Disroot és una plataforma sorgida a Amsterdam que ens permet usar una variada gamma d’eines per a la nostra vida digital quotidiana, i totes elles lliures i segures. Una forma precisa i valuosa d’anar migrant cap a espais més lliures.
Alguna vegada has pensat a començar a migrar a plataformes més lliures? Et pot la peresa d’haver d’estar navegant d’una a l’altra plataforma? Creus que és un món geek, fet per a hackers, que es parlen a través de pantalles negres?
El que està aconseguint Disroot és en gran part trencar moltes d’aqueixes bretxes d’enteniment, accés i facilitat per a poder oferir el que com ells criden: «Una plataforma que proporciona serveis en línia basats en principis de llibertat, privacitat, federació i descentralització.»
En què consisteix Disroot?
Tal i com ho expliquen en la web els seus creadors:
«Originalment creem Disroot («Desarrelament») per necessitat personal, estàvem buscant un programari que poguérem usar per a comunicar-nos, compartir i organitzar-nos dins de la nostra comunitat. La majoria de les solucions disponibles no tenien els elements clau que considerem importants; Les nostres eines han de ser obertes, descentralitzades, federades i respectuoses cap a la llibertat i la privacitat.
Així que busquem i trobem alguns projectes molt bons per ací, projectes que han d’estar disponible per a qualsevol persona que valora aquests principis. Triem uns pocs per a agrupar-los per al seu ús públic: correu electrònic, fòrum, intercanvi d’arxius, xat, edició col·laborativa de text i una xarxa social.
No obstant això, no busquem ser el seu proveïdor diari de serveis estèrils. En executar Disroot encoratjar a la gent a usar aqueixos serveis – pot ser en la nostra plataforma o en una altra (o simplement allotjar la seua pròpia) – amb l’objectiu de formar una xarxa on els usuaris poden interactuar fàcilment entre si en lloc de ser tancats en un eco-sistema.»
En termes pràctics
Disroot és una suma d’eines digitals lliures que ens permeten comunicar-nos, organitzar-nos i compartir, respectant els principis de llibertat i privacitat, però sobretot fent-ho d’una forma molt senzilla per a qui ho usa: un nom d’usuari + una contrasenya = accés automàtic a totes les eines.
Una de les coses que sempre m’agradaria trobar com usuari de serveis educatius on treballe és, precisament, poder permetre a un usuari accedir a diversos serveis amb un mateix compte. No haver de passar per aqueixa tortura de recordar logins, contrasenyes, validar cadascuna d’elles en l’email, etc…
Existeix una tecnologia que permet això i es diu LDAP: «són les sigles de Lightweight Directory Access Protocol (en espanyol Protocol Lleuger/Simplificat d’Accés a Directoris) que fan referència a un protocol a nivell d’aplicació que permet l’accés a un servei de directori ordenat i distribuït per a buscar diversa informació en un entorn de xarxa».
És a dir: accedint a user.disroot.org ens obrim un compte i automàticament podem accedir amb aqueixes dades a totes les plataformes que ofereixen. A més no fa falta email, Disroot et dona un.
Eines
Farem una passejada per cadascuna d’elles. Primer les que necessites tindre un compte per a usar:
CLOUD – Un núvol més segur
El cor de moltes de les eines de Disroot amb Nextcloud. Comptes amb 4 GB d’espai per a emmagatzemar i compartir els teus arxius amb qui vulgues i a més pots usar-ho, d’una forma molt senzilla des de les aplicacions d’escriptori i cel·lular. Des del navegador pots accedir a l’email – https://mail.disroot.org/ – a més de calendari, contactes, galeria, anomenades d’àudio i vídeo i notícies per canals d’RSS.
XAT – Més privacitat per a les teues xarrades
Com accedir al nostre sistema de missatgeria Riot des del server de Disroot
Basat en l’estàndard obert per a comunicacions descentralitzades de Matrix (i no, ací no et donaran a triar entre la píndola roja i blava), el xat funciona a la perfecció a través de l’aplicació Riot. Pots usar-la des del navegador però també, per descomptat, des d’aplicacions d’escriptori i per al cel·lular/mòbil descarregables des de https://riot.im/.
