Experiències

Experiències

by Deleted user -
Number of replies: 17
I una questió al foro. En els volstres centres esteu utilitzant el gestor de biblioteques PMB? i en cas afirmatiu quins són les experiències en la seua utilització?
In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
Hola Pep.

Al meu centre de l'any passat sí el varem començar a utilitzar.

Una passada, tot ben organitzat.

Si vols anirem aprofondint, he canviat de centre i comence des de zero.

Salutacions
In reply to Deleted user

Experiències

by Deleted user -
Estic provant el PMB original i no el de lliurex, allotjat en el servidor de conselleria edu.gva.es, i estes són les experiències:

- Les categories i classificacions, com la UNESCO, s'han de tornar a instalar des de la base de dades, per a que es puga veure completa. Però clar en un centre de primaria no es necesaria tanta classificació, i seria recomanable escriure una nova clasificació basada en la CDU, només fins a dos nombres, per a que l'alumnat es familiaritze amb aquesta classificació. Una CDU basasa en la "margarita de colores" seria la recomanada. a més tanta classificació dona més treball, i a la fi no som bibliotecaris.

- La busqueda mitjançant "yaz" en base de dades com REBECA, no funciona en un servidor extern, només pot funcionar en el servidor de la biblioteca-lliurex.

- El PMB, de lliurex té una funció creada pels desenvolupadors de lliurex, que realitza una copia de seguretat de la base de dades (està de categoria), aquesta còpia si es pot restaurar en el servidor de conselleria, mitjançant "mysqladmin" i així es pot veure l'OPAC des de casa.
- El PMB, és utilitzat per bilioteques importants d'arreu del món, cada vegada més, i dona a solució a grans bilioteques, però moltes de les posibilitats del PMB no cal servir-les en la bilioteca escolar, això sería massa.
- La versió original del PMB, té un script per a incloure-lo en les webs creades amb Drupal. De moment no val la pena complicar-se amb aquest tema.No ho recomane.
- Un molt bon exemple d'un centre escolar:
http://www.edulibre.info/biblioteca-del-cra-alta-ribagorza
http://cralgars.educa.aragon.es/biblioteca/opac_css/


In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
Hola Pep.

No sé que passa a la Val de Benasque que es creen projectes molt interessants:
http://www.edulibre.info/biblioteca-del-cra-alta-ribagorzahttp://www.barrabes.com/home.asp
Gràcies per la informació que dones. L'any passat varem alçar el PMB de la Bibliteca. La gran dificultat està en arrancar, després les tasques son rutinàries.

Vaig estar provant a la biblioteca i al meu portàtil el tema de la catalogació intentant xuclar catàleg externs, però no vaig arribar a fer funcionar. Aquest any, a veure si en quan tinga una miqueta de temps ho veig en calma i vaig preguntant coses.

El tema de la web és molt interessant, l'any passat el varem deixar per saturació de feina, però cal no perdre'l de vista perquè dona un sentit a la biblioteca, ja que es poden reservar llibres, veure l'estat del prestec des de fora, etc.

El tema de la còpia de seguretat des de Lliurex és una de les coses més bones que han implementat l'equip de Lliurex, doncs es pot fer des de qualsevol lloc. Un dia a la setmana feia una còpia, Finalment la feia des de la wifi del centre i la passava per ssh al meu ordinador. La restauració és ben sencilla i es pot fer amb el programari PMB de Lliurex.

Salut
In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
Hola

Jo tinc la sort d'haver sigut bibliotecari abans de profe i la trobe una eina molt útil per la seva senzillessa ja que, generalment, els responsables de la biblioteca no sòn experts si no profes amb poques hores.
Per la meva formació, col·labore amb un parell de Cefires en el tema PMB.
Encara que el PMB del 10.09 està prou millor que el 9 en coses bàsiques, estaria bé un dia agafar al responsable i parlar amb ell abans que fera la seguent versió.guiño

La experiència general, però, es bona. Principalment perque no cal emprar tota la seva potència sino que pot funcionar ben bé amb un nivell bàsic.

Si aconseguim "unificar" criteris seria posible un catàlec col·lectiu, que em sembla seria l'ideal.

Podríes explicar-me la part:
"- El PMB, de lliurex té una funció creada pels desenvolupadors de lliurex, que realitza una copia de seguretat de la base de dades (està de categoria), aquesta còpia si es pot restaurar en el servidor de conselleria, mitjançant "mysqladmin" i així es pot veure l'OPAC des de casa."

