Configuració de xarxes

Configuració de xarxes

by Deleted user -
Number of replies: 1

Hola a tots, volia consultar-vos un dubte sobre configuració de xarxes, perquè vaig una miqueta pelat quan em treuen de les configuracions bàsiques.

Abans de res dir que tenim una ADSL no filtrada per a professors.

Hem instal•lat una wifi per a professors mitjançant punts d’accés Ubiquiti Unifi. Com aquestos punts d’accés no fan DHCP, hem instal·lat un router neutre (TP-Link TL-WR1043ND) al qual estan connectats els AP i que connectem mitjançant el WAN a la xarxa general. Això ho hem fet, seguint el consell de gent més entesa, perquè el router cree una xarxa nova i done DHCP als equips connectats via wifi. Es necessari fer això perquè no poden haver dos servidors de DHCP en la mateixa xarxa i, per defecte, a la xarxa de l’IES ja tenim el DHCP de Conselleria.

D’aquesta manera tenim tres xarxes que comparteixen cablejat:
1.- Els ordinadors de les aules de informàtica amb IPs assignades des de Conselleria
2.- Els ordinadors de Sala de Professors, departaments, etc amb una xarxa 192.168.20.x
3.- La xarxa que crea el router 192.168.30.x

Tot va fenomenal excepte que els equips que es connecten via wifi (xarxa 192.168.30.x) no accedeixen a serveis que tenim en la LAN (xarxa 192.168.20.x) com ara l’ordinador amb SGD (tamagotxi), el NAS que acabem d’instal·lar, impressores de xarxa, etc.

La pregunta és com aconseguir que els equips connectats via wifi vegen als de la LAN com si foren la mateixa xarxa. Taula d’enrutament, VPN, crear una xarxa de classe B i que la LAN de profes i la WAN siguen dues subxarxes...? Sembla que aquesta última opció seria bona però significa canviar totes les IP dels ordinadors de la LAN (i n’hi ha molts i la majoria Windows i congelats). Quina seria la manera més fàcil de fer-lo?

Salut,
Xavi

In reply to Deleted user

Re: Configuració de xarxes

by Deleted user -

Hola Xavi.

Com aconseguir que els equips connectats via wifi vegen als de la LAN com si foren la mateixa xarxa.

Potser posant un proxy Lliurex server per exemple, en compte del router que et dóna la DHCP amb dues targetes de xarxa i aplicant el mateix esquema que s'aplica al Model d'Aula Lliurex una targeta la connectes a la xarxa.

D'aquesta manera tindràs una IP fixa en una targeta en la xarxa 192.168.20.X i un servidor de DHCP amb l'altra targeta. Podràs filtrar amb Squid, però reconeixerà la xarxa 192.168.30.X com la mateixa xarxa.

La part final no l'he entesa bé, però per crear xarxes diferents el millor és fer-se en un switch encaminador que porte NAT. Amb el protocol NAT podràs crear xarxes separades, però si el que vols és que es vegen els ordinadors de xarxes diferents el millor potser és la solució que et comente al principi amb el proxy.

Ei Xavi, quina proposta més potent per iniciar el curs.

Salut

-----------------------------------
The Unix Philosophy in One Leson
Keep It Simple, Stupid!
KISS
Eric Raymond
#lliurexhackers