Quan ho descarregues en el cel·lular/mòbil fixa’t a posar les indicacions com es mostra a la foto.
Selecciona «Use custom server options» > Home Server: https://disroot.org i Identity Server: https://vector.im. El login serà @tunombredeusuaria:disroot.org i la contrasenya que hages triat.
TAIGÀ – Gestiona els teus projectes i fes-ho amb altres persones
Taigà és una eina de gestió de projectes, desenvolupada per a programadors, dissenyadors i startups treballant amb metodologies agils.
Crea una visió clara i visual de l’estat actual del seu projecte per a tots els involucrats. Fa la planificació molt fàcil i manté a vosté i al seu equip centrat en les tasques. Taigà es pot ajustar per a adaptar-se a qualsevol mena de projecte degut a la seua personalització: des de projectes complexos de desenvolupament de programari fins a tasques domèstiques senzilles. La limitació és la seua imaginació.
FÒRUM – Un espai flexible per a les discussions.
Un fòrum amb enfocament més obert als fòrums de discussió tradicionals. Ofereix tot el que la teua comunitat, grup o col·lectiu necessita per a crear la seua plataforma de comunicació, tant pública com privada. També dona la possibilitat als individus de crear temes sobre temes del seu interés i trobar a uns altres per a discutir-lo amb, o simplement unir-se a la comunitat ja existent.
DIASPORA – Una xarxa que sembla un jardí barrat… però no ho és!
Un clàssic entre les xarxes socials lliures que funciona a la perfecció des de tres premisses clares: sé l’amo de les teues dades, tria el teu públic, sé qui vulgues ser.
La seua similitud amb Facebook la fa molt fàcil d’usar per a aquelles persones que encara es basen en plataformes privatives. Les persones, grups i xarxes que trobem a través de Diaspora ens permet una riquesa en la informació que trobem que no ocorre en altres parts.
EINES QUE NO NECESSITEN UN COMPTE EN DISROOT PER A PODER USAR-LES
ZEROBIN – Comparteix text de manera segura des del servidor
Un pastebin és una aplicació web que permet als seus usuaris pujar xicotets textos, generalment exemples de codi font, perquè estiguen visibles al públic en general. PrivateBin és un pastebin en línia de codi obert minimalista on el servidor té zero coneixement de dades pegades. Les dades es xifren / desxifren en el navegador utilitzant 256 bits AES.
UPLOAD – Encripta els arxius que envies
Upload és un programari d’allotjament d’arxius, desenvolupat per Lufi. S’emmagatzema temporalment arxius perquè puga compartir-los amb uns altres mitjançant un vincle. Per a protegir la privacitat, tots els arxius són xifrats pel navegador. L’administrador de la instància de Lufi que utilitze no podrà veure el que està en el seu arxiu ni l’administrador de xarxa. Tampoc pot fer-ho l’empresa a la qual li va contractar internet (ISP).
SEARX – Feix les teues cerques de manera anònima
Un motor de metaetiquetes (agregant els resultats d’altres motors de cerca) però que no emmagatzema la informació sobre els seus usuaris.
POLLS – Realitza enquestes, planifica, pren decisions
Les enquestes són un servei en línia per a planificar una cita o prendre una decisió ràpida i fàcilment.
ETHERPAD – Escriu col·laborativament
El clàssic entre els clàssics per a escriure col·laborativament. Accedeix, posa-li nom al teu pad i comparteix l’enllaç amb qui vulgues col·laborar, ja està! Disroot ha implementat la interessant opció de comentar per línies.
ETHERCALC – Fulls de càlcul col·laboratius
Les dades dels teus fulls de càlcul es guarden en la web i diverses persones podran editar al mateix temps. Tots els canvis es reflecteixen instantàniament en totes les pantalles. Una possibilitat per a treballar junts en inventaris, formularis d’enquestes, gestió de llistes, sessions de pluja d’idees i més!
Pots accedir a tots els enllaços des de https://apps.disroot.org
Vols obrir-te un compte?
Fes-ho des de https://user.disroot.org/pwm/public/newuser
Ens veiem!
1 comentari a “Disroot per a “desarrelar-nos” de les xarxes privatives”