PARTICIONS DEL DISC

PARTICIONS DEL DISC

by Deleted user -
Number of replies: 7

Al centre disposem de dos portàtils amb windows vista. Vaig a instal·lar paral·lelament Lliurex 13.06 i he estat revisant els manuals de lliurex.

Aquesta acció ja l'he feta en altres ordinadors amb windows xp i ubuntu, encara així seguisc el manual per realitzar correctament la redimensió del disc des de windows vista.

Però, aquesta vegada m'he trobat amb un dubte:

als manuals indiquen que si windows vista té dues particions (Csmile i (Dsmile, que redimensionem (Dsmile. Ací el text del manual:

 

La siguiente ventana mostrará todas las particiones de su disco duro, seleccione la partición en la que quiere hacer espacio. En este ejemplo hay una partición reservada al sistema y pequeña que no se debe tocar y la partición C: que es la que se va a redimensionar. Si su equipo tuviera una partición para Windows (Csmile y otra para datos (Dsmile lo normal es que haga sitio en la más grande que será la de datos (Dsmile

 

Seleccione la partición que quiere redimensionar, haga clic con el botón derecho del ratón y acceda a Reducir Volumen.

La qüestió és que jo hem trobe amb les següents particions i no hem deixa aumentar (D):

- Un espai amb 11,72, GB (supose que és per al correcte funcionament - Configuració de EISA) Aquest no l'he tocat.

-Una espai C: amb 108,06 GB

-Un espai D: amb 27'32 GB

-Un espai no assignat amb 1'95GB

 

He intentat aumentar D: i no hem deixa. També he intentat reduir C: però l'espai que elimine acaba en espai sense asignar del qual no el puc passar a D:

 

Alguna suggerència?

Gràcies!

Artur. CRa Mariola-Benicadell (Agres)

 

In reply to Deleted user

Re: PARTICIONS DEL DISC

by Deleted user -

Hola:

Prova amb un programa de particionar en windows. Primer defragmentar

EASUS PARTITION

 

In reply to Deleted user

Re: PARTICIONS DEL DISC

by Deleted user -

Hola Artur.

Si he entés bé alliberes espai de C i aquest espai queda sense asignar.

Ho trobe lògic.

Quan instal·les Lliurex et dirà si vols instal·lar en l'espai lliure, espai sense asignar, et crearà una partició ext4 en aquest espai sense assignar.

Abans de fer-ho caldria, com diu Pep fer un desfragmentat.

Però valora l'alternativa d'alliberar-vos de sistemes propietaris no productius smile

A GNU/Linux no fa falta desfragmentar ja que la informació s'organitza millor des del principi. Això fa que tingues un major rendiment a la màquina. ;)

Salut

In reply to Deleted user

Re: PARTICIONS DEL DISC

by Deleted user -

Pep i Alfons, gràcies per les vostres informacions.

Disculpeu que no haja contestat abans però al centre no vaig tindre cap moment per seguir amb la partició del windows vista.

He baixat el "EASUS PARTITION" i he pogut redimensionar la partició D fàcil i ràpidament.

Ara em trobe amb altre dubte:

Fins ara les instal·lacions de Lliurex 13.06 que he realitzat han estat fetes destinant tot el disc a un sol SO. (en el meu si que vaig compartir everest i lliurex però era el meu ordinador, i jo el responsable)

En aquest portàtil, tinc un espai en D de 41GB per a Lliurex 13.06. Aquesta partició apareix com a dispositiu /dev/sda3 de tipus ntfs.

Cal que seleccione el dispositiu per a instal·lar el carregador d'arrancada:

per defecte apareix el que supose que és el disc dur complet /dev/sda ATA...(160.0GB). ÉS AQUEST EL QUE CAL SELECCIONAR? ....

Després em demana el punt de muntatge.

Quin tinc que sleccionar, "/"?

Disculpeu aquestes qüestions bàsiques però no vull realitzar cap acció que pose en perill l'equip que pertany a un dels aularis del meu CRA.

Alfons, respecte a la teua suggerència sobre abandonar els sistemes privatius, crec que m'he guanyat certa antipatia (encara que no pública) en aquest sentit. He estat dos anys de coordinador TIC (enguany tocava rotació si jo volia) i en breu deixaré de fer-ho en favor d'un company itinerant, el qual pense que podrà atendre més ràpidament les incidències en altres aularis diferents al meu.

En aquest temps, he instal·lat lliurex on hi havia windows i he actualitzat lliurex fins la 12.06.

En Agres, no tenim cap windows (inclós el portàtil) ha excepció d'un que comparteix ambdós.

En Gaianes, després de convéncer als mestres de la necessitat d'actualitzar, estan en 12.06 (tenien els equips amb lliurex 8.09 i 9.09, mare meua!) excepte el portàtil i dos de sobretaula.

