clients d'aula i documents

clients d'aula i documents

by Deleted user -
Number of replies: 22

Fins ara, en totes les versions de lliurex, els clients d'aula tenien unes carpetes (documents, desktop etc ) a les que es podia accedir des de qualsevol ordinador. Jo posava accesos directes als ordinadors que utilitzen els més menuts (alu01, alu02...) i aquests estaven sempre presents. Ara, desprès de pegar-me la pallissa de posar els accesos a tots i d'enllaçar les biblioteques del jclic em trobe amb la desagradable sorpressa de que sols es queden al mateix ordinador. Des de les aules o des de l'aula d'informàrtica no es conserva cap dada. Sols es pot funcionar així com a client lleuger que si guarden alñ servidor les dades. Què ha passat? Els xiquets d'infantil o 1r no poden buscar el gcompris entrant en aplicacions-educaci-o-InfantilPrimària-gcompris perquè es perden pel camí i els mestres em diuen que no accedeixen des de l'aula d'informàtica a les dades que guarden al seu client a la sala de professorat. Com es pot solventar?

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Hola Francesc.

Ni idea de com solventar-ho.

Potser seria desitjable que tot funcionara en Cloud per tal de construir una pagina web i resolt.

Tens una alternativa llançant el programari des de l'aplicació del control d'aula. La idea seria llançar el mateix programari a l'inici de la classe i ho tindries funcionant.

Altra idea, utilitzar la ferramenta cluster-ssh, cssh. Obrir remotament una terminal en cada client i llançar el gcompris.

Sé que no son solucions elegants però això és el que puc aportar.

Salut

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Gràcies Alfons .

Jo em pensava que era un bug del principi però si es queda així (sense guardar els documents al servidor) ho trobe un gran pas enrere respecte a les versions anteriors. Ho senc perquè pandora és més ràpid però si no guarda els arxius amb que es treballa per a que demana nom d'usuari i contrasenya? No entec la filosofia de pandora respecte al model d'aula. Quina diferència hi ha entre escriptori i client d'aula? En les dues el que està compartit amb el servidor és la connexió a internet i les impressores però no els documents. Per què han llevat la gravació dels documents de cada usuari al servidor? On es guarden doncs els arxius? En cada ordinador? Voldria que algú de l'equip m'explicara un poc aquest canvi que no s'ha avisat. De fet jo havia explicat al professorat nou que tot el que guardaren en un ordinador del centre quedaria registrat al servidor i podrien accedir des de qualsevol ordinador del centre (els tenim tots tirant del mateix servidor) i ara em diuen tots que no troben els seus documents si no van a l'ordinador on els han fet.

Gràcies Alfons de tota manera per les teues sugerències molt interesants. Si trobe alguna solució la compartiré-

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

¿Segur que no es guarden al servidor? Ara me fas dubtar, pero crec que si es guarden.

Lo que si que he notat que es diferent i al principi me tornaba una mica boig, es que com aministrador d'aula no pots accedir als arxius dels alumnes, ni a la carpeta compartida amb ells.

Problemes que se solucionen tot sols si gastes un usuari de tipus 'profesor'. Imagine que l'hauran fet a posta per obligar-nos a utilitzar bé l'usuari administrador pel que toca, en compte d'usar eixe compte tant com a administador, com quan només estem fent treball docent amb els alumnes.

A veure si es algo semblant...

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

En les proves que he fet no es guarden al servidor. Si entre amb el meu nom i contrasenya en un ordinador d'aula i poseaccesos directes en el meu usuari i guarde documents, sols els tinca eixe ordinador. Si utilitze un altre de l'aula entre amb usuari i contrasenya però tinc les carpetes buides. És més , no hi ha carpeta de documents, imatges, escriptori etc...Estic fent alguna cosa mal?

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

eh... no entenc molt bé lo que estas fent, a mi no se m'ha ocorregut fer-lo. 
Que jo sàpiga (igual m'estic equivocant amb la nova versió i aixó no ho fa, i jo accedisc a lo que guarden els alumnes d'altra manera) es guarden al servidor els arxius i carpetes que els usuaris dels alumnes fiquen a l'escriptori. Només tinc la nova versió des de fa uns dies, pero em sembla que si que están al servidor, perque jo he pogut veure des d'este lo que tenen els alumnes (utilitzant un usuari de tipus profesor) i crec que també algun alumne que es sentaba en un ordinador s'ha posat en altre ordinador utilitzant el mateix usuari, i no m'ha dit que no trobara les seues coses. Encara que pot ser no tinguera res, o no esperes trobar-s'hi res.

