Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -
Number of replies: 13

LliureX 10.09 está basado en Ubuntu Lucid Lynx (10.04), que al ser una versión LTS (Long Time Support) recibirá soporte durante mucho más tiempo, así como actualizaciones de seguridad.

LliureX 10.09 incluye el entorno de escritorio GNOME en su version 2.30 junto con una selección de aplicaciones educativas adaptadas para los niveles de infantil, primaria y secundaria. Entre las aplicaciones incorporadas en esta última versión podemos encontrar:

Omnitux, juego educativo basado en elementos multimedia
PySyCache, programa que enseña a utilizar el ratón
GraphThing, un editor de grafos
Pyromath, para elaborar/resolver exámenes de matemáticas
Se ha desarrollado un entorno gráfico de administración, que agrupa todas las herramientas de administración de LliureX sobre una misma interfaz. La aplicación se llama Zero Center y está disponible desde la opción de menú Aplicaciones > Administración LliureX. Hay que reseñar que en esta versión se ha hecho un esfuerzo para proporcionar a los usuarios finales de interfaces gráficas que faciliten la tarea de configuración de los servicios LliureX.

Al utilizar como distribución de base Ubuntu Lucid Lynx, LliureX 10.09 incorpora un mejor soporte de hardware, tales como dispositivos bluetooth, cámaras, impresoras, escáneres, etc.

Las betas cliente y servidor incorporan una nueva arquitectura de usuarios en Red (LDAP y Kerberos), replicación, y otras funciones del nuevo Modelo de Centro.

La descarga se puede realizar desde los enlaces siguientes:

LliureX 10.09 beta Escritorio
LliureX 10.09 beta Música
LliureX 10.09 beta Cliente de aula
LliureX 10.09 beta Servidor aula
In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -
Hace ya un par de semanas que probé la versión alpha del 16 de junio de 2010. Parece que han congelado el proceso de construcción de la misma hasta después de vacaciones.

Según ocurrió ya el año pasado la nueva distro salió en octubre de 2009 incorporando muchas mejoras. Si esto se estandariza todos ganaremos, pues siempre se incorporan mejoras y se corrigen errores.

Destaco el cambio de color de la nueva distro, parece que la Conselleria está empañada en que la distro entre por los ojos, por lo que la nueva distro viene muy bonita, con un slash de arranque y con un theme realmente bonito. Con color verde como color dominante.

Después de probar la versión alpha, he encontrado que parece que es una alpha avanzada pues es realmente estable.

Prové la versión Desktop, y estoy muy interesado en los cambios en las versiones de cliente-servidor.

Samuel a qué te refieres con una nueva arquitectura en LDAP y Kerbreros? Espero que se haya solucionado de alguna manera la importación de forma fácil de los usuarios desde Ítaca.

Otro fallo que encontré en la versión actual era la inestabilidad del servidor de DNS, vamos que la red caía de vez en cuando sin saber muy bien por qué. Espero que se vayan solucionando los problemas.

Espero que mejoren la conexión a internet en el cambio de ONO a Telefónica que ya se nos avisó a final de este curso. Para poder funcionar la infraestructura ha de responder.

En fin, se van solucionando algunas cosas y otras se van complicando.

Por otra parte, parece que el desarrollo de escolalliurex basado en Liferay (CMS que funciona con Java) empieza a despegar en cierta manera, parece que la Conselleria está trabajando para presentar una intranet a los centros.

Estupendo todo va sumando.

He visto que empieza a moverse el foro de Lliurex dentro de esta plataforma. Veremos cómo se desarrolla la cosa.

Algunos enlaces intresantes:

- Se pueden bajar materiales y versiones de lliurex desde ftp.lliurex.net (podéis utilizar un cliente de FTP como Filezilla).

- Intranet que prepara Conselleria: http://www.escolalliurex.es

- Interesante web para profundizar en servidores web este verano: http://www.forat.info/ Atención al balanceador de carga para crear un cluster (grupo de servidores) desde una línea de comandos. No os perdáis el montaje de TorrentFlux (servidor de torrent remoto). Esto último no es para montar en el aula pero funciona a las mil maravillas. Se trata de iniciar y controlar torrents de forma remota en un servidor (basado en bittornado y escrito en python).