Porte mesos triant de ficar el pmb del IES a internet. He pogut traure-lo mitjançant la copia de seguretat (lliurex) i la còpia directa dels arxius de "share_www" però l'opac no es veu bé i no puc fer teixells.
A mès, he de admitir que no se si podria tornar a fer-ho^_^

Salutacions

Josep
In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
Hola Josep, benvingut, necessitaven un entés en PMB a aquest fòrum ;D

El que no entenc és per què complicar tant les coses duplicant faena amb dos instal·lacions de PMB una en lliurex i un altra a la web, no seria meyns faena utilitzar no més la de la web? amb una conexió a internet decent (pareix que això és demanar massa... però eixa és altra qüestió) 

Salutacions cordials :D
In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
Bon día Samuel

Nomès aconseguisca traura el pmb a una web i que funcione, li diré adèu a la instalación en local.
Però encara no he pogut fer-ho. N'hi han detallets que no he pogut arreglar amb esta importació 'casera'

A vore si puc obtindre una idea de com fer-ho bé açí

Salutacions
In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
Hola companys quan de raó teniu:

Vaig estar al congrés lliurex i al taller del PMB, vaig parlar amb el responsable. Li vaig comentar la possibilitat de que la pròxima versió tinga la possibilitat d'instalar-se en qualsevol servidor. Resposta: cara de no saber de que estava parlant. Li vaig comentar que les carpetes i enllaços tenien una estructura només pensada per al servidor lliurex i que l'estructura i direccions és diferent a la versió original del PMB. Un altra resposta que em van donar: em pregunten "ah ¿es que no se puede instalar?.

La conclussió que he arribat és que han contractat algún informàtic o empresa per a desenvolupar-la i adaptar-la a lliurex. I clar com a bons empresaris, per a que el treball no l'ha aprofite ningú, han cambiat tres o quatre cosetes.

-les úniques coses que diferencien el PMB lliurex i el PMB original són:

- Copia seguretat
- Teixells
Hi ha una problemàtica què és la búsqueda de Z39.50 en un servidor extern no funciona.

Analisi final tot açó si té solucions, el que pasa és el model del PMB l'estableix l'equip de lliurex i ells fan el que volen. A més una versió instalable del tipus lliurex segurament no està permesa per drets d'autors. La versió original només té el problema de la búsqueda del Z39.50, ja que els dsenvolupadors del PMB ofereixen un servidor on si es pot, però clar ho fan per un preu, i és la seua manera de finançament...

Jo vull aprofundir amb el tema, però vaig bastant mal de temps. JA VOREM

In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
Hola a tots!

En primer lloc voldria donar les gràcies a tots per les vostres aportacions i, després comentar-vos com van les coses per la meua biblioteca. L'espai del que disposem, és compartit amb l'aula d'informàtica. És molt menut, però és el que hi ha. De totes formes, ja he proposat canviar-la a l'aula multiús, la qual cosa possiblement que es puga fer però, més endavant ja que implia una sèrie de canvis.

De moment, triarem PMB i seguirem amb aquestes tasques:

- Recopilació de llibres des de les aules.
- Transport de prestatgeries i, classificació i col·locació dels llibres.

Pendent:

- Comprovar la catalogació de cada llibre en el llibre de registre antic, per veure si tenim tots ells llibres que hi apareixen.
- Recuperació del server i els clients que reberen els centres el curs passat (som un CRA compost per tres aularis).
-Una vegada disposem dels ordinadors de biblioteca, començar la instal·lació del PMB, registrar els llibres, crear les etiquetes identificatives, crear els codis de barres,...

Sembla que el PMB ha provocat 2 fils més, no? Hi ha molt per aprendre!

Bé, ja us tinc informats.

Artur.



In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
Hola Pep Pons i Alfons Rovira!

M'acaben d'encomanar la responasbilitat de recuperar la biblioteca del centre. Ara mateix estic fent tasques de recollida de llibres i primeres propostes d'organització. Tota recomanació serà de gran ajuda, sobre tot, respecta als programes de gestió de la mateixa. Crec que al CEIP Jaime Balmes d'Elx (Samuel Soriano) utilitzen KOHA. Recomaneu algún programa en especial?

Gràcies!

