Hui en dia ni ha molt de debat sobre aquestes qüestions així que m’he animat a escriure unes paraules al respecte i compartir-les.
L’emmagatzematge al núvol és quasi imprescindible per la flexibilitat que ofereix a l’hora de treballar en equip en els centres educatius. Poder accedir al núvol des de qualsevol lloc del món i des de qualsevol dispositiu, siga un ordinador o un mòbil és fonamental donat que part de l’horari de treball docent el realitzem a casa. També ens permet mantindre una còpia de seguretat de dades. Aquesta característica és suficient per a convéncer qualsevol centre educatiu per utilitzar el núvol. Però, l’inconvenient més important de l’emmagatzematge en el núvol és que solen ser sistemes propietaris i estan controlats per grans corporacions. Aquestes empreses controlen tot el que fem al núvol.
Per què no és una bona opció per a un centre educatiu Dropbox, Google Drive i altres eines similars?
Dropbox és un servei de programari exclusiu per emmagatzemar informació. Així i tot, no és bo per als centres educatius. Hi ha certs inconvenients. No podeu compartir un enllaç protegit amb contrasenya a Dropbox. No podreu controlar qui pot veure el vostre fitxer. Dropbox té un xifrat limitat, de manera que si carregueu fitxers confidencials, les vostres dades podrien estar en risc. A més, l’administrador no pot accedir al registre de verificació. L’administrador no pot veure qui ha accedit al nostre fitxer. Tampoc es poden suprimir les dades de forma remota. Per tant, si el dispositiu es roba, no es pot esborrar les dades de Dropbox.
Per a més informació sobre per què no utilitzar Google Drive recomane llegir aquest fill de tuiter de Manuela Battaglini @manuelabat. On explica molt lúcidament com confiar les dades a empreses que fan negoci amb elles no és una opció.
Open Source
Afortunadament hui dia, hi ha opcions disponibles on es poden emmagatzemar els fitxers respectant la privadesa. Aquest programari és programari de codi obert: Open Source.
Open Source significa que el codi font està obert a tothom. Al programari de codi obert, qualsevol persona pot accedir, comprovar i modificar el codi font per millorar-lo. En el codi font tancat o programari propietari, el codi font només el gestiona la persona o l’empresa que el va fer. S’afegeixen noves funcions o la correcció dels problemes es fa pels programadors en programari de codi obert. En el programari propietari, el manteniment del programari el fa la mateixa empresa.
Nextcloud: Una alternativa a Dropbox i Google Drive
Nextcloud és la millor alternativa a programari propietari com Dropbox i Google Drive. Va ser fundada el 2016 per Frank Karlitschek. Nextcloud és un sistema d’emmagatzematge independent de codi obert. Podeu descarregar-lo gratuïtament. El programari del servidor Nextcloud es pot instal·lar de forma gratuïta a Linux i el programari client es pot instal·lar en ordinadors amb Windows, OS X o Linux. Les aplicacions mòbils estan disponibles per a Android i iOS.
Potser pensareu que “Google i Dropbox ofereixen l’espai d’emmagatzematge gratuït”. Aixó és així ara mateix però no sabem si serà per sempre. Tampoc es pot confiar la seguretat proporcionada. Google Drive i Dropbox no són tan segurs en comparació amb Nextcloud. I ja hem vist que el seu model de negoci utilitza les dades que guarden en els seus servidors.
Característiques de Nextcloud
Nextcloud no només ofereix un contenidor d’emmagatzematge; també ofereix moltes altres funcions. De fet, és una suite que ofereix diversos serveis basats en la plataforma Nextcloud. Pressupost permet als usuaris sincronitzar documents entre usuaris i altres membres des de dispositius mòbils i ordinadors.
Nextcloud és líder al mercat i presumeix de comptar amb un equip de desenvolupadors de més de 1000 persones. Els servidors Nextcloud poden compartir fitxers únics o carpetes senceres amb l’ajut d’un enllaç amb o sense contrasenya. A més, el servidor Nextcloud impedeix que les aplicacions individuals compartisquen dades al núvol i també ofereix altres aplicacions per compartir-les en un grup d’usuaris protegit.
L’aplicació Nextcloud Talk us permet fer trucades d’àudio o de vídeo, conversar amb altres usuaris i compartir la pantalla sense instal·lar cap altra aplicació (per descomptat, és necessària una aplicació del navegador). Les xarrades i trucades que es produeixen entre els usuaris estan completament xifrades. No hi ha cap organització central que tinga accés a tot el que compartiu i, a més, no té cap anunci publicitari incrustat. Rebrà notificacions instantànies quan algú vullga parlar-li. La notificació també apareixerà quan algú comente el fitxer que hem compartit.
Nextcloud ofereix un gran suport de fitxers i un magatzem il·limitat. Nextcloud té la seva pròpia botiga d’aplicacions amb 120 aplicacions. També té reproductor d’àudio i vídeo. Podem sincronitzar contactes i calendari amb el Nextcloud i també ofereix informes meteorològics.
Ofereix seguretat mitjançant autenticació de dos factors, protecció de la força bruta, CSP i Limitació de tarifes. Brute Force Protection protegeix els servidors Nextcloud impedint els diversos intents d’endevinar les contrasenyes dels usuaris. Limitació de tarifa s’utilitza per limitar les dades a les quals qualsevol usuari pot accedir en un moment determinat. D’aquesta manera s’evitarà l’accés de massa dades en un temps reduït, l’enduriment de Bruteforce i les trucades de l’API costoses. La Política de seguretat de contingut (CSP) és una capa afegida de seguretat que ajuda a detectar i previndre certs tipus d’atacs, com la injecció de dades, el robatori de dades i els atacs de programari maliciós.
Conclussió
Moltes empreses i organitzacions ja utiliten Nextcloud amb normalitat però de moment en Espanya a nivell educatiu sols la comunitat de Madrid ho fa, en Europa ja n’hi ha institucions que el fan servir amb estudiants junt a Moodle. Nextcloud més LibreOficce Online més Moodle és una excel·lent alternativa al software que oferixen les grans multinacionals. Als centres educatius ens permet ser independents d’interessos comercials a més de tindre el control del programari i les dades que utilitzem a diari.
Vídeos de Nextcloud en acció:
- Nextcloud Files
- Nextcloud Groupware
- Nextcloud Talk
- Document Collaboration
- File Locking
- Nextcloud Flow
- Workspaces
Prova Nextcloud
Pots fer-te un compte gratuït en aquests servicis: