Novetats en lliurex pandora 13:06

Novetats en lliurex pandora 13:06

by Deleted user -
Number of replies: 4

Hola companys, avui és el llançament del esperat nou LliureX, ja he llegit un parell d'articles i una de les novetats que més m'ha sorprés ha sigut:

"Finalmente, el nuevo modelo de gestión remota permite que el personal técnico de la Generalitat sea capaz de resolver incidencias y realizar tareas de mantenimiento sin necesidad de desplazamiento, mejorando el tiempo de respuesta y reduciendo costes."

Tindrem que vorer de qué es tracta... tinc curiositat ;D

Ja tinc el Pandoraremix casi, casi... falta provar el canvi d'idioma, estic esperant per a fer-ho en la versió definitiva de lliurex.

També he creat una versió BalmesremiX al mateix repositori amb més opcions i més personalitzat ;D Alguna d'elles són que quan arranque la màquina s'actualitze automàticament i que incloga un script que jo puga actualitzar via actualitzacions amb els comandaments que més m'interessen. El programeta per tant s'inicia automàticament en cada arranc. La idea que tinc és que el manteniment davant dels ordinadors siga mínim i que per administrar les setanta màquines que tinc al centre no calga sentar-me davant de cada pantalleta... 

Bon dia!!

In reply to Deleted user

Re: Novetats en lliurex pandora 13:06

by Deleted user -

Hola Samuel.

Molt interessants les novetats que porta Lliurex. He de provar la versió del DNI digital, ja que no he aconseguir fer-lo funcionar ni en Ubuntu, ni en Debian, ni en Mac OS X Snow Leopard. Així que li donaré una oportunitat a Lliurex en aquest tema.


Respecte a la resolució de les incidències a distància la novetat no està en Lliurex sino en que el SAI fa un pas endavant en la gestió remota.

Sembla que es gestionarà per ssh, per fer-ho cal canviar la configuració del router (ho fan des de fora), de forma que ara cada ordinador del centre tindrà una IP concreta, accessible des de la xarxa interna de conselleria, no des de fora, que ja ho he provat.

Això mateix ja ho vaig preguntar al congrés de Lliurex a Alacant al 2008 al coordinador de Lliurex. Ens va respondre que hi havien coses que no es poden fer a distància, però finalment la realitat s'imposa.

Suposa un notable estalvi de temps i un control de les màquines per realitzar el manteniment.

Ara es podria aprofitar i obligar a enregistrar la mac de cada màquina per tal de veure amb quin sistema operatiu s'està accedint i demanar responsabilitats de les llicències si arriba el cas.

Fent les coses com cal ens estalviariem mooooooolts mals de cap i ningú renegaria d'utilitzar Libre Office, que als centres cal anar justificant-se cada vegada que un company obri un document .docx amb tables que es corren.

Caldria facilitar les coses a la gent que s'esforça per fer-les bé i no haver d'anar justificant-se a tothora, que u es cansa d'aquesta situació.

Respecte a la implementació de BalmesremiX espere provar-la aquest estius i revisar el codi font per a aprendre dels que saben.

El mínim manteniment del servidor és una cosa que s'ha d'anar tendint ja que hi ha altres temes que tard o prompte s'han d'abordar com ara el xifratge d'informació tant als ordinadors com als mails.

Els docents treballem amb informació confidencial, no conec cap docent que xifre la informació. Porte un parell d'anys utilitzant ferramentes de xifratge com ara Truecrypt i GPG (correu, text pla i certificats de màquinari). Ara veig que és necessari avançar en els hàbits saludables en quant a seguretat de l'informació, no sols en en sistema sino en les estratègies d'utilització del mateix.

He de dir que la ferramenta per signar documents (sinadura) que incorpora Lliurex ha estat un gran encert, ja que ens permet signar documents d'una manera senzilla.

Au, estaria bé que anareu comentant coses interessants del nou Lliurex, una ferramenta cada cop més interessant i estable, tot i què, hi ha gent que no s'entera de res i que pretenen crear opinió basada en la ignorància i en la inèrcia hegemònica.

Salut

In reply to Deleted user

Re: Novetats en lliurex pandora 13:06

by Deleted user -

Molt valusa la informació que aportes Alfons, per als centres que estem "fora de la llei" pot ser un inconvenient... aixó del ssh i la ip fija interna... tindrem que valorar la nova situació.

Gràcies.

In reply to Deleted user

Re: Novetats en lliurex pandora 13:06

by Deleted user -

Hola Alfons,

pel que fa al DNI electrònic en UBUNTU: Has vist açò o açò? Jo he seguit les instruccions del segon enllaç (Bitplanet) (fent cas de les primeres instruccions del primer enllaç per a ubuntu 12.10) i crec que ara funciona. No estic segur perquè tinc caducat el certificat del DNI, però primer no em llegia res i després, al menys m'indica que el certificat està caducat i la data de caducitat.

Salut!

In reply to Deleted user

Re: Novetats en lliurex pandora 13:06

by Deleted user -

Hola Tàfol.

T'ho agraïsc, ja que ara fa un any vaig perdre hores i hores intentant fer funciona el DNI-e, ho revisaré. Crec que vaig seguir la mateixa explicació que dóna aquesta pàgina.

Aquest estiu ho prove i et dic.

La dificultat que he trobat amb la implementació del DNI-e constrasta amb la facilitat d'ús del certificat digital de con conselleria, o dels que es poden generar  via GPG.

Salutacions