Continuare'm investigant demà a veure...

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Hola Francesc i Daniel.

A veure, semba que Francesc estàs tenint un problema.

Entenc la tensió del que dius perquè, a poc a poc, el coordinador TIC va tenint més pes en la vida del centre, més responsabilitat. Això es tradueix en que quan hi ha un problema com aquest la gent descarrega amb més o menys educació al seua frustació i la tensió augmenta.

Coses a tenir en compte:

  • Potser estàs tenint una errada en el transport de dades. Assegura't que el servidor s'engega abans. Així els clients trobaran el seu /home i carregaran el home del server, si no el troben carreguen el /home de l'ordinador local i tot es guarda al disc dur. Prova a veure si els arxius estan al /home local de l'ordinador en qüestió. Pots accedir si lleves el cable de xarxa del client i l'arranques o si apagues el servidor i arranques el client. Potser és això el que t'ha passat.

  • Potser alguna cosa ha fallat bé a l'hora d'instal·lar, actualitzar, o simplement la màquina ha fallat en la seua configuració per causes desconegues, però que si fas informàtica forense pots arribar a descobrir amb els logs. (/var/log).

Jo crec que la idea del model d'aula és aquesta que esperes tu. Si no funciona, jo el primer que faria és demanar ajuda en aquest foro o en el foro oficial de Lliurex, com has fet.

En cas que no es solucione obriria un bug al Launchpad. Crec que és la forma més directa per tal que els desenvolupadors s'enteren.

https://launchpad.net/lliurex-1306

Per fer-ho cal estar enregistrat al Launchpad d'Ubuntu.

Cal posar-ho en anglés. Google Translator ajuda molt.

Supose que als foros pots comentar, contrastar si et passa a tu sols o si és una decisió estructural.

Finalment, si ho proves tot i no es resol jo faria una incidència al SAI. Si us han canviat el router i uns han assignat una IP única es podrien connectar remòtament per ssh per mirar què està passant. Potser és la solució més ràpida. Tot i això el SAI resoldrà. A mí sempre m'han ajudat molt.

Tot i això, torne a dir que entenc perfèctament la teua indignació. Té una part positiva, sembla que al teu centre comença a prendre certa importància treballar amb Lliurex.

El que contes pot fer pensar que res és infalible i que cal fer còpia del que fem també al centre per si de cas en un pendrive.

Els discs durs solen durar uns 3 anys, a partir d'aquesta data les empreses els comencen a canviar perquè no són confiables.

Ànim, té pinta de problema solucionable, tot i què m'imagine com t'has sentit en fallar el sistema.

Per últim, volia comentar, que Ubuntu incorpora una modalitat de logueig de convidat, la qual esborra tots els arxius quan ixes de la sesió. Podria tenir alguna cosa a veure? No ho sé.

És dur ser coordinador TIC.

Otidie morimur, cotidie conmutamur et tamen aeternos esse nos credimus.
Cada dia morim, cada dia canviem malgrat això tots ens creguem eterns.

Salut

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Un poquet de documentació no vindria mal... el que jo vinc observant és que el que es guarda en l'escriptori (i alguna carpeta més) si està disponible al server i per tant quan entres amb el mateix usuari en altre ordenador. Inclús la configuració de firefox, plugins i pestanyes...

Però també tinc que dir que falla, no sé si producte de que a voltes estic amb el mateix usuari en varies màquines o que no està implementat del tot per lliurex, de moment actualitze a diari ;D

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Ahora en cuanto llegue al trabajo os hago un pequeño resumen de lo que está pasando con los documentos.

Y sí, teneis toda la razón falta documentación.

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -
In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

La Guia NO OFICIAL del Modelo de Aula en LliureX 13.06 Pandora

En el modelo de Aula LliureX para la versión 13.06 se han cambiado muchas cosas y se han realizado muchos cambios que tienen que ver con el montaje de las unidades de red. Esto ha tenido que ver con el cambio a Samba y con la implementación del modelo de centro inteligente.

Usuarios de Red

Los usuarios de red dentro del modelo de aula siguen estando en el servidor LDAP. En el caso de que se esté montando un modelo de centro inteligente, los LDAP de los distintos servidores del centro están sincronizados, pudiendo efectuar sobre ellos cualquier operación (siempre que todo funcione como $DEITY manda) con el Llum1. En el caso de que el servidor de centro este caido, cosa que no es en absoluto recomendable, tan solo se podrán efectuar operaciones de lectura sobre el LDAP.

