DNS Linucentres

DNS Linucentres

by Deleted user -
Number of replies: 13

Hola companys.

Actualment no puc accedir a la pàgina web del centre des de casa, però si des del centre.

L'any passat vaig tenir el matix problema. Sembla que a conselleria hi ha un servidor de DNS cap a fora que cau amb certa freqüència.

Se't queda cara de tonto quan des de casa no pots accedir però sí des del centre. A més a més hi ha companys, amb altres companyies prestadores de servei que no tenen cap problema... i llavors et sent pitjor encara.

El tema sembla estar en que sembla que tenen diferentats les DNS per a cada prestador de servei, quan cauen no pots accedir des del teu. Al meu cas ONO.

Gràcies a la sabiduria popular he pugut resoltre el tema utilitzant el proxy fet amb software lliure TOR, el qual juntament amb el servei VITALIA aconsegueix arribar al host de conselleria enfosquint la meua IP, supose que utilitzant altres DNS.

El cas és que funciona, però no puc pujar arxius a Moodle perquè l'autenticació no funciona en el cas de pujar arxius, sí amb els usuaris i amb el login per entrar-hi.

No funciona tampoc configurant l'FTP com a proxy TOR.

Després de dos incidències al SAI sense resposta no puc continuar treballant amb Moodle, estic parat.

Su utilitzeu Moodle entendreu que significa això.

Si a algú se li acudeix alguna cosa...

En cas contrari ja us contaré com es resol el tema.

Salut

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

Hola Alfons et comprenc perfectament. Desde setembre, linucentres no va bé (molt lentíssim). Jo al final he optat per fer servir el moodle del servidor de la meua aula d'informàtica, perque em resultava mpossible treballar, clar que jo sempre done classe a la mateixa aula d'informàtca smile

L'altra opció com tu comentes es tindre allotjat el moodle a un servidor extern a Conselleria, que es el que fan els companys que ja estan farts sad

Salutacions,

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

Hola Joaquin.

Després de dues incidències hui el SAI ha resolt.

El cas és que l'any passat va passar unes quantes vegades.

El cas és que quan comences a treballar seriosament amb Moodle si falla estàs mort.

Tot i això, al centre al que estava l'any passat funcionava prou bé. Però la connexió no era la de conselleria sino una externa.

Feiem els examens on-line, amb audio baixant (listening) i pujant (mp3).

Potser el que estiga fallant no siga Linucentres, a part de que cauen les DNS de vegades, sino la conexió que hi ha als centres. Moodle genera molt de tràfic, potser no es té en compte això.

Gràcies per contestar, amb aquest coneixement compartit ens fem una idea de les possibles solucions i dels problemes típics.

Salutacions

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

Hola de nou Alfons, doncs jo si que tinc indicis per a pensar que no es a soles un problema de moodle, perquè tambe fem servir wordpress i MRBS (sistema per a reservar aules) i continuament l'accès es molt lentísim o no es pot accedir.

La connexió a Internet al nostre centre es de fibra i estem a 500m de la central de Telefónica.

Salutacions,

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

Jo estic que bufe i requete recontra rebufe, al nostre centre és pitjor, nosaltres utilitzem ONO per accedir des del centre a la web i no podem, no crec que siga problema de DNS vaig posar una incidència i em van desbloquejar la ip, tenen algun tipus de filtre cutre que dona un servici deplorable... AAARRRRRGGGGGGGGGG

Tinc una incidència posada fa quatre dies i encara no està assignada, pa plorar, damunt alguns alumnes tampoc poden accedir des de casa al moodle... en mal moment van migrar a Linucentres, és increïble!!! 

 Menys mal que bibliojocs està a edutictac i el podem utilitzar...  

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

Hola Samuel.

Vaig tractar el tema amb el tècnic del SAI l'any passat per telèfon.

Fixa't que quan passa soles afecta a uns prestadors de servei d'internet i no a altres. Això, segons em varen explicar és perquè les DNS d'aquests servidor de conselleria, cap a fora han caigut.

Sembla que tenen una estructura que funciona d'aquesta manera, és per això que comentava que et quedes sense entendre molt bé el que està passant.

Supose que simplement reinicien el server i a marxar.

