Comunicació amb les famílies i TIC

Comunicació amb les famílies i TIC

by Deleted user -
Number of replies: 9

Hola col·legues,
un dels principals problemes que tenim en el nostre sistema educatiu públic és, al meu parer, la comunicació entre el professorat i les famílies. Crec que no és àgil ni fluida i deuria de ser-ho més. Moltes famílies (no dic totes) no tenen ni idea de la vida dels seus fills i les seues filles a l'institut. La falta de notícies la poden interpretar per un "tot va be" quan potser no sempre és així.

Les noves tecnologies poden ajudar a solucionar, en part, aquest problema. El correu electrònic podria funcionar però, no totes les famílies tenen una adreça a la qual puguen consultar les comunicacions amb agilitat i amb una freqüència alta. L'experiència que he tingut com a tutor ha segut que només tres o quatre famílies utilitzaven el correu electrònic per comunicar-se assíduament amb mi. També a mi em donava un poc de mandra enviar missatges per correu electrònic.

En canvi, el món de la telefonia està canviant molt ràpidament, si us fixeu en la base de dades de secretaria, els telèfons proporcionats pels pares i mares són, en la seua majoria, mòbils. Per tant, les notificacions per SMS pense que poden funcionar. Jo no he tingut l'experiència però sé que l'empresa que dona als centres el famós servei del "tamagotxi" també ofereix la possibilitat de notificar les faltes i notes a les famílies per SMS. Algú de vosaltres ha tingut en algun centre en el qual ha estat eixe servei contractat i ens pot contar l'experiència?

El problema que li veig és el cost del servei, inassumible per a alguns centres. Se m'ocorre una proposta de baix cost però no sé si podria funcionar. Us la conte i em dieu a veure què us sembla.

Com us deia, quasi totes les famílies proporcionen algun número de mòbil a l'institut i, és cada vegada més comú l'ús de smartphones connectats permanentment a internet per part de la societat (qui no té WhatsApp entre el vostre grup d'amics? Segur que en són minoria). La proposta seria que el centre comprara un smartphone (de gamma baixa) amb una targeta SIM  de prepagament destinat exclusivament a enviar missatges de WhatsApp (o Line, Viver o aplicacions similars) als telèfons de les famílies quan un alumne o alumna no ha fet els deures, es comporta malament, o per a notificar les notes d'un examen, etc.

El terminal estaria a la sala de professorat (o en un altre lloc fixe) connectat a la xarxa sense fil del centre. A l'agenda de contactes estarien els telèfons de les famílies i del professorat. Es podrien restringir les trucades i els SMS. Es podria pactar un codi o plantilla per identificar qui envia el missatge. Si hi han missatges entrants, el terminal podria servir d'intermediari (i tallafocs per evitar abusos) i el professorat de guàrdia (o conserge o persona assignada), reenviaria els missatges al mòbil del destinatari.


El cost de la proposta sería d'uns 100€ inicialment (el cost del terminal i la targeta SIM) més uns 10 € a l'any per mantenir la línia mòbil. Fins i tot es podria (d'açò no estic segur), amb els coneixements tècnics suficients, virtualitzar l'aplicació WhatsApp a un ordinador i estalviar el cost del terminal.

Què us sembla?

Tàfol
In reply to Deleted user

Re: Comunicació amb les famílies i TIC

by Deleted user -

Hola Tàfol.

Molt interessant el tema que planteges.

Les comunicacions amb les famílies és un tema clau en la coordinació del procés d'aprenentatge, però veig algunes coses que caldria tenir en compte.

  • Les comunicacions amb les famílies no haurien de contenir temes que pogueren tenir una repercussió negativa en cas de ser interceptat el missatge (tècnica "man in the middle" amb un sniffer). Està la Llei de protecció de dades pel mig. Cal no oblidar-ho.
  • Seria molt interessant tenir un historial de les comunicacions, que puguera estar centralitzat. Això ho incorpora Itaca (a primària) supose que també a secundària quan arribe.
  • Jo descartaria aplicacions com WhatsApp ja que no són usables a gran escala, es necessitaria implementar des de l'ordinador. Tot i això el seu contingut quedaria fora dels servidors de conselleria. Pensa que és una comunicació professional.
  • Per altra banda, recomane fer el curs de «Mestre a casa» on s'aborda el tema. Es diu que caldria fer les comunicacions amb la família amb l'adreça electrònica del «Mestre a casa» ja que és oficial, i, potser queda als servers de conselleria.

Aquest estiu vaig estar provant el servei SchoolTool [1], fiins i tot vaig arribar a traduir [2] un bon tros d'aquest servei al Català (valencià).

Què ofereix aquest servei?

  • Un calendari, però ja en tenim un a Mestre a casa.
  • Comunicacions amb l'alumnat i historial de les mateixes, és el que et comentava. Cada comunicació queda endreçada com un document.
  • Altres funcionalitats interessants com ara horaris, etc., però les més interessants per a mí són aquestes comentades.