En versiones anteriores de LliureX, las carpetas personales de los usuarios (aka HOMES), estaban montadas por NFS desde el servidor. Se montaba todo /net en los clientes, teniendo disponible para todos los usuarios el acceso a las diferentes carpetas:

  • /net/home/students/alu01
  • /net/home/students/alu02
  • /net/home/students/amargar
  • /net/home/teachers/profe01

¿Como se controlaba esto? Pues muy sencillo, se usaba Kerberos y ACLs (listas de control de acceso) para impedir que otros usuarios que no fueran los propietarios de los ficheros acceder a los mismos.

Pero ahora, en la era de Samba, este mecanismo no se podía implementar, ya que cuando se monta algo por Samba lo que ocurre es que el usuario que escribe en esas carpetas compartidas es el que lo monta, así que no se podía usar un mecanismo general de montaje para todos los usuarios. ¿Qué es lo que se ha implementado?...sigan leyendo...

PAM y puntos de montaje

Cuando un usuario hace login en una máquina, ya sea via SSH o mediante el gestor gráfico Lightdm (LTSP merece una mención aparte2), se ejecutan una serie de scripts que realizan funciones básicas:

  • Creación del $HOME : pam_mkhomedir
  • Obtención del entorno para el usuario : pam_getenv
  • Y otros muchos...

Lo que se hace en uno de estos pasos es montar las carpetas del usuario en :

/run/_nombre-usuario_/ 

desde el servidor del aula. ¿Y donde está esa carpeta en el servidor? Pues en :

/net/server-sync/home/students/nombre-usuario/

Pero esto no es muy Human readable, ni cómodo para el usuario, así que más adelante en el proceso de login, en este caso los scripts de Lightdm se monta con la opción --bind las carpetas desde /run/ a /home/nombre-usuario/ y no se monta todo el $HOME si no tan solo las siguientes carpetas:

  • Para los alumnos:
    • Desktop
    • Documents
    • Share
  • Para los profesores, ademas de las anteriores se montan tambien:
    • alum (que equivale a la carpeta del servidor /net/server-sync/home/students que sirve para acceder a las carpetas de los alumnos)
    • Share_teachers ( Carpeta compartida para los profesores que no tendran acceso los alumnos)

Sin embargo, para tener en cuenta las preferencias del idioma de cada usuario, esas carpetas se van cambiando de nombre y se crean los enlaces como toca.

¿Problemas?

Por supuesto que los hay, pero se está trabajando en ellos, por ejemplo, los enlaces a las carpetas Desktop (o Escritorio, Escriptori,...) no se crean hasta que el usuario no inicia sesión mediante la interfaz gráfica. Así que copiarle algo a los alumnos es mucho más práctico desde el servidor en el sistema de ficheros local.

Ejemplo:

Quiero copiarle el fichero tareas.odt al alumno fermargar, y quiero dejarselo en su escritorio...¿Cómo lo hago?

El orden de recomendacion para copiar un fichero seria:

  1. Copio en el servidor el fichero tareas.odt a la carpeta alum/fermargar/Desktop de mi carpeta personal
  2. Copio en el servidor el fichero tareas.odt a la carpeta /run/mi_usuario/home/students/fermargar/Desktop
  3. Copio en el servidor el fichero tareas.odt a la carpeta /net/server-sync/home/students/fermargar/Desktop/

  1. El uso del Llum sin duda requiere de un capítulo aparte _.

  2. Lo veremos en próximos capítulos.

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Hola Àngel.

Moltes gràcies per l'esforç d'intentar fer comprensible la tecnologia, encara que no siga a l'estil Ubuntu Human readable.

Valorem molt que ens comentes què hi ha per baix i cap a on es va perquè, encara que no ho semble anem aprenent i comprenent.

Això es tradueix en que quan has de donar una resposta tens una visió més ampla i una comprensió de les dificultats.

Veig que Lliurex es va fent un sistema més complexe, però es van donant passos molt interessants, el pas de la incorporació Kerberos amb la ralentització de tot el sistema en el seu moment em va semblar un pas molt arriscat, però necessari, ara sembla que corre molt bé.

La resposta que dona Lliurex a la realitat educativa no la donen altres models. Si cal tenir paciència, doncs la tindrem. Així pense jo.

