Què esperar de LliureX si vens de Windows?

L’article original apareix a la pàgina de la Comunitat #CVTIC dins del Butlletí 21. L’aprofite per a comprovar sincronització feed rss amb canal de telegram 😀

Molts usuaris nous de LliureX venen de Windows que és el sistema operatiu més estés. Canviar de sistema operatiu, és alguna cosa que podem fer amb relativa facilitat, ja que el programari actual permet instal·lar un nou sistema operatiu amb pocs coneixements i simplement seguint unes senzilles instruccions. De la mateixa manera com quan canvies de mòbil, costa una miqueta acostumar-se.

Però abans hem de tindre diverses coses en compte. Més que res per a evitar frustrar-nos els primers dies o trobar-nos amb problemes irresolubles.

Les principals coses que has de tindre presents en LliureX si vens de Windows són:

  • Diferències entre majúscules i minúscules: en Windows els noms en carpetes o fitxers no distingeixen entre majúscules i minúscules, en el cas de LliureX sí.
  • Usuari i root: en Windows tenim l’Administrador, en el cas de LliureX és l’usuari root el que té tots els permisos sobre el sistema.
  • Controladors del maquinari (drivers): No en necessitaràs, per a la majoria del teu maquinari el kernel de LliureX porta inclosos els controladors i només necessitarem instal·lar-los en el cas d’alguns controladors privatius i el sistema ens ajudarà a trobar-los.
  • El maquinari és tractat com a fitxers: en Lliurex tot és tractat com a fitxers i carpetes. Per exemple, en Windows un disc dur és una lletra especial (C:\, D:\); en LliureX seran carpetes (/dev/sda, /deb/sdb)
  • Lliure i gratuït: probablement serà el canvi més gran que aprecies, quasi la totalitat de programes són gratuïts i lliures. Deixaràs de preocupar-te per pagar o piratejar com ocorre constantment en sistemes Windows.
  • Seguretat: despreocupa’t dels virus, la majoria de programari maliciós està dissenyat per a Windows i no afecta LliureX.
  • Suport tècnic: comptem amb una gran comunitat de suport, en el fòrum oficial participen els desenvolupadors de LliureX però, com que Lliurex és Linux, hi ha tot un univers on buscar informació. A més, en els centres disposem del suport del SAI i del Servei d’Informàtica per als Centres Educatius.

El meu ordinador és compatible?

Aquesta pregunta, amb equips nous, manca de sentit. Els perifèrics i elements de maquinari més actual són, en la seua majoria, compatibles amb LliureX. El problema te’l pots trobar amb equips que tinguen diversos anys, ja que antany els controladors (drivers) es limitaven a Windows i es deixava a un costat Mac o Linux.

En l’actualitat, el maquinari sol ser compatible amb qualsevol sistema operatiu, i els qui mantenen i actualitzen Linux solen tindre al cap la majoria de maquinari.

De totes maneres, no està de més comprovar la compatibilitat abans d’adquirir un ordinador o perifèric. Com LliureX està basat en Ubuntu pots consultar el maquinari compatible directament en aquesta pàgina.

Tindré el programari que necessite?

Un dels principals errors que hem comés en alguna ocasió els qui hem canviat de Windows a LliureX és buscar el programari equivalent.

D’una banda, intentem trobar els mateixos menús de configuració, mateixes opcions i característiques. Per l’altra, busquem el mateix programa per a determinada tasca.

Molts dels programes que utilitzem diàriament tenen versió multiplataforma, l’ideal per a realitzar una transició suau és utilitzar aquest tipus de programari. Com a últim recurs pots instal·lar Wine des del Zero Center, que permet instal·lar i executar programes de Windows des de LliureX.

És inevitable que LliureX tinga les seues pròpies lògiques de funcionament, el seu propi disseny de menús i escriptori i els seus propis programes.

La botiga d’aplicacions LliureX Store i Zero Center et facilitaran la tasca de buscar i instal·lar programes, però és millor que busques per necessitat (música, vídeo, fotografia, xat) que el nom d’un programa concret (Photoshop, Word, WhatsApp, Spotify…).

Hi ha casos inevitables, com WhatsApp, on si vols usar aquests serveis en LliureX, ho pots fer d’una manera molt senzilla a través de les seues versions web, altres programes com Word o Photoshop tenen alternatives lliures que també pots utilitzar en Windows, és per això que et recomanem el seu ús per a una migració més amigable.

En internet trobaràs llistes d’alternatives de Windows per a LliureX, com aquesta.

També poden donar-se casos de programari específic del qual no pots escapar, especialment en empreses. En aqueixos casos, si no hi ha versió nativa per a LliureX, pots acudir a Wine, que permet instal·lar i executar programes de Windows des de LliureX. A més, per a videojocs hi ha solucions específiques com PlayonLinux disponible en LliureX Store.

Usa les aplicacions de Linux que hagen sigut adaptades a través de Windows o aplicacions multiplataforma. Firefox, Audacity, VLC, Inkscape i GIMP són bons exemples d’això. L’ús d’aquestes aplicacions t’ajudarà a acostumar-te a la mena d’aplicacions disponibles en LliureX.

Advertiments

Usa la teua distribució! LliureX no és Windows, no descarregues programes des de llocs a l’atzar i tractes d’instal·lar-los. No faces això llevat que estigues amb algú que puga ajudar-te. La majoria de les vegades, la teua distribució ja té el programa que vols, només has d’usar l’administrador de paquets de la distribució per a instal·lar-lo, LliureX Store i Zero Center són molt senzills d’utilitzar. Si el que busques no és allí, cerca en la web el programa per a la versió de la teua distribució, recorda que LliureX està basat en Ubuntu, qualsevol programa que funcione en aquest sistema ho farà en LliureX, encara que tingues present que aquest és un procediment avançat i pot crear problemes en LliureX si no tens els coneixements adequats. Instal·lar des de la font (paquets específics) no és difícil, però probablement encara no posseeixes suficient coneixement per a fer-ho. No ho intentes si no tens instruccions o algú que t’ajude.

Deixa que LliureX faça el treball. La major part del temps, trobarà i descarregarà els controladors necessaris per a tots els teus dispositius, i fins i tot muntarà la teua partició de Windows.

LliureX és més amigable per als nouvinguts que altres sistemes, ja que està desenvolupat per a facilitar el treball a docents i alumnes.

Finalment, “juga” amb LliureX. Com més l’uses, més el comprendràs. No tingues por de trencar res, ja que és un sistema molt robust. Utilitza el fòrum de LliureX per a compartir els teus problemes i trobar les solucions que altres usuaris han tingut i resolt satisfactòriament; en ell participen els desenvolupadors de LliureX i junts anem creant comunitat. No intentes executar tots els teus programes de Windows amb LliureX a través de Wine, ja que la majoria d’ells tenen programes equivalents com hem vist. El canvi sempre és complicat però amb l’actitud adequada i l’ajuda de la comunitat d’usuaris ho és molt menys.

Feu un comentari

"edutictac.es