En Alfafara, tots estàven en windows a excepció del d'infantil. Ara tots estan amb lliurex 11.09 excepte el portàtil i un de sobretaula. Però en aquest aulari on regnava windows, després de fer la transició no han parat sorgir incidències (cosa que a Agres i Gaianes sols en equips puntuals). Ha fallat tot!!! Ara acaben de reorganitzar el cablejat de tot l'aulari i jo comence a actualitzar a lliurex13.

Amb la instal·lació de lliurex 13.06 als portàtils d'Alfafara i Gaianes paral·lelament al windows vista, sols hem quedarà un o dos ordinadors amb windows.

Encara hi ha moltes coses bàsiques per aprendre. A poc a poc!

 

In reply to Deleted user

Re: PARTICIONS DEL DISC

by Deleted user -

Hola Artur.

Sembla que estàs fent un bona feina al teu CRA.

Bé la feina de coordinador TIC en aquest moment de transició és incòmoda, plena d'entrebancs i molt intensa.

Et comentaré algunes coses que crec que hauries de tenir en compte.

Perill en tocar particions

Quan redimensiones les particions tant en GNU/Linux com a Windows el procés no està excent de periill. Jo faria una còpia de seguretat abans de començar, ja que existeix el perill real de tirara avall el sistema.

No és la primera vegada que redimensionant m'ho he carregat tot, ja t'advertisc.

Si toques una partició Windows fes una còpia al menys de Mis documentos, si toques Llilurex /home. És incòmode però t'evitarà sudors freds i palpitacions al teu cor.

Com particionar

Crec que molt al principi de migrar utilitzava Partition Magic per redimensionar particions des de Windows, però en començar a instal·lar detingudament sistemes GNU/Linux la cosa va canviar.

L'instal·lador de d'Ubuntu i les altres distros també solen portar un, incorporen el programari GParted per redimensionar particions de molts formats (NTFS, FAT16, FAT 32, ext2, ext3, ext4, etc.).

Així que el procés seria primer fer més xicoteta la partició de Windows (NTFS), després crear la partició de GNU/Linux.

GNU/Linux disposa de diversos formats i punts de muntatge.

Tipus de partició

A GNU/Linux hi ha tres tipus de particions:

  • Primària: sols es poden fer 4 particions. És la més antiga. Utilitzada en sistemes Windows.
  • Extendida: sols pot existir una partició d'aquest tipus per disc. S'intentava trencar amb la limitació de les 4 particions primàries.
  • Lògica: per a sistemes GNU/Linux pots gestionar fins a 15 particions, de fet és el tipus de partició que s'utilitza per defecte. Es crea una partició primària i totes les demés són lògiques.

Quin format utiltizar?

Per defecte per als ordinadors independents s'utilitza el format ext4 aquest format presenta una sèrie de característiques que el fan més ràpid i robust que altres formats. Per exemple, et recupera millor els documents a l'hora d'apagar-se malament, té un rendiment més ràpid, etc.

Entre els avanços estan: [1]

  • Pots llegir arxius fins a 16 Terabites, en FAT32 no pots llegir arxius de més de 4 Gigabits, prova i veuràs que no et van pel·lícules de més de 4 Gb en FAT32, format típic dels pensdrives. Format que utilitzava Windows 95 i que tant a GNU/Linux com a Mc OS X es pot llegir i escriure.
  • Nombre il·limitat de directoris front a ext3 que és de 32.000.
  • Major velocitat de creació i gestió de fitxers.

Si no estàs instal·lant servidors potser és el llenguatge d'organització del disc dur més adient.

En servidors s'utilitzen altres format, com hauràs pogut veure al manual del server de Lliurex. La raó és que formatant algunes particions amb altres llenguatges es produeix una millor gestió de les ACL (organització de permisos dels arxius bàsicament). És el cas de les particions XFS, utilitzades a grans servidors Unix/Linux per aquesta raó.

SWAB, és un tipus de memòria temporal molt útil. Quan instal·les de forma automàtica és transparent, el sistema s'encarrega d'escriure-la. Serveix per a fer operacions temporals. Actualment amb tanta RAM com tenim ara no és que siga absolutament necessària instal·lar-la, però en equips vells quan s'acaba la RAM el sistema utilitza aquesta partició per suplir la manca de RAM. Un recurs intel·lient.

Quan instal·le sempre cree una partició SWAB amb el doble de capacitat de la memòria RAM.

Punts de muntatge

A GNU/Linux no hi ha unitats de discos, els discos es munten en carpetes. Per exemple, un disc es reconeix com a /dev/sda1 i es pot muntar per exemple al directori /home.

Què guanyem al gestionar GNU/Linux d'aquesta manera els discs durs?