Artur.
In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
Hola Artur:

És molt interessant obrir aquest tema de debat:

http://www.hiprank.com/evergreen-vs-koha-vs-pmb.html

http://www.universoabierto.com/1189/koha-sistema-integrado-de-gestion-de-bibliotecas/


Ara clar des de Conselleria volen impulasar el PMB, però clar es premia aquesta tasca o el que hem de fer és utilitzar el nostre pròpi sistema?


Exemples KOHA, magnific treball on estan unides les biblioteces varis col·legis d'Elx

http://biblioteca.ivk.es/



http://campus.eum.cat/index.php/serveis/124

http://www.bn.gov.ar/descargas/catalogadores/presentaciones/261109_13b.pdf


En tot açó no vull dir què millor és KOHA, de moment PMB és més amigable i encara està en evolució.


Un exemple de PMB, versió original, allotjada en un servidor extern, en este cas no funcionaria el protocol Z39.50.
-El pmb en busqueda rebeca apareixen caraters erronis, he de dir que la versió del pmb de Conselleria este error pareix que el corregeix. estic estudiant el tema.

No sé si Koha està disponible en català.


(perdoneu pels enllaços, però ICAP error no em deixa insertar)


In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
Hola Artur.

No conec Koha, però amb PMB sembla més que suficient, per moltes raons: respecta estandards, té la posibilitat d'interconnectar-se a altres bases de dades per extraure l'ISBN i tota la informació del llibre, és flexible, treballa des d'un server, té una part privada i una pública, es pot penjar a la web, s'integra amb Lliurex, fa les còpies de seguretat molt fàcilment (Lliurex té un script), hi ha un manual prou complet a la distro de biblioteques, hi ha un grup prou actiu a googlegrups...

Tot i això, abans de començar assegurat de la portabilitat a altres plataformes de les dades que aneu a posar. Si un dia el programa que utilitzes queda abandonat, potser és interessant valorar el que costaria migrar les dades a un altre.

Salutacions
In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -

En el seu moment van instal·lar Koha al server del cole (quan el pmb ni existia xDD) ja que era un soft del que havien sentit parlar i que en principi pel fet de ser soft lliure ens agradava, al poquet temps ens van convidar a participar en el projecte d'elx i no ho van dubtar, les ventatjes del koha compartit amb varios centres és molta, ja que el treball de tots ens beneficia a tots i aquesta crec que és la major avantatge del plantejament Koha front al plantejament de conselleria amb el PMB ja que aquest fa registres aïllats dels llibres de cada centre.

No estic en el equip de biblioteca del centre, però el Koha a nivell d'usuari i catalogació deu de ser ultra senzill ja que ningú em demana ajuda (i vos assegure que això no és lo normal al meu centre xDD)

A nivell administratiu si que és prou més complicat però per que és molt professional, i en això compte'm amb l'ajuda del promotor del projecte Jose Luis del IES Victoria Kent d'Elx...

Aquest és el que puc aportar al respecte... ;)
In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
En nuestro colegio también tenemos el koha y va de maravilla. A la hora de catalogar como ya somos varios colegios e institutos si un libro lo ha catalogado alguien esa información la recuperas con solo leer el ISBN Ya hay miles de libros catalogados. Los carnets se hacen cogiendo los datos de Itaca y el préstamo cada tutor lo hace a toda la clase en cinco minutos... En fín que estamos supercontentos. Estoy con Samuel en que es buena señal que los que están en la biblioteca no nos necesiten y sobre todo que la biblioteca funciona.
In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
Estimats companys:

Pensareu que he abandonat el fòrum des de que vaig llançar la consulta sobre la gestió de biblioteques PMB. La veritat és que he estat un poc desconnectat de tot des de desembre però, ja estic ací i espere no allunyar-me molt.

Bé, la bona qüestió és que he averiguat diverses coses sobre la gestió de biblioteques (espere enrecordar-me de tot ja que tinc les notes a l'escola)

- La xarxa de biblioteques dels CEFIREs és tancada i no pot compartir catàlegs.., amb altres que no pertanyen a cap centre de formació de mestres pública. PERFECTE!!! Els centres de primària i secundària no poden accedir-hi

- Les biblioteques municipals utilitzen Absysnet, estan totes en xarxa i , tampoc podem accedir-hi.

