Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -
Number of replies: 12

Hola a totes i a tots,

un company de l'institut m'ha demanat que l'instal·le una distribució de linux al seu portàtil (crec que és un netbook) per anar aprenent i poder migrar un dia. Quina em recomaneu?

Jo tinc al meu netbook de 12 plozades UBUNTU 12.04, però l'escriptori que té no m'agrada per a un aprenent (crec que sería millor un més paregut al de windows). Tampoc no sé si ficar-li Lliurex desktop. Què penseu? Everest està actualitzat? Què tal LinuxMint?

Salut!

In reply to Deleted user

Re: Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Idees clau:

  • Centrat en l'entorn, la distro potser no és el més important.
  • Valora que vaja lleuger.
  • La usabilitat determinarà l'èxit o el fracàs de la proposta, caldrà valorar-la.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hola Tàfol.

Això és una decisió molt personal. T'explicaré per què.

Hi ha distros molt diferents Debian i derivats, Fedora, Arch, Suse..., aquests són distros que funcionen internament amb una estructura diferent, però, al final el programari és el mateix: Firefox, Libre Office, Apache, etc.

Per a un netbook (pocs recursos de processador) a l'entorn educatiu valencià jo optaria sens dubte per Lliurex Lite. Lliurex Lite està minimalitzat, la consequència és, potser que algunes coses no són tan fàcils de fer com a Lliurex Desktop, però és una boníssima opció per ser molt livià i córrer ben ràpid.

Amb aquesta opció tens l'escriptori Gnome 2 a un tir de pedra mitjançant un paquet.

Jo utiltze l'escriptori Fluxbox sobre Debian i Ubuntu. Va com una fletxa. És un concepte minimalista d'escriptori, molt indicat per ordinadors de baix rendiment, indicat també per a netbook, però, potser no és indicat per a principiants en entorns d'escriptori GNU/Linux.

El que et vinc a dir és que Fluxbox corre genial sobre qualsevol de les distros que li poses per baix.

En un netbook potser seria indicat mirar més l'entorn de treball que la distro.

Jo em vaig iniciar amb la distro Xandros customitzada per a Netbook, anava com una bala, cobria les necessitats bàsiques l'usuari comú, però no responia a les meues necessitats, és per això que vaig començar a utilitzar Ubuntu Remix, els inicis de Unity.

Unity (entorn d'Ubuntu per defecte) potser és un entorn molt pesat, no l'utilitzaria en una netbook. Després d'utilitzar Fluxbox tot sembla molt pesat.

Lliurex Lite utilitza l'escriptori XFCE, està molt millorat, és molt lleuger. Jo optaria per aquest tot i que caldrà assumir que per crear nous usuaris hi ha que fer-ho des de la cònsola.

Finalment, per què Fluxbox és un concepte avançat d'escriptori:

  • És lleuger
  • Tecles lleugeres fàcilment programables
  • Escriptoris en els quals pots fer que s'inicien aplicacions específiques
  • No et deixa guardar res a l'escriptori

El minimalisme es basa en la idea: centrat en les coses importants i abandona les altres tasques. Fluxbox respon a aquesta idea de forma excel·lent.

Sempre instal·le Fluxbox a Lliurex des dels repositoris d'Ubuntu. El trobe molt a faltar a Lliurex, però entenc que no és l'entorn més indicat per a iniciar als xiquets.

Tot i això Fluxbox respón també a la metodologia de treball: treballa sense distraccions. M'encanta.

Salut

In reply to Deleted user

Re: Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -

Gràcies Alfons, sempre tan ràpid i clar.

Encara he de mirar quin processador té el portàtil així que no puc decidir però, he de dir que, un altre problema és que jo tampoc sóc un usuari expert de linux i només tinc experiència amb UBUNTU i amb Lliurex. No tinc ni idea d'altres escriptoris que no siguen GNOME 2 i UNITY. Si el company necessita ajuda (que la necessitarà), no sé si sabria ajudar-li amb un escriptori que no conec.

Lliurex Lite té les mateixes aplicacions i les mateixes versions que Lliurex Desktop (per exemple, LibreOffice 4, Flash o openjdk6)?

No sé, potser li diré que prove Lliurex Lite en un USB (si es pot) i veurem que passa.

