Compartir documents via navegador

Compartir documents via navegador

by Deleted user -
Number of replies: 12

Bona nit,

Necessite que m'assessoreu de com compartir documents en la xarxa de secretaria. Fins ara tenim una carpeta compartida en un lliurex 12.06 que es pot veure des de windows. Però al anar migrant aquests windows a lliurex 13.06 aquests equips no veuen la carpeta i ara no podem compartir res. No em val dropbox ni google drive. No controle massa això de samba ni dels permisos, ...

@Alfons vas comentar en algun fòrum que tu comparties documents via navegador? M'ho pots explicar?

Salut.

In reply to Deleted user

Re: Compartir documents via navegador

by Deleted user -

Hola Daniel.

Rebut.

Samba a Lliurex 12.06 funciona molt i molt bé, però no ho he provat a Lliurex 13.06. Ara veig que manca pulir-ho.

No recordava a què et referies. Pensant, pensant veig que va ésser quan vàrem abordar el tema del NAS. Utilitze el protocol afp://

A Lliurex et pots connectar amb un altre ordinador via sftp:// que no és més que utilitzarel protocol ssh de forma gràfica, des de Nautilus (navegador d'arxius).

Passos:

1. Si a secretaria utilitzeu versions Desktop de Lliurex cal instal·lar el client i el servidor ssh. Ve instal·lat per defecte a la versió Server i Client, però no a la Desktop.

$ sudo apt-get ssh

Amb aquest comandament, metapaquet, instal·les el server i el client SSH.

2. Posa una IP fixa a cada ordinador

No dóna igual, ja que en connectar un ordinador a altre es genera un certificat, en cas que canvies la IP el sistema reconeix que un ordinador que anteriorment s'ha connectat ha canviat la IP i voldrà generar un altre certificat. En contrastar la informació no et deixarà connectar a menys que esborres l'arxiu on roman aquest certificat

./ssh/know_hosts

3. Connecta un ordinador amb l'altre

La carpeta podria estar a un ordinador que fa de server o compartir una carpeta en cada ordinador i munteu dos o tres carpetes, una de cada ordinador per tal de tenir la sensació de xarxa.

Jo optaria per establir una carpeta a un sol ordinador on tenir-ho tot i connectar aquesta carpeta des dels altres ordinador, ja que facilita la feina de fer còpies de seguretat.

4. Com es fa?

Nautilus → Connectar al servidor

Aquesta solució és vàlida mentre s'arregla Samba, i després també.

5. Em sembla que l'arxiu es queda muntat.

6. Caldrà dir-li si accedeix amb contrasenya o sense... per valorar-ho fes una prova i quan ho tingues clar ho deixes així.

Pots veure un exemple explicat amb tot luxe de detalls:

http://www.univunix.com/tutoriales/tutorial-de-ssh-configura-tu-pc-para-controlarlo-remotamente

Salutacions

---------------------------------
La pràctica no ens fa perfectes,
La pràctica perfecta ens fa perfectes.

Vincent Thomas Lombardi

In reply to Deleted user

Re: Compartir documents via navegador

by Deleted user -

Hola Alfons,

La cosa es complica.

He provat el que dius i per consola puc arribar a l'altre equip, peró no puc conectar al servidor per Nautilus. Dona errades.

A més a més, encara hem de gestionar coses amb GESCEN, així que he de deixar algun equip més amb WinXP en secretaria.

He pensat continuar amb lliurex 12.06. Això de compartir per samba funcionava bé amb windowsXP.

Ja et contaré.

Salut.

In reply to Deleted user

Re: Compartir documents via navegador

by Deleted user -

Hola Daniel,

fa un mes vaig ficar el servidor de lliurex a la xarxa de l'equip directiu i dels 9 ordinadors que hi ha, nomès un té windows.

He pogut compartir carpetes entre el servidor de lliurex (13.06) i els clients (tant lliurex com windows).

He de dir-te que gescen no es pot compartir desde el servidor, però hui en dia el seu ús és residual. També utilitzen windows les administratives per a el programa de registre, que encara no està a Itaca.

¿Pots comentar-me exactament el que necessites?

Salutacions,

In reply to Deleted user

Re: Compartir documents via navegador

by Deleted user -

Ok.