- Sembla que hi ha programes molt bons, com el PERGAM (Catalunya), però, que no es poden utilitzar al nostre territori. També, existeix un altre molt bo i específic per a centres educatius (he oblidat el nom. Abies.? )Aquest és d'àmbit nacional i sembla que permeteix la interconnexió de catàlegs; molt valorat pels bibliotecaris però, la nostra comunitat no ha signat cap acord en aquest sentit.

- El que hem fet és crear/utilitzar un altre gestor diferent, per mantindre les distàncies amb el govern central, i amb la impossibilitat de compartir catalogacions.
Segons la directora d'una biblioteca important de la nostra comunitat, aquesta última característica vulnera un dels principis que deuen respectar els programaris de gestió de biblioteques.

- Qui t'assessora? Sembla que als CEFIREs ho fan si demanes un curs. El SAI possiblement t'ajude a instalar-lo, i prou.

Jo no puc entendre com ni tant sols els centres no poden compartir catàlegs utilitzant PMB, ni el que no estiguen en xarxa ni amb els CEFIREs ni amb les biblioteques municipals.

Segueix encara amb el dubte de si utilitzar PMB o KOHA. Realment el que necessitem és el programa més senzill. Sembla que KOHA és més complexe que PMB però, té la ventaja de poder associar-se amb altres.

També he pensat en no instalar cap programa i fer-ho a mà, com s'ha fet tota la vida. La nostra biblioteca no crec que arribe a 500 llibres i, possiblement siga menys fatigós i provoque menys problemes a llarg plaÇ.

Bé companys, fins un altra

Artur
In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -

Estimat pessimista company,

Hi ha un dit que diu: "No siempre llueve a gusto de todos". Així doncs, mai trobaràs ni el programa perfecte ni la sol·lució òptima.

De veritat penses que totes les biblioteques municipals estan interconnectades i utilitzen la xarxa Absysnet? Creus que el teu alumnat va a anar al CEFIRE a per llibres?

El què pot ser més possible és que un dia, totes les biblioteques dels centres educatius estiguen connectades, cosa què permetria fer préstecs massius entre biblioteques escolars...

Per una altra banda aclarir-te. El SAI només instal·la (també pot migrar-te els llibres que tenies en el mòdul del GesCen, ajudar-te a exportar els usuaris del ITACA/GesCen al PMB i poqueta cosa més).

És el CEFIRE a qui t'has de dirigir per a fer-li veure la necessitat de formació en PMB.

També, comentar-te que prompte eixirà la preinscripció a les II Jornades de Coordinació TIC, on, entre altres demostracions de quasi 2 hores, està la de dinamització de la Biblioteca amb el PMB.

Així que, et recomane que primer t'apuntes a la Jornada i després, si necessites més, demanes formació al CEFIRE.

El PMB és un gran programa. Amb ell pots fer moltíssimes coses. A més, la gent de LliureX aquest any està treballant força per a facilitar-te les coses.


Només em resta tornar-te a animar a que li dones una oportunitat i que el gastes.


Salutacions i ànim!
In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -
Hola

Per nombre de volums i per la resta de informació que dones, et recomane PMB.
Es questió de temps que pugam ficar-lo en web. A mès n'hi prou moviment al respecte.
El Cefire fa cursets de PMB. El que faig jo està bé (¡qué vaig a dir!^_^) Però em consta que n'hi gent molt bona com Maribel o Ade impartint altres. A mès poquet a poquet els que fem aquestos cursos ens anem comunicant.
Es questió de temps que localitzem al responsable del PMB i aço done un bot important

I no se on estàs, però si no estem massa lluny o trobe un dia, t'ajude.

Adew
In reply to Deleted user

Re: Experiències

by Deleted user -

Hola

En l'IES Pascual Sarrión de Sax estem posant en marxa la biblioteca amb el PMB.

Utilitzem Lliurex 10.09 sense connexió a Internet. Tenim Servidor, impresora, i un terminal connectat al servidor des del que es pot consultar el catàleg.

1r) El que hem fet primer es introduir els alumnes i professorat des del GESCEN.

 

2n) Imprimir els carnets de l'alumnat i el professorat

 

3r) Actualment estem posant una etiqueta (APLI 1272) amb el codi de barres en la contracoberta del llibre, (els llibres ja tenen el teixell). Ens hem repartit els armaris entre el professorat que ha vullgut. 

Seguirem informant....