Què opineu la resta sobre quina distro és millor per a un company "novato"?

In reply to Deleted user

Re: Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -

Lliurex sens dubte, jo estic fent la prova amb companys al meu centre i estan encantats, per el paregut de lliurex amb windows i perquè després els documents que fan son completament compatibles en el cole (únicament disposen de lliurex smile)

Everest en part va nèixer perquè lliurex en maquinari nou tenia problemes de reconeixement de hardware... de moment la versió actual de lliurex no dona massa problemes en eixe sentit. Per tant no n'hi haurà nova versió d'Everest a no ser que ni haja molt interés... ;D

Lliurex Lite està molt bé... a mi m'agrada molt per a maquinari justetet... si el netbook no és molt antic no crec que tinga problema en menejar una desktop, el teu company acostumat a windows fliparà amb la velocitat que funciona tot x-DD

Fluxbox fa temps que no el probe, vaig quedar enamorat d'openbox, això si és minimalisme i producció ;DDDD

In reply to Deleted user

Re: Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -

Samuel.

Això d'Everest va estar molt bé, menuda feinada.

Estic d'acord amb tu, Lliurex ha millorat molt l'experiència d'usuari en aquesta última versió tot va més ràpid.

Respecte a Fluxbox [1] i Openbox [2], si et dic la veritat no les diferencie, tots dos escriptoris arranquen de Blackbox [3], però no sabria dirte les diferències.

El que em va captar d'aquest entorn va ser el purisme minimalista orientat a treballar, a la concentració. En tot això va ser clau la programació de les tecles per llançar programari, serveis, per iniciar sessió amb diversos programes funcionant dimensionats com vols, en un escriptori específic... una passada. Això i la rapidesa, la fluidessa del treball. Qualsevol torna ara a Windows. Fins i tot a Mac OS trobe a faltar Fluxbox.

El meu ordinador tarda més en carregar la BIOS/EFI que en arrancar el sistema. Això és una exageració, però ho deixe caure igualment.

Per a qui no conega com és aquest entorn (mireu captures de la wikipedia als enllaços), cal dir que a l'escriptori no hi a res, no es pot deixar cap icona, els menús apareixen clicant el botó dret del ratolí. Amb el temps programes les tecles i... voles.

Salut

-----------------

[1] Fluxbox http://es.wikipedia.org/wiki/Fluxbox

[2] Openbox http://es.wikipedia.org/wiki/Openbox

[3] Blackbox http://es.wikipedia.org/wiki/Blackbox

In reply to Deleted user

Re: Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -

Hola Tàfol.

Interessant el que plantejes ja que he recordat que vaig estar utilitzant algunes distros específiques per a netbook i et comentaré.

Per a mi hi ha dos tipos de distros per a netbook:

  1. Les distros que s'utilitzen igual que als altres ordinadors.
  2. Les distros customitzades per a netbooks.

En aquesta última categoria vaig provar tres:

  • Xandros: venia amb el netbook. És una distro propietària, adaptada al maquinari, funcionava molt ràpida, els botons estaven programats, però em constrenyia molt i la vaig avandonar en una setmana.
  • Ubuntu Netbook Remix: utilitza Unity, l'escriptori per defecte d'Ubuntu. Està pensada per a dispositius tàctils però és molt intuitiva en ordinadors grans. Ajuda a no tenir moltes coses i centrar-se en les importants.
  • Moblin: desenvolupada per INTEL. Amb aquesta distro em vaig enamorar de la utilització del netbook, ja que es sembla a tenir un iPod. Capta molt bé la idea del que és un netbook, un ordinador portable, orientat a la web. Gestionava genial els contactes, l'aplicació multimèdia. Lamentablement Moblin ha desaparegut. Potser Jolicloud hereta el mateix concepte.

Hi ha altres alternatives molt interessants orientades al web. Si tinguera que provar per a un netbook per fer un us senzill provaria aquestes:

  • Google Chrome OS: Arranca en 3 segons. No l'he provat, però, si estàs utilitzant els serveis de Google ja estàs familiaritzat amb l'entorn. No existeix preparada com a distro per a instal·lar cal baixar-la del control de versions. Potser complicada la seua instal·lació. [2] Es ven ja instal·lada amb netbooks anomenats ChromeBooks. [3]
  • Jolicloud: No l'he provada, però pel que sembla està orientada a la web de forma prou eficient. El concepte és molt semblant al concepte de Moblin. No té un comportament estandard sino millorat, superintuitiu. Mirat el vídeo que apareix a la seua web.  Té suport per a Dell, ASUS EeePC, Samsug, ACER. [4]

Ací en tens més, però n'hi ha moltes que no estan tan customitzades com ara EeeBuntu.

