Amplia el teu PLE: Canals i grups educatius en Telegram

El present article és una còpia de l’article publicat al desaparegut Butlletí CvTIC de desembre de 2017. El Butlletí CvTIC era una publicació en línia periòdica del Servei d’Informàtica per als Centres Educatius (SICE) de la DGTIC, en el qual vaig participar com a coautor durant 4 cursos (des de set. 2017 fins jul. 2021).

El Butlletí es publicava, primer en el portal de la comunitat de coordinadors TIC en Mestreacasa: https://mestreacasa.gva.es/web/coortic/pub/newsletters/, i més tard en el portal CvTIC a PortalEdu gestionat per l’equip de coordinació TIC del SICE: portal.edu.gva.es/cvtic

Bàner de portada del Butlletí CvTIC

Hui dia el concepte de PLE és cada vegada més conegut. Cada docent crea la seua pròpia xarxa personal d’aprenentatge d’acord amb els seus interessos i àmbits en què vol anar millorant la seua formació. Des de fa uns anys, Telegram (l’aplicació de missatgeria instantània similar a altres però amb algunes diferències), està sent utilitzada per docents de tota classe, amb la finalitat d’informar i estar informats de forma ràpida i immediata sobre multitud de temes educatius. Una de les formes d’estar al dia és a través de grups i canals educatius, cada vegada n’hi ha més, i més interessants, fins i tot canals que publiquen els enllaços i les descripcions d’altres canals i grups educatius. Us volem fer cinc cèntims de com utilitzar-los i una xicoteta selecció per a començar a fer boca.

  1. En primer lloc, cal que instal·leu i configureu un compte a l’aplicació Telegram. Hi ha versions per a Android, iPhone, i per a PC. Si ja teniu compte, també podeu fer servir la versió web o l’extensió per a Chrome. Hi ha també altres aplicacions per a utilitzar Telegram i, fins i tot, n’està disponible el codi font.
  2. Comenceu a utilitzar el Telegram! No tindreu cap problema perquè la usabilitat és calcada a la d’altres aplicacions de missatgeria. Ja podeu alliberar-vos del Whatsapp! 😉
  3. Comenceu unint-vos  al nostre canal #CvTIC. És molt fàcil, només heu d’obrir aquest enllaç en el vostre telèfon: t.me/cv_tic.
  4. Uniu-vos a altres canals. Simplement useu el buscador incorporat o bé navegueu pel canal EduCanales: t.me/Educanalgrupos. Té de bo que ningú sabrà el teu número de telèfon si no està en els teus contactes.
  5. Ja podeu començar a explorar la infinitat de canals i grups interessants que trobareu per a ampliar el vostre PLE.

A continuació us fem una selecció de canals valencians que podrien ser del vostre interés:

  • En primer lloc, el canal oficial per a temes educatius de la Conselleria: t.me/gvaEducació. Porta un any en funcionament i informa cada dia sobre temes rellevants en matèria educativa valenciana.
  • En segon lloc, el grup d’Edutictac, una comunitat per a compartir amb espai per a desenvolupar, un espai per a aprendre: t.me/edutictac. També tenen un Moodle, una Wiki, Blogs, NextCloud, proven tot el que es pot i els encanta LliureX.
  • Seguim amb el canal de l’APICV. L’Associació de Professorat d’Informàtica de la Comunitat Valenciana també publica enllaços d’interés en el seu canal de Telegram: t.me/apicv.
  • Per últim, dos grups sobre robòtica educativa. El primer per als nivells d’infantil i primària: t.me/robotica_infantil_y_primaria_cv. El segon per al nivell de secundària: t.me/robotica_secundaria_cv.

També destaquem altres canals de l’àmbit estatal com ara:

  • Innobar: grup de persones que comparteixen moments d’educació en un bar: enllaç d’invitació.
  • LinuxEduca: grup en què es parla de distribucions GNU/Linux educatives, MAX, LLiureX, Linkat, Guadalinex… Enllaç d’invitació.
  • Radio escolar: grup de docents que utilitzen la ràdio escolar en els seus centres:  t.me/RadioEscolar.
  • Generació digital: el programa dedicat a la tecnologia creativa de Catalunya Ràdio té el seu propi grup: t.me/generaciodigital
  • Flipping Teachers: grup de professorat que utilitza la metodologia Flipped Classroom: Enllaç d’invitació.
  • Gamifica tu Aula: grup dedicat a processos de ludificació en educació. Enllaç d’invitació.

Feu un comentari

"edutictac.es