Salut

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Totalment d'acord amb Alfons. gràcies Angel per ser tan ràpid sempre en les respostes i per aclarir-nos tantes coses. Aprenem molt. Disculpa si el tono de alguns dels posts era alterat ja que anem com anem. Vull dir-te que valore molt el vostre treball i que com diu Alfons crec que Lliurex és, amb diferència, la distribució més pràctica i millor feta per al sistema educatiu. Molts de nosaltres som autodidactes que, encara que estem amb açò del software lliure des dels seus inicis, tenim moltes mancances formatives però amb l'ajuda de persones com les que componen Edutictac i l'equip de lliurex anem avançant i aprenent i a més a més ens agrada fer-ho. Gràcies i molts d'ànims també en el vostre dur però interesant treball. Una abraçada. Disculpa a este pesat.

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Hola, torne jo a agrair a Angel i a la resta la participació en aquest fòrum. En un altre fil he dit també les parauletes falta documentació. No volia insistir tant en el tema perquè com han dit altres, estic molt satisfet del funcionament d'aquesta comunitat i pense exàctament igual com francesc juan

"valore molt el vostre treball i que com diu Alfons crec que Lliurex és, amb diferència, la distribució més pràctica i millor feta per al sistema educatiu. Molts de nosaltres som autodidactes que, encara que estem amb açò del software lliure des dels seus inicis, tenim moltes mancances formatives però amb l'ajuda de persones com les que componen Edutictac i l'equip de lliurex anem avançant i aprenent i a més a més ens agrada fer-ho. Gràcies i molts d'ànims també en el vostre dur però interesant treball. Una abraçada. Disculpa a este pesat"

Salutacions

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Francesc i Tàfol.

Jo també estic molt d'acord.

La majoria som autodidàctes, però com diu Jordi Adell, som capaços d'autogestionar-nos (disciplinar-nos) i autodirigir-nos (orientar-nos) per tal d'arribar als objectius.

Crec que el pertànyer a una comunitat com aquesta fa ens motivem, que aprenem i que mantenim un apreci en la distància, molts de nosaltres mai ens hem vist, i això no és cap impediment.

Tot això fa que anem progressant junts.

Una de les coses que tenen les comunitats obertes al voltant del software lliure, és que provar-ho enganxa.

Au, perdoneu la quantitat d'intervencions, ja em calle.

Salut

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Efectivament crec que tinc algún problema que no és de pandora sinó de la meua aula.

Seguint les teues instruccions entre en el servidor com a professor i còpie diversos arxius al /nome d'un alumne dins de la meua carpeta personal.

Després d'eixir de la sessió entre altra vegada com si fora l'alumne i allí es troben els documents.

Tot això des del servidor.

Vaig a un client de l'aula i entre amb el login de l'alumne. I no es troben el documents.

Entre des del client com a professor i la meua carpeta d'alumnes en la meua carpeta personal es troba buida i a més a més amb un "candado".

Si entre com a client lleuger (arranque per xarxa) cap problema. Allí estan els documents que havia posat.

Alguna cosa m'està fallant en la configuració de l'aula.

A això era al que em referia jo amb el tema. Pensava que era general. Si algú té una idea que no passe per instal·lar tot ho agrairé.

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Hola Francesc.

A poc a poc anem centrant el tema. Creu-me que les teues aportacions són molt valuoses perquè ens enfoquen en problemes que pot tenir tothom però que encara no ens hem adonat.

Sembla que tens un problema de permisos.

És realment extrany. Si l'equip Client autentica correctament no hauries de tenir diferències entre el que veus com a client lleuger del que veus com a client de xarxa.

Jo provaria en una altra màquina client a veure què passa. En qualsevol cas, al menys estàs acotant el camí a la solució.

Salut

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Hola de nou. Desprès de provar amb molts clients en tots passa el mateix. Crec que no es munta el home del servidor. En cap client apareixen els documents guardats com a usuari ldap. No se si es questió de persmissos o del muntatge del home pero és prou desesperant. Estava pensant fins i tot en una reinstal·lació del server. O almenys del zero-server wizard encara que quan he fet açò desprès m'ha donat molts problemes amb els usuaris ldap ja creats i he hagut de crear uns altres genèrics. A vore si finalment trobe la solució. Gràcies a tots

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

En unes dues hores, dr-valentin va a eixir a la Llum....

Quan estiga disponible, l'instales podem vore que está pasant....

 

 

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Hola Àngel,

Estarà als repositoris lliurex no?

Salutacions i gràcies

In reply to Deleted user

Re: clients d'aula i documents

by Deleted user -

Per problemes técnics estém actualitzant amb una miqueta de retard...al final del matí està segur.