Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -
Number of replies: 14

Hola a tots:

He instal·lat el nou Lliurex 13.06 però em sut una pantalla negra.

He resolt part del problema donant-li a esc i arrancant amb F6 nomodeset.

Amb això he pogut instal·lar el SO però ara cada vegada que arranque li he de donar en el grub al contrast de pantalla per a que no es faci negra.

La gràfica es una Intel GMA 4500 MHD

Bones vacances

Xavi

In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -
Hola Xavi, mira a vorer si funciona: Es cuestión de la resolución de pantalla del grub. Mira que resolución de pantalla tiene tu monitor y después modifica el fichero de configuración del grub. sudo chmod u+w /boot/grub/grub.cfg Cambias la siguiente línea: set gfxmode=auto por set gfxmode=(tu resolucion de pantalla). Ejemplo: set gfxmode=640x480 Yo he añadido esta línea tambien set gfxpayload=1024x768 Guardas el fichero y finalmente quitas el permiso de escritura. sudo chmod u-w /boot/grub/grub.cfg Reinicias y ya lo tienes. Espero que te ayude. Font: foro oficial lliurex
In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -

Hola bona vesprada, 

Al meu Centre tinc el mateix problema. Hem instal·lat el nou Lliurex 13.06 en els portàtils, però la dixosa pantalla negra m'ha portat de cap. Instal·la però no es veu res. Una vegada he pogut visualitzar la pantalla amb esc, e, nomodeset i F10 per arrancar ... vaig fer el que dieu de canviar unes ordres, però continúa igual. La gràfica  també és una Intel GMA 4500 MHD. Em porta un poc de cap per poder posar tots els portàtis en Lliurex i que es puga funcionar amb normalitat. Hi ha alguna solució?

In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -

Bones mv llopis.

Si has seguit aquest fil però no has solucionat el problema, potser necessites ser acompnyat/a per tal de solucionar-ho.

Sols hi ha un problema: que et canses abans d'arribar a solucionar-ho. Per això, abans de continuar t'has de plantejar si estàs disposat/da a tirar endavant.

Si ho estàs, doncs has arribat a la comunitat correcta, espai on t'ajudarem, tot i que no garantim els resultats esperats.

Au, comencem.

Necessitem saber més coses:

1. Marca i model de l'equip

2. Llistat de hardware:

$ sudo lshd >> /home/lliurex/hardware.txt

Envía-nos el contingut d'aquest arxiu. Pots esborar la MAC, informació de la targeta de xarxa, la reconeixeràs perquè és un nombre separat per dos punts cada dues xifres, per exemple: 00:00:00:00:00

Salut

Hackers que cal no predre de vista
------------------------------------
Bram Moolenaar
Autor de Vim (Vi IMproved)
Processador de text pla creat
el 2 de novembre de 1991
per a Comodore Amiga. Vim marca una diferència abismal
en qualt a productivitat
en processament de text.
In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -

Hola Bon dia:

Primerament, gràcies per aquest espai què seguisc des de fa molt de temps. I gràcies per la vostra ajuda. Esteu molt enterats i he solventat molts problemes amb el programari lliure.Sóc encarregada de l'aula lliurex a un centre de Primària i done informàtica al 2n i 3r cicle, apart de ser tutora de 4t. I a la pregunta de estar disposada, clar que ho estic fins que solucione el problema. Amb la vostra ajuda no n'estic sola.

La marca dels portàtils és ACER i el model és TRAVELMATE 5335. El processador és Intel Celeron 925(2.3 GHz. 1MB L.2 cache). La gràfica Intel GMA 4500. 15.6" HD (1366x768) LED LCD. 2 GB Memory. 250 GB HDD. DVD-Super Multi DL drive. Acer Nplify  TM802.11 b/g/n. 4-cell Li-on battery .

Quan he posat l'ordre al terminar ha dit que: "el fitxer o directori no existeix"

Gràcies.

Vicen

 

In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -

Hola Vicen.

Ok.

Potser que no tingues un usuari que s'anomene Lliurex.