De vegades passa que sobre les 5 am, també sobre les 7 am aquest servidor fa algun tipus de manteniment i et deixa tirat un temps. Potser de vegades falla alguna cosa i cau. He pugut comprovar aquestes hores en dies diferents.

Tot i això, jo estic prou content del servei, ja que l'any passat era una passada el que arribava a rendir amb tants usuaris de forma concurrent.

Bibliojocs i JClic executat des d'edutictac és un èxit, ja t'ho dic jo. Sense instal·lar res la gent es queda bocabadada i mentre tires endavant l'estructura de l'aula Lliurex i optimitzes rendiment.

No sé les visites que tindrà aquest server però supose que prompte es convertirà en referència, llàstima que aquest servei no ho asumisca la conselleria, ja que fa un servei públic ben important.

Salutacions

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

Ei, que se m'havia oblidat comentar...

L'any passat vaig escanejar el server de Linucentres amb nmap, la pàgina web del centre per tal de fer una xicoteta auditoria, per veure com tenia la seguretat.

El resultat és que em varen bloquejar la mac del meu router i no vaig poder accedir fins que els vaig explicar què podia haver passat.

Temps després es va resoldre el tema i vaig aprendre a ésser més prudent.

Aprofite per comentar que aquest any hem tingut un atac d'un grup de hackers àrabs, els quals varen trencar la contrasenya i varen esborrar la pàgina inici, a més ens varen deixar un parell o tres de regalets més com una redirecció a un servidor extern...

El cas és que aprofite per remarcar que cal fer còpies de seguretat, que el desastre arriba més prompte que tard.

En el nostre cas el desastre va ésser mínim ja que la pàgina d'inici redirecciona a una carpeta, però si haguerem tingut un Wordpress o un Joomla a pèl, sense redireccionament podria haver estat un desastre.

Salut

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

No tinc cap solució, ni se tant de maquinari com vosaltres, però em console, fa dos estius no podia entrar a moodle des de l'ordinador de casa, a l'agost vaig decidir canviar-me de companyia, des del movil, que també era d'ONO si podia accedir, ningú em va donar solució, ni el SAI ni ONO.

Aquest estiu vaig patir l'atac dels hackers siris, encara en setembre un company pensava que era broma.

Per lo demés, estic molt content amb el servei de linucentres, a mi em funciona perfectament i em refie de que ells fan les copies de seguretat que jo no faig. Ara, que em pegue cada susto que "pa què"

Salut.

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

Hola,

Estimats Pedro i Alfons, podrieu explicar-me això dels atacs dels hackers? Que us ataquen exactament, alguna plataforma de les que teniu en linucentres (moodle, ...)? Per exemple, aconsegueixen l'usuari i contrasenya de l'administrador de moodle? Podeu compartir exactament el que us ha passat per a prevenir problemes an les plataformes que gestionem en linucentres? Es tracta de posar una contrasenya més forta en l'administrador de moodle?

Es que m'heu preocupat un poc. Això de gestionar les plataformes i pàgines del centre i haver de connèixer els problemes de seguretat és una massa!!! M'heu preocupat.

Aquest setembre vaig actualitzar per primera vegada el moodle. Des de fa uns tres anys no havia aplicat cap actualització de seguretat de les que havien eixir... per comoditat.

Salut.

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

Benvolgut Daniel.

L'amenaça informàtica és real.

Ens varen trencar la contrasenya de Linucentres, tampoc hi ha que ésser un hacker experimentat per veure que la contrasenya del CPanel és molt i molt fluixa.

Ja va passar fa uns anys a la pàgina de Lliurex.

El tema és que hi ha robots, xarxes de bots, ordinadors esclaus, troianitzats que es dediquen a aquestes tasques.

Amb desenes de milers de màquines fent aquesta tasca no és estrany que ens agafen la contrasenya.

Llavors, un colp agafada la contrasenya del CPanel estàs mort. Potser no és la mateixa que la de les bases de dades, però tindrien accés al host, podrien fer un estropici monumental i furtar dades sense que ningú s'enterara. Per evitar-ho caldria revisar logs.

Amb la Llei de protecció de dades personal pel mig i l'Agencia de protecció de dades, organisme que vetlla per que es respete la llei estem arreglats, és qüestió de temps que apareguen problemes.