- Estupendo podcast sobre servidores Debian: http://www.daboblog.com/

- Hackin en Debian: http://www.debianhackers.net/


Bueno, nada más a seguir pasando el verano cálidamente.

Un saludo
In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -
Hola Alfons,

Sobre el LliureX nou res que comentar. No l'he provat i no pense instal·lar-lo a l'aula d'informàtica fins al curs 2011-2012. Per al que faig jo i per a l'ús que fan els companys de LliureX en l'aula Dual que gestione (tots fan servir Windows), m'espere este curs amb la versió 9.09.

De totes maneres m'alegre que hagen triat una versió base LTS. Així podem estar més tranquils una llarga temporada.

Respecte a la fibra òptica de telefònica tindrem 100 Megues que es repartiran entre secretaria i aules. Volarem!!! De moment, al meu centre han fet el següent:

1. Han portat la fibra fins a administració.
2. Han instal·lat una presa a la paret amb 4 connexions (de les quals nomes farem servir 1). Per informació, el cable que conté la fibra (gros i negre) porta 6 pars i només utilitzarem 1.
3. Un tècnic ens ha portat un convertidor fibra-RJ45 i un router.
4. Ara falta que vinga un altre tècnic i habilite les eixides del router (ara mateix no té connexions) i les connecte als switchs (línia de secretaria i línia d'aules).

Ja us conte com va la cosa.

Salutacions i bon estiu.

PD. Al final deixaré la web del centre com està. (pàgina web per a penjar notícies i plataforma moodle per a ensenyament). Esta clar que estic un poc manta.
In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -
Hola Daniel.

T'agraisc molt la informació que ens transmetes.

Al nostre centre varen tenir moltes dificultats en quan l'accés a internet. 100 megues semblen un somni però havia d'arribar.

Al meu centre varem muntar un pun d'accés Wifi, prèvia aprovació al Consell Escolar.

No sé com pots treballar en una aula dual amb windows. Al meu centre soles un ordinador amb windows en la xarxa, a la sala de profes ens tombava la connexió. Em semba que tenia un troià i saturava el router, feia caure la connexió de l'aula i els vora 50 ordinadors que penjaven d'ella.

En editar el Grub i posar time=0 la cosa es va soluciona, doncs ja no donava temps d'elegir Windonws. Sembla mentida però va funcinoar.

També es varen acabar els pendrives infectats.

Si realment tenim 100 megues als centres podriem treballar en remot i compartir feines, no acabe de creure-m'ho, tot i que, benvingut siga, ja era hora.

Aprofite per preguntar-vos si algú ha intentat muntar un lloc compartit on es puguen pujar i baixar arxius de cara als mestres, on es puga entrar amb contrasenya d'usuari.

Per la meua part he estat fent proves amb http://www.net2ftp.com/ , en realitat és un CMS basat en web, és a dir, un FTP web. No sé si és la millor opció per tal de pujar arxius per tal de compartir amb els companys per treballar ACIS, programacions o qualsevol altre document.

Vaig provar amb Moodle, però no vaig tenir molt d'èxit en implicar els meus companys, veurem què passa el proper curs.

Finalment, si algú està interessat en fer cursos on-line al CEFIRE sembla que és el moment d'apuntar-se, n'hi ha places i cursos ben interessants on-line.

http://cefire.edu.gva.es/sfp/index.php?usuario=formacion

Salutacions
In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -
Hola Alfons,

De moment no cantes Victoria. La fibra admet 100 megues, però ningú ens ha confirmat que eixa serà la velocitat que tindrem a les aules. En principi no hauriem de tenir cap dificultat tècnica per a arribar a eixa velocitat global en el centre, i el canvi d'Ono a Telefònica va prou ràpid. De totes maneres, segur que a les aules li arriba més d'1 mega.

Sobre el sistema operatiu residual que tenim al meu centre, estic eliminant-lo poc a poc, però l'aula Dual fa falta. Conselleria va enviar eixos equips per als cicles formatius. En concret, Farmàcia utilitza un programa de comptabilitat que funciona en Windows. En Tecnologia també fem servir aplicacions que corren en windows, així que no puc limitar l'ús d'aquest sistema.