On posa «lliurex» cal posar l'usuari on vols que t'escriga el fitxer.

sudo lshw >> /home/lliurex/hardware.txt

També pots copiar-lo des de la pantalla amb el ratolí, en quan aparega la informació després de 2 segons. Executant el comandament:

sudo lshw

Bé.

Comencem:

Contans què has intentat fer i fins on arribes.

El problema que comentes sol anar per dos direccions:

1. Manca de suport del Kernel per a la gestió d'energia ACPI, es soluciona desactivant opcions a l'arranc.

2. Manca de suport per la targeta gràfica. Es sol solucionar arrancant amb una configuració standard anomenada VESA, però que no optimitza la pantalla.

Per on començar?

Comença explicant la distro que vols instal·lar, suposem que és Lliurex 13.06.

Contans quines opcions has provat per solucionar el problema que i fins on arribes. Arribes a arrancar el sistema em mode gràfic i pots instal·lar o no?

Has de tenir en compte que, fins i tot arrancant en mode gràfic des del Live DVD després cal anar canviant paràmetres al GRUB per tal que quan arranques des del disc dur no et torne a donar la mateixa errada.

Anirem mirant la configuració que ens has donat i anirem orientant-te, a veure si arribem a solucionar-ho entre tots.

Fa poc Emilio va solucionar un problema paregut amb molta paciència i treball, si ell pot potser tu també podràs o al menys intentarem ajudar-te entre tots per tal que arribes el més lluny possible.

Que l'esperit de la força ens acompanye.

Salut

----------------------------
La pràctica no ens fa perfectes,
La pràctica perfecta ens fa perfectes.

Vincet Thomas Lmbardi

In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -

Hola bon dia: 

Primerament donar-vos les gràcies per la vostra ajuda. Tot comença quan hem volgut formatejar els portàtils per posar-los tots en la nova versió de Lliurex, la 13.06 (abans tenien el windows 7)

Comence: Una vegada vaig veure que no podia veure la pantalla del portàtil vaig conectar una pantalla externa amb cable vga. A partir d'ahí vaig instal·lar el lliurex 13.06 escriptori. Tot normal, fins que al reiniciar i llevar la pantalla externa el problema persistia i una vegada arrancava amb un cursor blanc s'apagava la pantalla i era totalment negra.

Vaig tornar a arrancar i ara amb la tecla schift podia veure el grub, clic en la tecla "e" i entrava a modificar una línia... al costat de "quiet splash" posava també "nomodeset", premia la tecla F10 i arrancava correctament. Bé, ara ja veia la pantalla del portàtil.

Però el cursor del ratolí marxa de manera intermitent. Intente conectar la pissarra digital, perquè aquestos portàtils van amb ella, i no detecta l'altra pantalla. Només detecta la del portàtil. No puc canviar tampoc els paràmetres de resolució de la pantalla des de lliurex... tan sols a una més baixa.

Ara bé, apague el portàtil sense posar "nomodeset" amb la pantalla digital conectada i es veu solament la pantalla de la pissarra digital. 

Ara bé, fer extensible a tots els companys que tinguen que posar tot això quan engegen el portàtil és una mica ..."complicat" per a ells.

Intuisc que ha de ser alguna cosa relacionada amb la tarjeta gràfica, però... jo no sóc informàtica i no ho sé... 

Gràcies. Vicen

In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -

Hola Vicen.

Gràcies per la detallada explicació.

Primer donar-te ànims per haver-vos atrevit a deixar Windows 7, que si be és un sistema, pel qual hom pot optar personalment, això és molt respectable, al món de l'educació hem de pensar de forma crítica i potenciar sistemes lliures.

La decisió que heu pres ha estat molt valenta.

El problema que comentes potser siga més fàcil de resoldre que el que va resoldre Emili fa poc.

## Possible solució

En alguna ocasió Àngel ha comentat que en algun sistema, no sé en amb els portàtils, el que passa no és que no veges la pantalla sinó que està en mode extés en un altre monitor.

Aixó vol dir que el sistema entén que hi ha un monitor a la dreta o a l'esquerra el qual és una extensió de l'escriptori, així el ratolí i els menús eixirien en una pantalla externa com un canó.