Que faria jo?

Demanar un curs de Moodle per cada assignatura, dins de «Mestre a casa» i portar l'historial de les comunicacions via Moodle ja que aquesta part és senzilla de monitoritzar i queda organitzada de manera genial.

Desavantatge: cal donar d'alta a tots els pares a Moodle. Però en la pràctica és fàcil de fer tenint simplement el nom i l'adreça electrònica.

Les últimes versions de Moodle incorporen una ferramenta responsiva per a telèfons. S'adapta a la pantalla.

Jo evitaria a tota costa utilitzar simplement un e-mail o servei paregut que no deixara portar un historial sistemàtic de les comunicacions.

En resum

  • A Ítaca el tema està resolt (primària) en el futur secundària.
  • Es pot utilitzar Moodle dins de «Mestre a casa».
  • Per tal que les comunicacions es puguen analitzar i seguir posteriorment cal que estiguen sistematitzades.

Au, soles és una opinió, gràcies per compartir la teua reflexió amb nosaltres.

Salutacions

---------------

[1] http://www.schooltool.org/

[2] https://translations.launchpad.net/schooltool

In reply to Deleted user

Re: Comunicació amb les famílies i TIC

by Deleted user -

Em conteste a mí mateix ja que Joaquín López m'ha respost però de forma individual i no es veu al foro.

Per tal que les respostes en vegen al foro cal respondre amb un enllaç "respondre en el context" al final. A tots ens ha passat alguna vegada, però insistisc ja que en cas contrari no es veu al foro.

La resposta

El concepte de responsivitat fa referència a l'adaptació. Deixe un exemple [1] de plantilla de Wordpress. En aquest cas la interface del bloc s'adaptarà al dispositiu.

Per tal de veure les distintes solucions per als mòbils es pot consultar aquest documentació [2], la quan parla de les apps que es poden fer servir per als diferents smarthpones.

Es pot veure la idea en video demostració per a iPhone 4. [3]

Salut

----------------------------------------

[1] http://theme.wordpress.com/themes/responsive/

[2] http://docs.moodle.org/dev/Moodle_2_for_mobile

[3] http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZlWiLr8of48

In reply to Deleted user

Re: Comunicació amb les famílies i TIC

by Deleted user -

Hola.

 Jo tampoc utilitzaria Whassapp. Coincidisc bastant en el que diu Alfons sobre el registre de les comunicacions.

A proposta meua, el meu centre està utilitzant els serveix d'una empresa de telefonia http://www.apelcom.es/ . La vaig coneixer per recomanació de l'acadèmia  quan el meu fill s'anava a Irlanda en estiu. Envia SMS des de l'ordinador amb un número curt que els pares ja reconeixen que és l'institut.

També ho provarem amb Skipe, però es quedarem amb aquesta.

Avantatges

  • Es molt barat, no gastem més de 100 € anuals i fem un ús prou intensiu.
  • Queda registre.

Desavantatges

  • Es una empresa de Madrid i si escrius un accent obert o  un apostrof no t'avisa per el missatge no ix.
  • El registre està fora de la Conselleria.

L'assumpte de la protecció de dades també em preocupa, però fins que la Conselleria no ho solucione de manera àgil, aquesta solució ens ha donat molt bons resultats.

Attachment Captura de pantalla de 2013-09-06 095644.png
In reply to Deleted user

Re: Comunicació amb les famílies i TIC

by Deleted user -

Molt interessant el que plantegeu però, de vegades, la relitat als centres dista molt del que voldriem. En la actualitat, al meu centre, la pràctica totalitat de les comunicacions amb les famílies es realitza mitjançant trucades telefòniques, la qual cosa no evita que puguen ser interceptades ni queda registre de l'historial en cap lloc.

Fer-ho via Moodle seria tal feinada que ho deixe per impossible abans de ni tan sols plantejar-lo. A més, els pares haurien de proporcionar una adreça de correu electrònic, la qual cosa (per les característiques del nostre centre) només faria un percentatge molt petit de les famílies.

Itaca ni està ni se l'espera (la veritat és que sí que l'esperem, però fa tan de temps que crec que mai arribarà [com a la cançò])

La idea del servei d'SMS és la que més m'agrada però fins i tot només 100€ amb els temps que corren podria ser massa per al nostre centre. Veurem que fem al final

Salut!

In reply to Deleted user

Re: Comunicació amb les famílies i TIC

by Deleted user -

Tàfol.

A ítaca pots enviar missatges als pares per correu electrònic.

Ells posen el correu.

En cas de necessitar un correu oficial tenen el correu ciutadà.

https://www.cv.gva.es

Jo crec que els medis estan però manca el lideratge, saber com portar-ho a terme i ser valent. Qui ha de portar el lideratge, doncs supose que l'administració.

Un exemple de que les coses es poden fer correctament lluitant contracorrent, saben que s'està fent és Lliurex. Malgrat les mancances i els problemes el projecte té sentit.