Doncs, per exemple, pots muntar diversos discs durs al teu ordinador i dedicar-los exclussivament a coses concretes.

Per exemple:

  • /dev/sda1 muntat a / voldrà dir que tens un disc físic que munta tot el sistema menys les carpetes que especifiques després.
  • /dev/sda2 muntat a /home voldrà dir que tens un disc físic que conté tots els /home dels usuaris.

Si el disc /dev/sda1 peta, vas i compres un altre, el poses a l'ordinador, arranques, formateges i li dius que no formateje /home perquè aquesta carpeta ja té un altre disc dur assignat el resultat serà que tindràs tot el sistema funcionant en menys de 25 minuts.

En aquest cas els usuaris tindran tots els arxius intactes.

És per això que personalment sempre faig aquesta taula de particions:

  • Assigne una partició per al sistema / (format ext4 - partició primària, cal que hi haja una partició primària al menys)
  • Assigne una partició per al /home /(format ext4 - partició lògica
  • Assigne una partició SWAP del doble de capacitat de la RAM.

Hi ha altres possibilitats com ara separar /boot (arxius d'arrancada) 200 Mb, ó /var on es guarden els arxius del servidor en cas d'utiltizar Apache2.

En el meu cas no és necessari.

Tin en compte que mancaran les particions de Windows que seran dues una amb format NTFS que serà on es carregarà el sistema i una altra per recuperar el sistema.

En el meu cas mai estan presents.

Tin en compte que en aquestes modalitats de separar carpetes per particions si et quedes curt tindràs una limitació. Per exemple, tinc un ordinador amb 10 Gb en la partició /. M'he quedat curt i he d'anar esborrant paquets que no utilitze per tal que el sistema no es col·lapse.

Taula de particions i dispossitiu d'arrancada

La taula de particions no és més que el mapa de les particions. Per entendre'ns és un arxiu que diu com tens estructurat el disc. Cal que hi haja una taula de particions.

Finalment, cal que assenyalar en partició serà on el sistema arrancarà.

Bàsicament es tracta de marcar on anirà a buscar el GRUB el sistema.

Aquesta part te l'explique de memòria, potser algun company té més pràctica i et podrà fer una millor descripció.

No sé exactament per què preguntes això (segur que és per alguna raó), ja que aquesta part es sol fer de forma automàtica.

Si utilitzes GParted tindràs accés a aquesta part.

MOLTA CURA EN TOCAR AMB GPARTED el disc dur.

Bé espere que et servisca, pregunta si et queden dubtes.

Copiaré aquest contingut al meu bloc per tal de poder enllaçar la informació fàcilment.

Potser també estaria bé al wikimanuals, a veure si trobe una estoneta...

Salut

-----------

[1] http://www.aquihayapuntes.com/particiones-y-sistemas-de-archivos-en-linux.html

In reply to Deleted user

Re: PARTICIONS DEL DISC

by Deleted user -

Alfons, he llegit en diverses ocasions la teua informació i cada vegada l'enténc un poc més però no m'he atrevit a acabar d'instal·lar. L'espai SWAB L'HE VIST EN MOLTES INSTAL·LACIONS I SABIA QUE ERA IMPORTANT. Pensava que se generava automàticament.

La qüestió és que al manual de instal·lació de lliurex 13.06 suggereix i mostra un exemple de com redimensionar el disc dur a windows vista. Acció que he realitzat amb EASUS PARTITION.

El problema (o les pors) és que al procés d'instal·lació arriba un moment en que apareix aquesta imatge (al manual). A mi, evidentment m'apareixen dos espais amb 26.1  GB i 18.1 GB. açò m'ha confós al no coincidir amb les capacitats de les particions. ( ës possible que no tinga cap importància?)

Per això vaig fer clic allí on posa accedir a la ferramenta de partició avançada. Ací s'accedeix al tipus d'instal·lació, on s'aprecia una barra amb els diferents espais del disc acolorits amb colors diferents, i una descripció de cadascuna d'elles de la següent forma:

/dev/sda1 : ntfs 12.582MB reservats per al funcionament de windows.

/dev/sda2 : ntfs 102.018 MB windows vista

Espai lliure 1.151MB (no la vaig fer desparèixer del tot)

/dev/sda3: ntfs de 44285 MB (espai creat per lliurex) Al seleccionar aquesta última i fer doble clic (o seleccionant "Canvia") s'obri una nova finestra amb la mida d'aquest espai i dos camps a emplenar:

- utilitzar com a : (ací puc seleccionar ext4)

-punt de muntatge: / , /boot, /home... (SELECCIONARIA /HOME?)