Però, a la sala de professorat vaig camí d'extingir-lo. De 6 equips windows, van acabar el curs amb un funcionament correcte 1. Així que he enviat tots a formatejar i de moment he substituït 4 d'ells per 1 servidor i 3 clients que van enviar a final de curs. Però he de deixar 2 windows que ens fan falta per a treballar amb una base de dades prou potent que funciona en acces. Quan acabem de migrar eixa base a php-mysql ja podrem desfer-nos d'eixos equips. Això si, tots els departaments tenen windows.

Respecte a les infeccions, els dos equips windows tenen l'USB deshabilitat, usuari sense privilegis i no tindran accés a internet.

Salutacions i confiem que arriben els 100 megues el més aviat possible.

PD. A força de desinfectar memòries USB em conec tots els virus que han anat eixint en els últims anys... llàstima que eixa informació no servisca per a res.
In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -
Hola Daniel.

Respecte a Lliurex, la distro està molt customitzada pel que fa a les necessitats que ens trobem al dia a dia. Ubuntu sembla un projecte més general. Trobe que se van incorporant coses molt interessant que fan que siga més interessant (y menys costós) instal·lar Lliurex a l'aula Lliurex que Ubuntu. Tot i que no oblidem tot és el mateix.

En quan varen traure la versió estable, sobre novembre, al meu cole teniem de tot al server local. Tot i això varem formatar i començar des de zero. Va valer la pena, la versió 9.09 tenia alguns bugs com no imprimir .pdf, etc. A poc a poc van solucionant problemes.

No crec que Conselleria tinga en compte la lògica d'Ubuntu respecte a LTS, suponc que cada any hi haurà nova distro. Seria bo que siguera així.

Respecte als 100 Mb, ja em pareixia a mí molt bona notícia. Sembla que volen implementar veu IP, d'altres mesures de seguretat perimetrals, veurem en què queda la cosa. Al meu centre varen augmentar a 3 Mb varem notar una bona millora. No més que tinguerem 20 Mb ja hi hauria prou fer fer la majoria de coses.

No tinc mania al Windows, a qui li agrade el pot utilitzar lliurement, però cal tenir en compte les seues grans desavantatges, entre els quals la diferenciació en l'accés al programari. El tenir que pagar-lo en el context educatiu no és algo menor. Això per no parlar de que el software està tancat i que és necessari un antivirus.

Jo crec que hem de fer un esforç, si ens creguem això d'educar en i per a la llibertat. A casa cadascú que faça el que vullga però a l'hora d'educar cal tenir aquestes coses clares.

No és molt justificable invertir en Windows a l'escola pública quan tenim una plataforma lliure i oberta que funciona raonablement molt bé i que és accessible a tothom que vullga aprendre el seu funcionament.

Bo, res més que estém de vacances.

M'ha resultat molt interessant llegir el teu pareixer, ja que jo tinc realitats molt diferents al cole.

Tot i la calor que fa, aquestes converses resulten ser prou refrescants.

Estem en contacte.
In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -
Alfons no se el que implica " nueva arquitectura en LDAP y Kerbreros" vaig fer un copy-paste de la pàgina de lliurex

El que seria desitjable es que els usuaris de l'actual versió de lliurex es puguen migrar fàcilment a la nova versió, tal volta el lliurex vault siga d'utilitat en aquest aspecte.

Moltes gràcies per totes les recomanacions que fas, ja tenim per a un ratet ;)

Bones vacances.
In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -

Bona vesprada a tots i a totes.

Estic provant el lliurex 10.09 (versió desktop), degut a que la versió 9.09 no la he poguda instalar de cap manera al portatil sempre en arribar al punt d'eixir l'interface grafica es queda penjat l'ordinador i ja només puc fer que aparar-lo.

Voldria comentar dues coses:

per una banda no he trobat el synaptics per a actualització,

per altra també volia comentar que l'OpenOffice esta en anglés.

tampoc he trobat el lliurex-guard.

Sabeu on es Synaptics? m'agradaria instalar moddle i no se com fer-ho.

Sabeu com puc fer que l'OpenOffice treballe en Valencià?

Un altra pregunta: Si jo tinc instalat el lliurex 8.09, es possible actualitzar-lo al 9.09 o al 10.09 sense tenir que recurrir al DVDLive? Com?