WhatApp ha impulsat internet al telèfon, els mòbils tenen client de correu, sols cal configurar-lo. Vet aquí el problema.

Però el tema també és com es gestiona de manera eficient aquesta informació... com es guarden els històrics, etc.

Potser no manquen serveis sino que cal depurar l'estratègia, però això comporta grans dosis d'energia i, ara mateix estem en crisi.

Salut

u

---------------------------------
The Unix Philosophy in One Lesson
Keep It Simple, Stupid!
K I S S
Eric Raymond
#lliurexhackers
In reply to Deleted user

Re: Comunicació amb les famílies i TIC

by Deleted user -

Està plantejant-se la conselleria alguna cosa com açò?

http://www.consumer.es/web/es/educacion/escolar/2014/02/26/219403.php

Gescen és del segle passat, però la tecnologia d'Itaca no és que siga l'última.

Salutacions.

In reply to Deleted user

Re: Comunicació amb les famílies i TIC

by Deleted user -

Hola Tàfol.

Doncs no crec que Conselleria desenvolupe més en aquest moment.

Prou faran si fan funcionar Itaca sense Flash, en htmll5.

No m'extranyaria que tragueren algun client per Itaca familia.

Crec que el que es pretén a Ítaca és fer que l'expedient dels alumnes siga digital per sempre més.

Jo crec que si estabilitzen aquest monstre ja van aviats.

L'escola dona per molt amb les TIC, però he vist caure molts serveis super interensants.

L'útim:

https://editorially.com/

Un servei super interessant, escrit sense complexes per a treballar dirèctament amb Markdown i compartir en comunitat. La idea és molt bona però no han arribat al nivell d'usuaris previst i adéu siau.

Al MOOC eduPLEMooc posen èmfasi més a la curació de continguts per fer comunitat i per desenvolupar una estratègia eficaç.

Potser el tema va més per l'estratègia de crear comunitat, de crear entorns eficients, que per aprofondir en l'estètica i la funcionalitat. La funcionalitat ha d'adaptar-se a l'entorn real i ser útil.

Potser la usabilitat és el primer pas, però després cal tenir una estratègia clara per sobreviure.

Jo posaria el focus a Ítaca en la usabilitat, potser més endavant vinguen propostes tan interessant com les que parla l'article.

Salut

---------------------------------
The Unix Philosophy in One Lesson
Keep It Simple, Stupid!
K I S S
Eric Raymond
#lliurexhackers
In reply to Deleted user

Re: Comunicació amb les famílies i TIC

by Deleted user -

Alfons ha dit: "Crec que el que es pretén a Ítaca és fer que l'expedient dels alumnes siga digital per sempre més."

Interessant allò de la secretaria digital. Per començar s'hauria d'implantar una eina de signatura digital de documents en Itaca per al/la Director/a i el/la Secretari/a. Sense eixa signatura digital continuem acumulant papers en els expedients de l'alumnat:

- expedient acadèmic. es queda al centre en versió paper.

- historial acadèmic. És per a l'alumne/a quan acaba els estudis.

Sense signatura digital no hi ha res a fer. Un exemple, la comptabilitat està tota en Itaca, però hem de continuar enviant els papers de sempre (amb la signatura en blau) quan s'aprova la gestió de l'exercici anterior. Els papers eixen d'Itaca a la impressora. Què fàcil seria enlloc de donar a Imprimir fer clic en un botò "signar electrònicament".

Amb signatura digital, l'expedient de l'alumne estaria en la màquina i quan fera falta traure l'històric, li donaries al botó d'imprimir.

Tot arribarà. Però em sembla que cada vegada hi ha menys recursos en els projectes (Itaca, SAI, LliureX, ...). Solucionar tots els problemes que dona una base de dades tan complexa en secundària, batxillerat, cicles, pqpi (pròximamanent Formació Professional Bàsica) sense posar les hores necessàries per fer-ho en un temps raonable va suposant un desgast per als usuaris (actualment auxiliars de gestió i equips directius). I el que ens queda amb el pròxim canvi legislatiu... no se si arribarà html5... és més fàcil que Itaca s'autodestruisca per gestionar tot allò.

De moment acumulem papers a l'any 2014!!! I paciència.

Salut.

In reply to Deleted user

Re: Comunicació amb les famílies i TIC

by Deleted user -

Si fan funcionar Itaca sense flash ja seria un gran avanç!!! El mòbil seria el tamagotxi (no cal pagar). Se sap si s'està implementant? algú li ho ha suggerit als d'ITACA?

Des del punt de vista de l'equip directiu no sé. Però des del punt de vista del profe, poder usar Itaca amb el mòbil seria un pas de gegant. No tots tenim un portàtil personal, però mòbil sí (quasi tots) i, a més, sempre el portem damunt.

Probablement caldria canviar molts RRI al respecte, però es pot fer.

I si tragueren un client per a Itaca família aniria de perles. Jo també sóc pare i espere que es facen avanços en eixe sentit.

Salut!