Un netbook està pensat per la mobilitat i per treballar conectat, això és en teoria, després cadascú fa el que vol. La meua experiència em diu que quan proves una d'aquestes distros adaptades t'oblides del sistema operatiu que estàs utilitzant.

Salut

--------------------

[1] Unity http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ubuntu_13.04_Desktop.png
[2] Documentació de Chromium OS http://www.chromium.org/chromium-os

[3] ChromeBook i visualització del sistema

[4] Jolicloud http://www.jolicloud.com/

In reply to Deleted user

Re: Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -

Mare meua Alfons! cada vegada que contestes s'obre un univers nou de possibilitats que em fan sentir petit. Anirem paset a paset.

De moment, em quede amb Lliurex Lite (què fàcil, no?). L'he baixada, l'he probada en un USB i, m'ha semblat ideal per al meu company. Tant, que me l'he instal·lada al meu portàtil en un lloguet del disc que em quedava lliure (per cert he instal·lat la versió de 32 bit en un amd 64, té importància?). Va molt lleugera, arranca en 20 segons.

Tres problemetes:

1. LibreOffice 4 em surt en anglés. Es pot sol·lucionar fàcil?
2. VLC no reproduix vídeos .flv.
3. Abans tenia Win 7 (que no use apenes) i UBUNTU 12.04 i el menú d'arrencada era prou senzill (eixien els 2 S.O. i poca cosa més). Ara, en instal·lar Lliurex Lite, s'ha degut instal·lar un GRUB més antic o no sé, però el cas és que al menú d'arrencada surten LLIUREX, Windows i cinquanta mil UBUNTUs (un per cada actualització de linux). A més, per defecte arranca Lliurex i voldria UBUNTU. Es pot sol·lucionar fàcil?

Au! salut i me'n vaig a dormir.

In reply to Deleted user

Re: Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -

Hola Tàfol.

smile Així, és el món del software lliure, a mí també em sorprén.

1. Versió de 32 bits en compte de la de 64

Supose que si tens una màquina de 64 bits la versió de 64 correrà millor. Les arquitectures són diferents, tot el programari base està reescrit per utilitzar millor el processador de 64 bits.

Potser algun company del fòrum té més coneixements podria explicar les diferències.

2. Canviar l'idioma a Libre Office

1. Obri Synaptic, des de la terminal seria amb privilegis d'administrador (el signe $ indica que s'executa a la terminal):

$ gksu synaptic

A Ubuntu tinc aquest paquet instal·lat:

libreoffice-|10n-ca

A Lliurex deu d'estar el paquet en valencià, possiblement acabe en -va.

2. Cal que l'instal·les.

3. Corre el Libre Office, entra en el processador de text > Eines (Tools) > Opcions (Options) > Configuració de llengua (Language configuration) > Languages.

Posa les opcions correctes a interface de l'usuari i a llengües dels documents.

4. Tanca Libre Office

5. Obri Libre Office

Hauria d'estar.

3. VLC no reprodueix videos .flv

Ni idea, segur que algun company sap la solució, no he tingut la necessitat.

Sempre ho podries córrer al navegador.

4. Kernels Ubuntu al Grub

1. Obri un terminal

2. Llistem amb l'opció de filtratge linux-image

sudo dpkg -l | grep linux-image

3. Esborrem els kernels innecessaris

Ho pots fer des del Synaptic. Desinstal·la els paquets que vullgues llevar del Grub.

Ho vaig explicar fa tems al meu bloc. [1]

5. Canviar l'arrancada per defecte del Grub

Recorda que has de saber que al món TIC el zero és una opció.