Si el sistema arranca de forma normal, doncs prova a anar al Gnome Control Center, al centre de control on pots ajustar la pantalla, crec que es diu MONITORS. Utilitze Lliurex Lite així que no recorde com ix a l'escriptori Gnome, supose que el trobaràs al menú administració.

Si és aquesta la raó, doncs di-li al sistema que vols utilitzar un sol monitor i arreglat.

He mirat i el menú de configuració ofereix la possibilitat de «Espejar monitores».

Supose que marcant aquesta opció eixiria el mateix a les dues pantalles, la pissarra digital i el portàtil.

Tot i això, caldria que actualitzares el sistema per tal de corregir les errades que ja s'han resolt.

## Explicació d'entrar en mode nomodeset

Com has descrit molt bé editant GRUB «en calent», és a dir, quan arranda, la qual cosa es fa aprentant el comandament SHIFT (majúscula) accedeixes a l'edició del mateix GRUB, però no és un canvi permanent sino que ho has de fer cada vegada.

El cas és que executant aquest canvi amb les tecles «CONTROL + x» inicies la sessió en mode «VESA». Vesa és un estandar, on el que prima no és la resolució sino que pugues accedir sí o sí al mode gràfic. S'utilitza per arreglar coses. Si tens una pantalla panoràmica ho veuràs tot borrós, però es llig.

No és l'opció òptima com has descrit, però es pot fer permanent editant l'arxiu:

/boot/grub/grub.cfg

Si ho fas primer cal canviar els permisos, editar i guardar. La propera vegada que arranques querarà configurat.

Però primer mira l'opció que et comente al principi, no siga cas que la solució més fàcil siga la millor solució.

Quan ho proves dis-nos alguna cosa.

Sort

-------------------------
La pràctica no ens fa perfectes,
La pràctica perfecta ens fa perfectes.

Vincent Thomas Lombardi

Jo afegisc:
Dóna igual que portes de mestre 40 anys
si no has estat capaç de millorar la teua pràctica
intentant acostar-la a la perfecció.

In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -

Hola bona vesprada: 

La primera solució no em va servir, perquè quan entrava (sense fer res, amb la pantalla externa) en la configuració dels monitors deia que la tenía amb dos pantalles (la del portàtil i una altra externa), encara que només es veia l'externa;  i quan entrava en el portàtil (fent tot allò del nomodeset) em deia que sols tenia una pantalla, la del portàtil.

Ara bé, pareix que he trobat una solució per entrar. T'explique,  una vegada provat açò (la primera solució), el que he fet és actualitzar el sistema.

Després d'actualitzar, al terminal li he posat que instal·lara drivers intel (per si de cas):

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa

sudo apt-get update 

sudo apt-get upgrade

He reiniciat i ara una vegada entre amb la tecla shift i veig el grub, entre en mode recovery i ahí pareix que entra directament en mode gràfic a la pantalla on cal posar l'usuari.

Ara bé, sé que caldria editar el grub i fer que allò del nomodeset fóra permanent, però al provar a posar per editar el grub :    sudo gedit/etc/default/grub       m'ha donat error i diu que no és vàlid "gedit".

He provat: sudo nano/etc/default/grub       i també m'ha dit que no és vàlid "nano"...

Per si de cas li he donat a: sudo update-grub         i després:     sudo reboot      

Ara estic en eixe pas.

Però, gràcies a vosaltres, ara ja puc entrar mitjanament amb normalitat. Per a mí és una gran satisfacció contar amb la vostra ajuda.

 

 

 

 

In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -

Hola,

crec que entre gedit i la barra (/) et falta un espai, i entre nano i la barra un altre espai. gedit és l'ordre per obrir l'editor de text i /etc/... és la ruta de l'arxi que vols editar

Entre totes i tots ho farem tot!

Salut.

In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -

Hola Vicen.

Has afegit un repositori nou a banda del repositori oficial.

Algunes coses sobre GRUB.

Cal tenir en compte que pots trobar arxius de GRUB a aquests dos llocs:

/boot/grub/grub.cfg

però també a:

/etc/default/grub

Abans de GRUB 2 editavem GRUB en el primer lloc amb una altra extensió. Sembla que amb GRUB2 es va crear aquest arxiu /etc/default/grub per tal que fora més fàcil editar-lo.