Caldria pujar la seguretat de les contrasenyes de les webs dels centres. Jo proposaria una semblant a aquesta:

;vdbF,\:*9@9{S':2fwFjW@)

24 dígits

Per tal de no patir soles caldria utilitzar l'aplicació Revelation (Debian, Ubuntu) ó Firefox Sync i arregat.

Au, ara, cada vegada que apagues l'ordinador, al teu cap quedarà sempre el dubte de la seguretat, de la necessitat de fer còpies de seguretat i de la incertessa de si demà això que fem a internet continuarà estant...

Feu còpies de seguretat de tot, el que avisa no és traidor, es... avisador.

Salut

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

Jo tenia idea de retocar la pàgina de joomla i havia posat deures d'estiu als meus alumnes, la meua companya de música també. Més tard vaig abandonar la idea de treballar per el meu centre, després d'haver presentat unas candidatura de direcció i no eixir triats pels companys.

El 15 d'agost, obric per casualitat la pàgina i em veig estreletes i una soflama en angles, ho esborraren tot al directori públic, les bases de dades no. Varen atacar uns 15 centres i publicaren la llista, alguns els reconeixia com de companys propers, als dos dies el de guàrdia del SAI (17 d'agost) va restaurat tot com estava abans, menys lo meu perquè vaig aprofitar per fer el que no havia fet a juliol. Aprofití per posar un joomla nou i instalar la 2.3 de moodle.

Entenc que us agobie lo de la seguretat, jo tenia copies de tots els cursos però es perderen els comptes d'usuari, però va ser perquè em vaig empenyar en carregar-lo de nou, a altres centres el SAI ho va restaurar tot. És el que em deixa tranquil. Per altra banda, no sabria com augmentar la seguretat.

Però sí, em pensaré fer copies dels meus cursos cada trimestre. Excepte les qualificacions, res és irrecuperable, però cal fer molta feina artesana.

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

Ei, Pedro, molt interessant el que contes.

Jo solia fer còpies de seguretat de tot els diumenge a la nit. Ben és cert que l'any passat teniem un tràfic bestial.

Savia que el SAI fa còpies automàtiques, però, jo la faig per tenir disponibilitat 24/7 (sempre disponible) en la restauració de dades.

Una vegada baixat el backup ho portava xifrat a una carpeta amb Truecrypt, sobre Debian Testing, per allò de començar a xifrar les coses, ja que, les llistes d'usuaris són material sensible de protegir, per no parlar de les coses que es generan a Moodle.

Enllaç: http://www.truecrypt.org/

L'experiència amb Truecrypt ha estat genial, però, val a dir que cal fer més feina cada vegada que accedeix a les dades xifrades.

Per què no he xifrat tota la home amb ecrypts?

Supose que per por a errades del sistema... en qualsevol cas he començat a xifrar pendrives i certes dades que porte al portàtil.

Penseu que la majoria de dades sobre els nostres alumnes és material que cal protegir, per no parlar de les dades sensibles que viatgen per correu electrònic sense xifrar.

Crec que el tema del xifrat de dades esdevé un tema clau a la nostra feina.

Si a alixò li sumem els atacs reals que sembla que comencem a patir... es vislumbra un horitzont que tard o prompte hi haurà que abordar en la formació de professorat, el tema de la seguretat de les dades.

Salut.

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

Pel que heu contat, l'amenaça als atacs és real, així que farem el que pugam per millorar la seguretat. Però, de moment, el millor és no tenir dades d'alumnat a la xarxa.

Sobre formació. Seria necessari formació sobre seguretat informàtica i sobre la implantació de la normativa LOPD (Instrucción de Servicio núm. 4/2011 - Sobre la adecuación a la LOPD de los centros educativos públicos + Manual de adecuación a la LOPD)

Això ho farà el coordinador de formació que tanta importància està assumint en aquestes darreres setmanes: 1.600 docents es convertiran en els nous coordinadors de formació del professorat

Salut i que els hackers ens agafen amb els deures fets.

In reply to Deleted user

Re: DNS Linucentres

by Deleted user -

Ja funciona!! És molt probable que es tractara d'un atac ja que al principi la pàgina no estava completa i poc a poco han anant apareixent les coses que faltaven... 

Siga com siga ha segut una setmana i ningú ens ha informat de cap problema... en fi, creuem els dits... ;D