I A MÉS A MÉS, cal selccionar el dispositiu per a instal·lar el carregador d'arrancada. Per defecte apareix /dev/sda + el nom del disc dur supose, podent seleccionar d'altres com:

-/dev/sda1

-/dev/sda2 Windows Vista loader

-/dev/sda3

 

Si tant sols és seleccionar ext4 i el punt en /home a més a més de seleccionar també /dev/sda com a dispositiu oper a instal3lar el carregador d'arrancada. Tire endavant. Si no, espere a que vinga el del Sai a resoldre altres incidències i ho faig amb ell.

Gràcies.

In reply to Deleted user

Re: PARTICIONS DEL DISC

by Deleted user -

Hola Artur.

A veure, si he entés bé tens tres particions:

- /dev/sda1 : ntfs 12.582MB reservats per al funcionament de windows. Aquesta deu ser la partició de recuperació de Windows.

- /dev/sda2 : ntfs 102.018 MB windows vista. Aquesta deu ser la que utilitza el sistema Windows.

- /dev/sda3: ntfs de 44285 MB Aquesta és ón vols instal·lar el sistema Lliurex.

Val, vas bé, ens centrarem en aquesta tercera partició:

1. Tens el format NTFS, és un format propietari de Windows. Lliurex no l'utilitza perquè no pot, ja que és propietari, necessita formatar aquesta partició, organitzar-la en un llenguatge que puga ententre, en aquest cas ext4. Sí caldria elegir aquesta opció per poder tirar endavant.

2. Si sols vas a utilitzar una partició has de posar l'arrel /, aquesta ordre fa que tot el sistema estiga a la partició que tú l'indiques, inclòs el /home i totes les carpetes. Així que si ho vas a deixar tot en una partició sols cal indicar l'arrel /.

3. Respecte la selecció del dispositiu d'arrancada. Vaja feia temps que no m'he trobat amb aquesta opció. Recorde que el tocava fa molts anys, però no sé contestar-te amb seguretat. Em sembla que es refereix al lloc on va a anar a instal·lar el dispositiu d'arrancada o GRUB.

No recordava aquesta opció, però mira aquest dos enllaços:

a. Foro d'Ubuntu

http://www.ubuntu-es.org/node/163056#.UkITTHh1VI0

...se debe instalar, para que inicie en el arranque del ordenador, en el mbr, /dev/sda
sin especificar particiones.

MBR és l'assenyalador d'arrancada.

b. Ubuntu-guía

http://www.ubuntu-guia.com/2012/04/como-instalar-ubuntu.html

Aquesta explicació et mostra com fer-ho a aquesta imatge

http://3.bp.blogspot.com/-4LL5FGozPO0/T6K5xMguI2I/AAAAAAAABTU/BzOQXvwYwPo/s1600/Captura%2Bde%2Bpantalla%2Bde%2B2012-05-02%2B18%253A18%253A31.png

Es tracta de seleccionar el disc d'arrancada. Si tens un sol disc serà /dev/sda, però podries tenir dos discos i caldria especificar en quin vols que s'instal·le el GRUB al /dev/sda o al /dev/sdb.

4. Partició SWAB. No sé si amb el temps s'ha fet innecessària. Jo sempre la pose. Però ara no sé si la instal·lació la obvia o no, vaja ara no m'enrecorde, ja que sempre faig aquest pas de forma manual.

Si vols ver una partició SWAB cal fer un altra partició i indicar-li que és SWAB (/dev/sda4). Solc fer-la del doble de la RAM, si la RAM té 2 Gb doncs la partició SWAB seria de 4 Gb. Crec que ara s'expressa amb Mb. Pots fer-ho en el mateix pas de la instal·lació reduint la partició /dev/sda3

Instal·lar GNU/Linux sempre és un risc, mai saps si va a funcionar tot fins que arranca el sistema. Tinc un portàtil vell que funciona perfèctament des del Live-DVD, però no reconeix les X correctament quan està instal·lat, fins i tot intentant arrancar des del controlador genèric VESA.

Cada vegada el tema està més automatitzat i funciona millor, però van aixint nous entrebancs (EFI).

No oblides fer una còpia de seguretat del sistema Windows en DVD per si de cas tens un ensurt, t'ho carregues tot i cal reinstal·lar-ho. Això et farà quedar-te tranquil.

Si has corregut el Live DVD de Lliurex i tot funciona el més probable és que no tingues cap problema.

Au, que tingues sort.

Salut

In reply to Deleted user

Re: PARTICIONS DEL DISC

by Deleted user -

Ei, Artur.

La imatge t'està diguent que tens instal·lada la distro Ubuntu, però he vist que potser això està fet dins d'una màquina virtual Virtual Box.

Si és així sembla que té has assignat 67 Gb, supose que no t'eixirà el mateix diàleg amb una instal·lació real.

Salut