El sistema et retorna una errada perquè gedit és el processador de text i cal que deixes un espai abans de dir-li on ha d'anar a buscar l'arixu a editar.

Així, si el que vols és editar amb gedit caldrà que primer dones els permisos adients per editar.

1r cas:

/etc/default/grub

ls -l /etc/default/grub

-rw-r--r-- 1 root root 1234 oct 17  2005 grub

En aquest cas root pot escriure en l'arxiu, així que si l'edites com a root et deixarà canviar coses.

La sintaxi serà la següent:

sudo gedit /etc/default/grub

Però jo no canviaria res en aquest arxiu, ja que aquest arxiu està fet per simplificar les coses. Els comandaments update-grub agafaran aquest arxiu i actualitzaran GRUB.

2n Cas

Per contra aniria a l'arxiu:

sudo gedit /boot/grub/grub.cfg

i canviaria les coses directament. Després no caldrà utilitzar el compandament update-grub perquè ja estarà escrit on deu.

Però en aquest cas et trobaràs que has de donar permisos d'escriptura a root.

T'ho trobaràs així:

ls -l /boot/grub/grub.cfg

-r--r--r-- 1 root root   15875 mai  7 06:48 grub.cfg

Jo primer faria una còpia: sudo cp /boot/grub/grub.cfg /boot/grub-bk.cfg Així si t'ix malament alguna cosa en canviar-li el nom a l'arxiu acabes. Després li donaria permisos d'escriptura per a root:

sudo chmod 744 /boot/grub/grub.cfg

Ara editaria:

sudo gedit /boog/grub/grub.cfg

Caldrà posar la informació on la posaves editant en calent a l'arranc. Tint en compte que caldrà anar força cap avall fins que trobes les línies de l'últim kernel que arranca. Curiosament són les primeres línies agrupades que et trobaràs. Costa un poquet però amb paciència arribaràs.

Exemple, sols exemple no ho agafes de forma literal:

title Ubuntu, kernel 2.6.15-27-386
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-27-386 root=/dev/sda2 ro quiet nomodeset splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-27-386
savedefault
boot

Guarda després d'editar.

Reiniciem...

sudo reboot

Hauria d'entrar automàgicament...

In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -

Perfecte!

He fet allò d'editar el grub en:  sudo   gedit   /boot/grub/grub.cfg

He anat a l'editor i he posat el nomodeset  on m'has indicat, he guardat els canvis i ara  JA entra perfectament en mode gràfic i com si no haguera tingut ningún problema. Gràcies de tot. 

Ara em falta que al conectar la PDI es veja també la pantalla del portàtil. Però, bé ara ja tinc els portàtils operatius... I res (que n'eren 10) i als altres companys he resolt que els complique posar "certes ordres", per evitar la dixosa "pantalla negra".

Gràcies de tot i gràcies per estar ahí.

In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -

M'alegre que ho tingues resolt, però hi ha un detall que més endavant pot tornar-te.

Quan edites el fitxer /boot/grub/grub.cfg, segur que has llegit les primeres linees,

#
# DO NOT EDIT THIS FILE
#
# It is automatically generated by grub-mkconfig using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
#

aixó vol dir que quan hi haja alguna actualització que modifique el GRUB, possiblement es carregue la teua modificació.

Una forma més simple de modificar els paràmetres del GRUB es amb l'ordre

# sudo grub-customizer

en la pestanya de "Configuració general" es poden passar els paràmetres pel kernel, jo tinc possat ahí el "nomodeset" entre altres coses.

Després cal guardar els canvis, i tornar a "instalar en el MBR", desde el menú "ARXIU", sense haver de canviar permisos de fitxers ni res de res.

Toni

 

In reply to Deleted user

Re: Lliurex 13.06 arrancar amb pantalla en negre.

by Deleted user -

Hola Vicen.

Ens alegrem molt que ho hages aconseguit.

Una vegada més es demostra que la potència que tenen les comunitats d'aprenentatge en el desenvolupament docent.

Salut

---------------------------------------------

Si vols anar més ràpid camina sol,
però si vols arribar més lluny camina acompanyat.
— Proverbi africà