La idea no era utilitzar el servidor sino fer servior ssh a un dels ordinadors Desktop.

Els altres ordinadors es poden connectar a ell.

I sí, el plantejament no és òptim, sino d'urgència. Però pot resoldre algunes situacions de forma ràpida sense instal·lar samba.

A Windows XP es pot utilitzar Putty, però l'última vegada que ho vaig intentar jo era més jove i Putty era molt complex, no vaig tenir èxit potser pels entrebancs que hi vaig trobar entremig.

Gràcies Joaquim per informar aportar que la informació de que samba funciona.

### ↓↓ Off topic ↓↓

Al meu centre no disposem de cap equip amb Lliurex 13.06, però a Lliurex 12.06 les coses funcionen de forma molt estable per les nostres necessitats. Samba ací he vist que funciona molt bé.

Als centres específics d'educació especial no hi ha server.

Oh, que contrarietat.

Ho tire molt a faltar, però els alumnes es comencen a sorprendre del que es pot fer amb Lliurex i la pissarra digital. He de dir que l'experiència és molt bona.

El programari específic d'educació especial s'agraeix molt i JClic Ratolí té un paper molt important.

Crec que és de justícia també comentar les coses quan van bé, doncs en aquest cas, en escriptori el software lliure sembla que marca la diferència ja que en un temps relativament curt ho tens tot funcionant.

---------------------------------
La pràctica no ens fa perfectes,
La pràctica perfecta ens fa perfectes.

Vincent Thomas Lombardi

In reply to Deleted user

Re: Compartir documents

by Deleted user -

Hola Joaquín,

Necessitats:

- En el nostre cas GESCEN no és residual. A més de poder fer una consulta ràpida d'expedients antics per part dels administratius el necessitem per a gestionar les proves lliures de farmàcia (hem de matricular a aquest alumnat en GESCEN, qualificacions, actes,...) i tenim un centre privat adscrit de futurs entrenadors de futbol que han de pagar taxes amb GESCEN i hem de gestionar els seus títols via GESCEN... Necessite WinXP en 3 equips (2 administratius i la Cap d'estudis per a les proves lliures)

- Correcte REGES per als administratius - WinXP.

- Directora, el Cap d'Estudis i Vicedirector l'estic pasant a LliureX. El Secretari fa un parell d'anys que està amb Llx, ara 12.06, i el Vicesecretari utilitza el seu portatilet amb Linux Mint (lliurex no detectava el wifi).

- Carpeta de traspassos per a compartir documents d'ús habitual entre els caps d'estudis. NECESSARI. Necessiten poder treballar sobre determinats documents comuns al llarg del curs sense canviar d'equip, de manera sencilla. Obrir, modificar i guardar.

- Teniem una carpeta compartida en el meu LliureX en el que puntualment ens passavem algun document. Ho podem fer per correu electrònic. No és imprescindible. Però si solucionem el tema dels Caps d'Estudis, aquest estaria solucionat també.

## OFF TOPIC ##

- Si continue amb les necessitats, vindria bé que feren la reforma del centre i ampliaren consergeria, administració, sala de professorat, cantina i els despatxos. Però això no ho vorem en anys.

## FI DE OFF TOPIC ##

Com ja he comentat l'opció d'Alfons no m'ha servit. Segur que faig alguna cosa malament amb el SSH. Ho he provat sobre llx 12.06.

Bé, puc muntar un server 13.06 en la línia de secretaria. Ja he muntat un en una aula d'informàtica, no és molt complicat i va prou bé. Fins i tot, puc arrancar el meu equip com a usuari del server per a que no calga possar-li monitor ni teclat ni ratolí al server. El server que arranque per BIOS a les 7:30 i s'apague per planificador de tasques a les 21:30.

En eixe cas, com disposaria d'una carpeta compartida per als winXP i els lliurex que tenim en la xarxa??? Puc fer proves el pròxim dimecres pel vespre que no hi ha ningú en despatxos. Supose que hauria de canviar les IP fixes 10.20... en els equips i les dos impressores en xarxa que tenim. Com ho tens muntat?

-------

Alfons, i tant que Llx té coses bones, començant per tenir una màquina llesta per a funcionar en 30 minuts amb tot el programari necessari, controladors, ... Sense dubte. Saps una millora molt important, que el calendari de llançament de noves versions el marcaren des de l'equip lliurex després d'una alfa i una beta testejades en centres voluntaris a prop de Conselleria.

