència i l’eficàcia dels seus projectes i programes digitals , així com fomentar una cultura de col·laboració, innovació i obertura.

A més del codi obert, les directrius també recomanen utilitzar estàndards oberts per a dades i tecnologia governamentals.

El document ofereix orientacions sobre com ser obert i utilitzar el programari lliure en les diferents fases dels projectes i programes digitals. Les etapes inclouen l’avaluació de les necessitats dels usuaris finals i del panorama tecnològic existent; l’adquisició de tecnologia que complisca amb el Codi de Pràctiques Tecnològiques; el lliurament de tecnologia que segueix l’apartat del Manual de serveis sobre fer el codi font obert i reutilitzable; i el manteniment de la tecnologia que s’adhereix a les normes del Servei Digital del Govern.

Segons el document, en ser obert i utilitzar codi obert, el govern britànic pretén millorar la qualitat, l’eficiència i l’eficàcia dels seus projectes i programes digitals, així com fomentar una cultura de col·laboració, innovació i obertura.

El manual va ser escrit per l’Oficina del Gabinet i publicat sota la llicència de govern obert v3.0. Les directrius estan en línia amb les polítiques anteriors publicades pel govern del Regne Unit en suport del programari lliure en la contractació pública. Des de l’any 2002 manté una política segons la qual el programari lliure s’ha de considerar en igualtat de condicions amb les solucions propietàries. Amb el temps, l’enfocament va canviar i l’ús de programari lliure es va convertir en obligatori amb el Codi de pràctiques tecnològiques. També s’ha regulat la compartició i la reutilització, ja que l’estàndard de servei requereix que el codi estigui disponible per a la seva reutilització dins del govern i suggereix un repositori obert per al codi governamental. Molts projectes governamentals estan allotjats a GitHub.

Més informació

Feu un comentari

"edutictac.es