Gràcies i que continueu amb un bon estiu, be a l'ombra d'una figuera o bé a l'ombra d'una "sombrilla", je je

Enric

In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -
Hola Enric.

A poc a poc.

1. Synaptic: obri una cònsola i escriu

gksu synaptic


2. La versió 10.9 de Lliurex està en Beta, paciència.

3. Open Office en Valencià, cerca el paquet al Synaptic

4. No conec que Lliurex tinga un metapaquet per tal de passar a una versió superior com es fa a Ubuntu.

El que faig jo és crear una partició per al sistema (/) d'uns 25 GB i una altra per al /home de la mesura que vullgues.

Quan acctualitze, si cal esborrar la partició del sistema cap problema, ho faig. Formate la partició i amb el nou sistema munte el /home (de l'altra partició sense formatar) d'aquesta manera no li pasa res als documents.

5. Potser sigua aconsellable no actualitzar fins que ixca la release candidate de Lliurex (candidata a la versió final). En cas contrari pots tenir bugs i algun sustet, tot i que Lliurex sol presentar versions beta prou estables.

A continuar gaudint de la calor.

Salutacions
In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -

Moltes gràcies Alfons per la teua ajuda, m'ha servit moltíssim, disculpa'm que no haja contestat abans, però estava fent proves a veure si podia fer-ho funcionar, però no, no funciona res.

Voras et comente:

Tinc un portatil en el que no puc instalar de cap manera la versio 9.09.

He provat a instalar la beta 10.09 i si que s'ha instalat, però pel que vec i pel que tu dius encara dona problemes (de vegades la pantalla fa coses rares i he de reiniciar).

Seguint les teues instruccions vaig obrir sinaptics i vaig actualitzar, també he instalat l'office en càtala (no dona opció de valencià). Però amb el MOODLE, no ha hagut manera. Hem diu que esta instalat però no se com puc accedir a ell, desde l'explorador pose:

http://localhost/moodle

però res, no fa res. Que estaré fent mal? pot ser que MySql no estiga instalat?

Gràcies.

Un altra cosa: En l'equip de taula si que tinc Lliurex 9.09 instalat sense problemes. Seria possible copiar la partició en la que esta isntalada i després apegarla en l'ordinar portatil. Gràcies

 De moment crec que tindre que instalar-ho desde Windows amb Virtualbox.

Una cosa més: saps si hi ha un manual en el que estiguen almenys les instruccions més importats i relevants per a posar desde la consola:

p.e. 1. Synaptic: obri una cònsola i escriu

gksu synaptic

 Gràcies per tot Alfons. (vaig a començar a fer particions al HD per fer el que tu fas, ja que vec que es molt pràctic)

Enric

In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -
Hola Enric.

M'alegre molt que t'haja servit.

No et preocupes, estem en estiu, que també tenim una vida 1.0 i familia, i amic, i moltes coses més...

Anem a comentar les coses pas per pas.

1. Relaxat.

GNU/Linux no es que done problemes és que n'hi ha moltes variables i de vegades no s'arriba a solucionar totes. La millor manera d'arribar a bon port és que plantejes els problemes que et passen i t'ajudarem a solucionar-los si en sabem.

La versió de Lliurex 10.9 està en Beta. Jo vaig baixar la versió alpha en la modalitat Desktop. És prou ràpida i estable no he tingut problemes. He probat Firefox y RecordMyDesktop, res més. Tot ha anat bé.

Els portàtils solen ser més complicats que els sobretaula, de configurar, son menys estandard. Potser no et acabe d'anar bé les Xorg (servidor de Vídeo) per això disnos què t'està passant.

Si formates i instal·les o corres en live-CD l'última versión d'Ubuntu potser pugues eixir de dubtes. Si formates una partición per al sistema i una altra per al /home, cap problema, quan vulgues instal·lar Lliurex matxaques el sistema d'Ubuntu formatant la partició del sistema, però si més no, et vas a quedar prou igual, perquè gairebé és el mateix.

Jo tenia una portàtil amb el que la placa base donava problemes perquè el kernel de Linux havia de deixat de donar suport a l'estalvi d'energia. Vaig trobar la solució i el portàtil fa anar molt bé fins que va petar el processador (hardware).


