Viatge a Ítaca

Viatge a Ítaca

by Deleted user -
Number of replies: 6
Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca
has de pregar... que no te pete el servidor.

(Konstantino Kavafis, amb adaptació final).

Hola xics.

Al meu cole tenim un servidor a la sala de mestres. No és un servidor de Conselleria sino un ordinador normal desktop convertit a server afegint 4 Gb de RAM i una tarjeta Gigabit extra.

El cas és que s'ha portat prou bé tot el curs, però fa uns dies que s'apaga en superar el Grub. De vegades arranca, però en algun moment torna a apagar-se.

Coses fetes:

- Hem netejat la RAM llevant-la i tornant-la a posar.
- Hem deixat un banc de memòria RAM i em tret l'altre. Després hem fet el contrari.
- Hem desengegat la disquetera de DVD.
- Hem arrancat des del Live-DVD de Lliurex-server.

Cada vegada que hem fet una cosa d'aquestes hem reiniciat.

El cas és que no es soluciona.

La hipótesi més plausible és que haja petat la placa base, però no n'estem segurs d'això. No sembla problema de software.

Qualsevol observació serà molt ben rebuda.

Es dona el cas que ara soles hi ha una wifi i un ordinador portàtil funcional a la sala de mestres, a més de la sala d'informàtica i la biblioteca. Però amb Ítaca a les portes la sala de mestres és crucial.

Salutacions
In reply to Deleted user

Re: Viatge a Ítaca

by Deleted user -
Hola:

Això fa olor a que algun mòdul de memòria RAM -si no són tots els mòdul- estan tenint problemes. Un mòdul pot espatllar-se sense motiu aparent.

Comprova el funcionament de l'ordinador mòdul a mòdul i podràs destriar quin és el "culpable" (volia dir, responsable).

"Més lluny, heu d'anar més lluny"
llevant-se, fins i tot, la memòria (RAM).

(Kavafis, indignat)
In reply to Deleted user

Re: Viatge a Ítaca

by Deleted user -
Hola Manuel.

He provat els dos mòduls RAM per separat i amb els dos ocorre el mateix.

També prodria ser que estigueren els dos defectuosos, però també seria cas que passara això al mateix temps.

No sé. Podria ser la placa... quan la cosa es posa així potser val la pena canviar de màquina, ja que un servidor, del que penjen 4 terminals en cas que falle estem bons.

Anirem fent proves.

Gràcies per la resposta.

"Has de pregar que el camí sigui llarg,
ple d'aventures, ple de coneixenses".

(Ací Kavafis ja estava cansant-se)

Salut
In reply to Deleted user

Re: Viatge a Ítaca

by Deleted user -
Hola:

Si estàs segur que és la placa mare ("la defensa del valencià només era parlar com sa mare"), fes una incidència al SAI i -si l'ordinador està inventariat correctament- te canviaran a la mare (volia dir la placa mare). Al meu Centre han canviat tres plaques.

"Bon viatge per als guerrers,
que al seu poble són fidel"

(Kavafis no estava mort:
una cosa és estar cansat
i una altra estar mort)
In reply to Deleted user

Re: Viatge a Ítaca

by Deleted user -
Moltes gràcies @Manuel.

No ho haviem pensat.

La cosa s'ha resolt posant un servidor nou que va enviar Conselleria. És una solució momentània, però en qüestió de servidors dels que pengen 4 ordinadors + el servidor per a Ítaca a la sala de mestres la cosa no va de broma.

Ara mateix ja està funcionant.

Volia comentar algunes coses:
  • Aquest servidor va deixar de funcionar a segon dia. Després de dues visites dels tècnics perquè el servidor no arracava varen canviar el cable del lloc on es connectava a la placa base. El problema es va resoldre, però va petar el sistema.
  • El disc de restauració no funciona. Si això és així que no incloguen un disc de restauració sino un disc de Lliurex Server. Crec que és de lògica.
  • En instal·lar he baixat el mirror (del server de l'aula d'informàtica que anem actualitzant). Després he posat que s'actualitze des del mirror local. Tot bé.
  • Lliurex Zero Boot... configura l'LDAP, Kerberos i la xarxa. Tot bé. M'he donat compte que el servidor de centre s'ha de configurar en aquest pas i no després. Sembla que ja funciona, està inclòs als servidors, però no sé si algún l'ha arribat a provar.
  • He creat la imatge de les terminals lleugeres. Tot ha funcionar a la primera, increible.
  • He importat els usuaris exportats amb un arxiu .xml des d'Ítaca i importats com a usuaris del Gescen. No ha anat bé. Ha creat els homes i els usuaris però LDAP no valida. No sé com arreglar-ho.
La instal·lació em va costar un dia senser, començant al pati, i a hores perdudes.

Baixar el mirror per ssh un altre dia, i és que no tenim dedicació completa.

Actualitzar, un altre dia...

Per fi hui una companya ha baixat l'ordinador i amb els assaigos del final de curs en dues horetes s'ha pogut alçar el servei. Tot i què he creat usuaris genèrics locals i no en xarxa amb LDAP, adéu als arxius compartits i a la privacitat.