1. La configuració del grub la tens a aquest arxiu:

/boot/grub/grub.cfg

2. Utilitza un processador de text pla (vim, nano o gedit per exemple). Recorda que caldrà entrar amb permisos d'administrador. Fins i tot potser li hages de canviar els permisos per escriure. Si no ho saps fer dis-nos-ho. Elegeix el teu processador favorit:

sudo vim /boot/grub/grub.cfg

sudo nano /boot/grub/grub.cfg

sudo gedit /boot/grub/grub.cfg

3. Busca la línia en la que estiga escrit:

set default="0"

4. Compta les entrades que tens, és a dir les opcions d'arrancada. No t'assustes, fíxa't una miqueta.

Imaginem que vols arrancar en l'opció que fa 5 al Grub, doncs caldria que posares:

set default="4"

Per què? Doncs, com ja t'he dit el zero ("0") és la primera opció.

5. Actualitza el grub

$ sudo update-grub

El tema hauria d'estar resolt.

Salut

------------------------

[1] Mètode per borrar els kernels innecessaris al Grub: http://inclusa.blogspot.com.es/2012/07/metode-per-esborrar-kernels.html?q=grub

In reply to Deleted user

Re: Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -

Gràcies de nou, Alfons, per la resposta.

Al final, després d'unes quantes cerques a google, he pres les següents solucions:

  • arquitectura 64bits: Ho he deixat estar i deixe la de 32bits que funciona bé.
  • Idioma Libre Office: he instal·lat el paquet que comentaves (libreoffice-|10n-ca) i no he hagut de tocar la configuració de Libre Office. En obrir el programa, ja estava en català. Per a instal·lar el paquet, primer he hagut d'instal·lar synaptic, ja que no venia amb Lliurex Lite (sudo apt-get install synaptic).
  • codecs VLC per a flv: encara no ho he solucionat.
  • GRUB: He recuperat el GRUB de la partició d'UBUNTU que tenia instal·lada amb un Live USB de RESCATUX. Després he reiniciat en Ubuntu i he configurat el GRUB automàticament amb sudo update-grub2 . Ha reconegut el Lliurex Lite i ara tinc tots els SO a l'inici i sense els kernels antics d'UBUNTU
In reply to Deleted user

Re: Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -

Si instal·leu LliureX Lite, hi ha un paquet que arrastra (metapaquet), un conjunt de programari que no cap en el CD (700 MB), pero que desde LliureX considerem que es útil.

si instal·leu:

sudo apt-get updatesudo apt-get install lliurex-cdd-xdesktop-extended

 

Vos entraran molts programes útils...

 

In reply to Deleted user

Re: Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -

Hola Àngel.

Està molt bé això del metapaquet.

Lliurex Lite, m'encanta perquè és molt lleuger, soles tire a faltar la creació fàcil d'usuaris, ja que per crear usuaris que pertanyen a un grup concret he de fer-ho des de la terminal. Cap problema però és un procés una miqueta més engorrós.

Potser tot això és feina i la gent no s'ho planteja, però a mí m'ha deixat que una màquina pleistocena Pentium III funcione relativament bé per crear text (vim, scite) i navegar sense massa pretencions per internet.

Lliurex Lite el necessitem tant com les altres versions, la proposta em sembla que ha millorat sensiblement en velocitat i usabilitat.

Salut

In reply to Deleted user

Re: Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -

Moltes gràcies Angel.

Dir que, tal com ho has escrit, no funciona, supose que será:

sudo apt-get update
i després,
sudo apt-get install lliurex-cdd-xdesktop-extended

(primer em pensava que updatesudo era un paquet que s'havia d'instal·lar)

També dir que trobe a faltar, a la pàgina web de lliurex, una descripció un poc més detallada sobre els diferents sabors de Lliurex, com per exemple, un llistat de programari. Ja sé que l'equip Lliurex deu estar sota mínims i la feina que tindrà serà monumental. Però de vegades podria fer-se molta feina i després caure en sac trencat perquè no es dona la difusió o la informació pràctica necessaria per que se li tregui partit.

De tota manera, gràcies de nou, perquè és un luxe poder comptar a la comunitat amb gent que treballa a Lliurex i contesta als nostres problemes.

In reply to Deleted user

Re: Distribució linux 2013 per a companys "novatos"

by Deleted user -

Ei, Tàfol, gràcies per la retroalimentació.

És molt important, ja que ens fa avançar sense tenir que prova-ho tot.

Salutacions