Una millora per a les secretaries, liquidar les aplicacions basades en Win a final de curs.

Per cert, Itaca encara està en beta en Cicles Formatius. Quins maldecaps... quan arriben les vacances?????

In reply to Deleted user

Re: Compartir documents

by Deleted user -

Bones.

@Daniel gràcies per la informació. Crec que això que expliques és el que passa a molts centres.

→ Aquest mes Windows XP passa a ser abandoneware. Cal no oblidar-ho, supose més prompte que tard caldrà donar una solució al programari de Windows. Tot i això entenc que es necessite GESCEN, però, caldrà abordar el tema per part dels administradors per donar-li un final.

→ La  idea que et proposava no és la de muntar un servidor a secretaria, potser no fa falta, sino instal·lar ssh de forma que el metapaquet instal·la ssh-server i ssh-client.

Amb el servei ssh a tots els ordinadors de secretaria navegareu de forma xifrada a aquesta xarxa, amb aquesta carpeta.

Proposta:

1. Crear una carpeta a un ordinador concret.

2. Els altres ordinadors munten aquesta carpeta per Nautilus, de forma gràfica.

3. Tots guarden els arxius a aquesta carpeta d'aquest ordinador.

No mancarien més serveis. La solució és fàcil d'implementar i lleugera, t'estalvies la quantitat de serveis que munta un servidor Lliurex.

Si has arribat per teminal amb ssh sols cal dedicar una miqueta més de temps per configurar-ho de forma gràfica per Nautilus.

Com tot cal aprendre a fer-ho, necessita una miqueta de temps.

En aquest procés caldrà decidir amb quin usuari entren els demés, si vas a demanar contrasenya o no, etc.

Proposta:

1. Crea un altre usuari a un ordinador Lliurex.

2. Posa una contrasenya segura, crea una la carpeta al home d'aquest usuari.

3. Fes que tots es connecten amb aquest usuari utilitzant la contrasenya d'aquest usuari.

Bé no sé si l'opció és òptima, si algú la pot depurar perfecte.

## ↓↓ Off topic ↓↓ ##

@Daniel

Si finalment no fas tot aquest muntatge no t'apures, al menys haurà servit com a reflexió, com a via alternativa per fer les coses. GNU/Linux ens dóna aquesta possibilitat, les coses se poden fer de moltes maneres, sempre podem trobar una solució alternativa.

Respecte al que comentes de Lliurex, totalment d'acord:

  • Vaig tardar 10 minuts en actualitzar un Lliurex 12.06 i posar-me a treballar creant un usuari alternatiu al que hi havia.
  • 2 hores en baixar JClic Ratolí.
  • 25 minuts en baixar totes les activitats per a Infantil, Primària i Pedagogia Terapèutica.
  • 5 minuts en baixar tot el programari per a PT.
  • 1 minuts en baixar Xournal, Ardesia (pendent) i Open Sancoré (pendent).

Després d'això els alumnes al·lucinaven, tot anava més apresa, de repent es va enriquir el procés d'aprenentatge.

Ni de lluny es pot fer tan ràpid tot això ni en Windows, ni en Mac, ni en FreeBSD, ni en UNIX, ni en Android, ni en IOs, ni..., ni...

El recull de coneixement fruit de l'experiència de tots els centres que van utilitzant Lliurex al nostre territori i part de l'extranger crec que ha de marcar la diferència.

Congelar ordinadors no és la resposta sino que cal cercar nous horitzonts, noves maneres de fer les coses que els recursos en temps són limintats.

Lliurex potser és actualment una resposta òptima per als centres. Si hi ha problemes d'estabilitat en algunes coses, doncs caldrà cercar les solucions però, sens dubte amb Lliurex apostem pel futur en comptes de congelar-lo.

## ↑↑ Fi de l'off topic ↑↑ ##

Salut

---------------------------------
La pràctica no ens fa perfectes,
La pràctica perfecta ens fa perfectes.