Sí, però per què conte això?

La feina d'atendre el desplegament de les TIC als centres no és baladí, costa molt fer que tot funcione. És bo contar el que costen les coses per tal de tenir consciència de que quan es posa al nostre avast certs recursos al menys no posem pegues absurdes per tal d'avançar.

En aquest sentits el SAI és un bon recolzament, però si al final no utilitzem els recursos estarem malbaratant el nostre temps i els nostres diners, per no dir la nostra productivitat.


"I quan creieu que arribeu,
sapigueu trobar noves sendes".

Konstantinos Pétrou Kavafis
(Un homenot ben savi)

Salut
In reply to Deleted user

Re: Viatge a Ítaca

by Deleted user -
Jo he decidit anar poc a poc. Ara mateix tenim una errada amb la xarxa interna d'aules i només tenim un edifici amb Internet. Aniré restablint la connectivitat conforme puga. Per a tres setmanes que queden.

No tenim accés en sala professorat 1, biblioteca, departaments i aules de l'edifici principal.

Si tenim tots els cables, els quals no se ni d'on venen, connectats al router, com sempre, peta el sistema i es desconnecta aules i secretaria. Hem estat una setmana sense Internet mentre l'antic monopoli de telecomunicacions canviava la targeta de ports i tres dies més tard, el router complet. En quan va anar-se el tècnic, els sistema va tornar a petar.

Solució: Vaig desconnectar tots els cables d'aules i secretaria funciona. Dos dies més tard he connectat edifici B, que va tot per un cable. I quan tinga una estona i no haja ningú treballant a les oficines aniré provant la resta de cables fins que trobe el causant.

Possibles problemes:

- Un duende ha connectat un cable que fa un bucle i mareja al router.

- Un dels bixets que tenen els equips Windows envía mogolló de peticions a Internet, satura la taula del router i el peta, o es talla el servei des del servidor de conselleria per massa trànsit, o jo que se.

Un altre problema que he de resoldre és que si connecte sala de professorat al router cau el sistema de fotocopiadora i impressora en xarxa. Peten les IPs, o jo que se, i els equips deixen de veure impressora i fotocopiadora. Potser el problema de la desconnexió del router ve per ahí, però no he tingut ni un segon en tota la setmana per a provar-lo.

Mai tinc una setmana tranquil·la sense incidències informàtiques. Així que anem a compartir-les. Jo no vaig a dedicar ni un segon que no estiga al meu horari per a solucionar eixos problemes tècnics.

Per cert, en quan arribe un servidor nou, que està avisat que l'enviaran, a una de les aules d'informàtica, vaig a guardar l'altre de reserva. Així estalviem urgències.

Ala, quin rotllo que he soltat.

PD. I a Juliol hem toca organitzar la instal·lació de 6 PDI, que generaran 6 problemes al llarg de les setmanes del pròxim curs escolar, justament el dia que tinga un bon dia.

Un centre de 1000 alumnes, 100 professors, 45 aules, 11 departaments, ... és insostenible des del punt de vista tecnològic.
In reply to Deleted user

Re: Viatge a Ítaca

by Deleted user -
Hola Daniel.

Al centre on estava l'any passat teniem 70 ordinadors.

Un desastre si tenim en compte que al principi de curs la majoria anavem amb Windows. A la sala d'informàtica hi havia normes que prohibien fer de tot.

A poc a poc varem anar formatant ordinadors migrant-los a Lliurex, però la xarxa continuava inestable...

Varem ailllar el problema deixant un sol ordinador amb Windows a la sala de mestre, l'únic de la xarxa, obligats pels drivers d'una impressora HP, la qual no funcionava bé amb Lliurex.

Després de moltíssimes incidències i de parlar per telèfon amb la gent que gestionava la línea els vaig demanar que miraren els logs dels seus sistemes. Em varen dir que hi havia un ordinador que feia peticions constans.

Seguidament varem modificar el Grub per tal que ja no hi haguera opció a entrar amb Windows.

El problema es va resoldre de sobte. Un sol ordinador feia caure tot el sistema.

A partir d'ahí Lliurex va ser vist d'altra manera.

Respecte a les IP's, revisa les IP's fixes. Podria ser que hi hagueren dos ordinadors amg la mateixa IP fixa fent el sistema inestable.

Però, es clar, si a la xarxa tens Windows, i fins i tot XP (sistema avandonat, ja no s'actualitza) el tema es pot fer infinit... ja que cal gestinar antivirus, firewalls, troians, etc.

Abans de res caldria parar-se i reflexionar sobre les polítiques de seguretat del centre. Un centre ben dissenyat estalvia molt de temps a tots.

A les empreses, per aïllar els problemes es treballa per zones aïllades. En un cas aïllant aquestes zones es va trobar un virus al firmware d'una impressora, ja que per molt que netetjaren tornava i tornava a aparèixer.

Potser el SAI et podria tirar un colp de ma, ja que 4 ulls (experts) veuen més que 2.

En qualsevol cas, molta sort.

Salut