2. Moodle

La meua experiència sobre els CMS desde synaptic és la següent. Synaptic et sol baixar el CMS a /etc ara no recorde on el deixa, pots cercarlo des de la cònsola amb els comandaments:

$ locate moodle

$ whereis moddle

Et llistarà les carpetes on es troba.

El següent pas és modificar l'arxiu on Apache va a buscarlo. Això o copiar Moodle des de la carpeta on el trobes fins a aquesta carpeta /var/www/moodle que és on Apache fa a cercar per defecte els CMS.

Jo solc faixar els CMS, descomprimir-los i deixar-los a aquesta carpeta. Una vegada faces això ja pots cridar-lo des del Firefox.

$ firefox http://localhost/moodle

Respeta el nom de la carpeta ja que els caracters maiúscula o minúscula pot fer que no es carregue.

A partir d'ací, no recorde si has de crear una base de dades al MySQL (amb PhpMyAdmin és molt fàcil) o te la crea automàticament Moodle.

Moodle, en el procés d'instal·lació tira molts logs, no t'assustes i segueix els passos endavant fins al final.


4. Copiar una partició

Sí és posible fer el que dius. Si tens un kernel genèric l'ordinador t'hauria de marxar, però potser necessitaries tocar les configuracions d'algunes coses. Jo no ho faria, ja que no tindries una instal·lació neta. Al primer problema potser desconfies...


5. Donat un temps

Tens el Live-DVD, no fa falta correr el Live-DVD és funcional encara que més lent. Jo en tinc prou per provar-lo. A més així no es carrega tant el sistema, però no tingues por a provar, la única cosa que gastes és temps i, estem en estiu.


6. Manuals

GNU/Linux té el manual incorporat soles has de posar el comandament man i el programa en qüestió. Per exemple:

$ man ls

Per començar els manuals que han estat editats per la conselleria sempre m'han aportat algún comandament interessant, pots fer-los una ullada.

De manuals n'hi ha molts, però el millor és anar recopilant els comandaments concrets que utilitzes, veuràs que no són més de 15 o 20 amb les seues variants.

Alguns manuals interessants:

a. Ací en tens 25 xulles de comandaments, mira-te-les i imprimeix la que més t'agrade:

http://www.scottklarr.com/topic/115/linux-unix-cheat-sheets-the-ultimate-collection/

b. Aquesta la porte sempre en la motxila:

http://tangosoft.com/refcard/refcard-es-a4.pdf


c. Ací en tens una altra, de comandaments bàsics:

http://gilabeniblog.com/2010/02/09/comandos-basicos-linux-debian/


Jo no les utilitze, quan he de fer alguna cosa cerque a internet, però tenen sentit perquè et fan practicar i son molt útils en cas que no tingues internet.


Bo talle ja.

Si tens dubtes o problemes participa i t'ajudarem que ací sempre guanyem tots.

Salut
In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -
Hola Enric i Alfons

respecte a lliurex faria el que diu Alfons, no et calfes el cap fins que no siga una versió definitiva i instal·la ubuntu 10.04 que és la versió base de LliureX 10.09 segur que funcionarà molt millor en el teu portàtil que imagine es prou nou i per això no pot correr el LliureX 9.09

Bona idea els comandaments... he ficat a la secció wikimanuals un llistat que gaste malgrat que moltes voltes termine cercant als buscardors el que necessite... he afegit al final els enllaços que aconseja Alfons, podeu trobar la graella en http://coordinadorstic.edutictac.es/mod/ouwiki/view.php?id=12&page=Tabla+de+comandos

salut
In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -
Hola Samuel.

Molt bona idea la de recopilar la informació a la wiki, d'aquesta manera la tenim organitzada.

In reply to Deleted user

Re: Disponibles las versiones beta de las adaptaciones de LliureX 10.09.

by Deleted user -

Bona vesprada Samuel,

només volia donar-te les gracies. Crec que amb la vostra ajuda al final em faré amb el sistema. He pensat en que haveu dit i vaig a descarregar un iso del Ubuntu i instalar-lo matxacant el lliurex 10.09 que ara tinc instalat, i quant ja ixca la versió original, pues ja l'instalaré. De moment funcione amb el Windows i el lliurex 9.09 instalat amb el Virtual box.

Gràcies. Vaig a fer-me una cafenet del temps i a barallar-me un poc més per instalar el moodle (fora de linea).

Enric