Vincent Thomas Lombardi

In reply to Deleted user

Re: Compartir documents

by Deleted user -

Alfons,

Hem reduit la problemàtica al despatx de prefectura. Dos equips. Un amb llx 12.06 i l'altre amb WinXP. Tinc una carpeta compartida per samba en l'equip llx. L'equip Win accedeix a la carpeta compartida veu els documents però no pot treballar sobre ells. Qüestió d'usuaris i permisos que anirem solucionant la setmana vinent.

Salut i bon cap de setmana.

In reply to Deleted user

Re: Compartir documents

by Deleted user -

Hola de nou Daniel, el tema de configurar el servidor de lliurex per a la xarxa de l'equip directiu no es tant automàtic como a l'aula d'informàtica.

La primera cosa que cal fer (una vegada instal·lat el Sitema Operatiu) es deshabilitar el servidor DHCP i també la interfície externa (eth1), ja que la porta d'enllaç a eixa xarxa és el propi router (10.20.30.1).

Desprès els clients lliurex de la xarxa els tinc en el model de lliurex client (com a les aules d'informàtica). D'aquesta manera nomès he de donar de alta als usuaris al LLUM i asignarlos a grups (ADMINISTRACIÓ, DIRECCIÓ, etc)

En concret jo tinc dins de la carpeta Compartida tres que són: Direcció, Administració i Public i he donat permisos als usuaris a través de les ACLs (si estàs interessat puc crear un document on ho explique tot pas a pas)

L'ordinador amb windows també pot accedir a les carpetes compartides amb l'usuari concret. El que no he fet es integrar-ho dins d'un domni SAMBA, però es podría fer.

Ventages: Tots els documents els tinc centralitzats per poder fer còpies de seguretat. Nomès he de definir les impresores una vegada i compartirles al servidor. Nomès he de definir els usuaris al servidor, etc.

En fí, si estàs interessat no m'importa crear un document per configurar-ho tot.

Salutacions,

In reply to Deleted user

Re: Compartir documents

by Deleted user -

Hola Joaquín,

Té molt bona pinta el sistema que has muntat. De moment, vaig a deixar-ho com ho tenim. En realitat, només necessite muntar bé la carpeta compartida en un llx12.06 i que puga accedir un WinXP a eixa carpeta. Amb samba hauria de poder fer-ho, però treballe a ceges (no conec com funciona samba ni controle el tema d'usuaris i permisos). De moment, he aconseguit que el winXP puga veure la carpeta i els documents de dins. Però no té privilegis per a copiar ni obrir els documents. He d'estudiar-me bé allò dels usuaris i permisos per a que funcione.

Supose que serà crear en el lliureX un usuari amb el nom i contrasenya del que tinc en windows. Assignar-li a un grup determinat "share". A la carpeta compartida canviar-li el grup en la pestanya permisos i dir-li que eixe grup "share" pot llegir i escriure. I ja està. És així de fàcil?

Instal·lar equips i fer que tot funcione mentre els companys estan treballant és prou complicat. Dilluns pel matí crec que puc fer proves.

Salut.

In reply to Deleted user

Re: Compartir documents

by Deleted user -

Hola Joaquin.

Jo no tinc la necessitat de crear un servidor per a Direcció, però em sembla molt intreressant el que comentes al voltant de les ACLs.

En quan al tema de les ACLs a què et refereixes? Com ho fas? Ho fas amb Llum? Cal formatar el disc amb una estructura concreta? Es tracta de crear una estructura de Grups - Usaris o et refereixes alguna altra cosa.

Per mí no és necessari que crees un document pas a pas, però sí tinc interés en entendre a què et refereixes.

Arran del que dius he cercat un document que parla de les ACLs:

http://recursostic.educacion.es/observatorio/web/es/software/servidores/1065-listas-de-control-de-acceso-acl

Segons aquest document la definició d'ACL seria:

Las ACL (Access Control Lists), como su nombre indica, son listas de condiciones que permiten designar permisos de acceso a cualquier elemento del sistema o directorio en general.

En función de estas condiciones, se concede o deniega el acceso a la modificación de las propiedades de estos elementos a los diferentes usuarios o procesos del sistema.

Es, por tanto, un mecanismo de seguridad del sistema.

Crec que entenc el concepte, em recorda al procediment NAT als routers, però tinc curiositat per entendre com t'ho planteges a un server.

Salut

---------------------------------
La pràctica no ens fa perfectes,
La pràctica perfecta ens fa perfectes.

Vincent Thomas Lombardi