Ja tenim disponible LliureX Pandora des de fa unes setmanes, aniré comentant les novetats que vaig trobant per tal de compartir alguns descobriments que pot ser ajuden a altres, comence amb un aspecte molt senzill però molt útil per als que estem acostumats al Gnome de tota la vida.
L’equip LliureX a triat un entorn d’esriptori tradicional, pense que és una opció prou encertada donat el maquinari del que disposem als centres i els usuaris als que va dirigit, tant pel que fa als mestres com els alumnes.
A mi m’agrada personalitzar el panel per tal de tindre’l en la part superior de la pantalla, si situem el ratolí sobre del panell i fem [super + alt + clic dret] (per als novells: ‘super’ és la tecla windows ‘o’ cmd ‘) veurem el menú d’aquest, que ens permetrà eliminar-lo, afegir un altre, modificar les seves propietats (mida, posició, nivell de transparència …) o afegir elements.
Bé, anem a veure quins són els elements que podem afegir. Els veterans ja els coneixem, però és més possible que qui estigui llegint això no, així que ací deixe una descripció dels més interessants:
Llançador d’aplicació: accés directe a l’aplicació. En qualsevol Linux podem llançar també mitjançant [alt + F2].
Apagar: icona d’apagar sistema que ens llançarà el submenú reiniciar / suspendre / apagar.
Àrea de notificació: regió de la consola on es visualitzen aplicacions en segon pla, com ara el gestor de xarxes, volum del sistema i altres programes com ara utilitats de captura d’escriptori, per exemple (i arran del que escric aquesta entrada).
Barra de menú: menús ‘Aplicacions’ i ‘Llocs’, que per defecte s’inclouen a la part esquerra del menú superior.
Bloca la pantalla: per quan haguem de absentar de l’equip.
Connecta’t a un servidor: per accedir ràpidament per SSH, FTP, comparticions en xarxa Windows.
Executar una aplicació: exactament el menú [alt + f2].
Forçar la sortida: per “matar” processos sense necessitat d’usar el ‘monitor del sistema’ o la terminal.
Llista de finestres: regió que ens indica les finestres obertes i que per defecte es carrega en el panell inferior.
Menú d’usuari: menú des d’on podem indicar la nostra connectivitat, apagar el sistema, bloquejar la pantalla, accedir a la configuració del sistema, etc.
Barra de menú: el menú d’aplicacions, llocs, usuari, etc … tot junt, com en les versions clàssiques de Gnome.
Mostra l’escriptori: botó que minimitza totes les finestres obertes i que per defecte està a la banda esquerra del panell inferior.
Peix: element decoratiu que ens cita frases cèlebres si hem instal · lat el paquet ‘fortune’.
Rellotge.
Sortir: botó per tancar la sessió activa.
Selector d’àrees de treball: per defecte a la dreta del panell inferior, ens indica en quin escriptori “virtual” estem en aquest moment i ens permet desplaçar-nos entre ells. (També podem desplaçar-nos amb la combinació de tecles [ctrl + alt + fletxa]).
Selector de finestres: un botó que ens desplega una llista de totes les finestres obertes.
Separador: per afegir una barra de separació vertical entre elements del panell.
A mi m’agrada així.