Taula de continguts

Tasques

Un element bàsic en tot curs són les activitats o tasques. Aquestes ens ajuden a avaluar als alumnes, a més d'oferir-los la possibilitat de fer aquestes tasques des de qualsevol lloc. Juntament amb els continguts digitals són una potent ferramenta que podem utilitzar en les nostres classes.

El recurs tasca d'Aules proporciona un espai en el qual l'alumnat pot enviar els seus treballs per tal que el professorat els qualifiquen i proporcionen la corresponent retroacció. Això estalvia paper i és més eficient que el correu electrònic, ja que permet tenir organitzats tots els enviaments i les seues qualificacions corresponents. Entre altres aplicacions, es pot fer servir per: posar notes globals o finals, lliurament d'activitats, treballs individuals o en grup, incloure la qualificació d'exàmens orals o de treballs fets fora de la plataforma.

En aquesta el professor planteja un enunciat i fixa unes dates de lliurament per tal que l'alumne, després de llegir l'enunciat, treballe en la seua resolució. En acabar pujarà el seu treball a la plataforma perquè siga avaluat pel professorat.

Existeixen diferents mètodes de lliurament de les tasques per part de l'alumnat i que són configurades pel professor, com per exemple:

Aules facilita el lliurament de tasques permetent que els arxius puguen pujar-se'n en qualsevol format electrònic, els quals es guarden amb la data de lliurament i el nom de l'alumne. Posteriorment, el professor les revisarà i qualificarà, incloent-hi, si fos necessari, un comentari de retroalimentació. En cas que la tasca no siga satisfactòria o el professor considere que encara que la solució és bona pot millorar-se, podrà demanar a l'alumne que revise la tasca i torne a lliurar-la. La retroacció també permet al professor, si ho considera convenient, adjuntar arxius amb les correccions a aquesta tasca.

Per crear una tasca hem de clicar, en el tema o secció on vulguem crear-la, el botó Afig una activitat o un recurs i seleccionarem l'opció Tasca.

Configuració bàsica

Per crear una tasca hem de clicar, en el tema o secció on vulguem crear-la, el botó Afig una activitat o un recurs (recorda que l'edició del curs ha d'estar activada):

Afegir activitat o recurs

Una vegada fet, ens mostra una finestra on seleccionarem l'opció Tasca i clicarem el botó Afig:

Afegir Tasca

La següent pantalla ens mostra l'editor de textos i diferents opcions per configurar:

Editor de textos i opcions

En aquest punt anem a explicar els ajustos que podem realitzar de manera bàsica per a qualsevol tasca. Comencem amb la secció General, que és la primera que ens apareixerà en crear el recurs Tasca. En ella apareixen els següents elements:

La segona secció, Disponibilitat, ens permet fixar les dates de lliurament de la tasca:

Secció Disponibilitat

En aquest bloc configurarem les dates de lliurament:

Recorda configurar les dates correctament

És important configurar les dates de lliurament correctament, ja que es pot donar el cas que els alumnes no puguen lliurar una tasca per una mala configuració. En cas de no saber la data de lliurament amb seguretat (o no voler fixar-la), podem fixar la data de lliurament però no la data límit.

Cas pràctic

En aquest cas pràctic inserirem una tasca, tenint en compte que:

  • Has de posar un nom a la tasca.
  • Afegir una descripció en l'espai que correspon
  • La data límit serà la del dia de hui.
  • La data per recordar-me qualificar serà la del dia de demà.

Configuració del lliurament

La secció Tipus de lliurament permet configurar el lliurament que va a poder realitzar l'alumne:

Configuració del tipus de lliurament

Entre els elements a configurar tenim:

La secció Configuració del lliurament permet fixar determinats elements que repercutiran en el lliurament de la tasca per part dels alumnes.

Configuració del lliurament

Entre les opcions trobem:

Per acabar, la secció Configuració de lliurament per grup té una única opció que permet, en cas d'estar habilitat, que els alumnes vegen els lliuraments i canvis en el lliurament del grup en el qual estan.

Paràmetres de la qualificació de lliurament per grup

Per finalitzar, la secció Avisos, on podrem configurar els missatges que s'enviaran quan es produeixin determinats esdeveniments:

Cas pràctic

Continuant amb la configuració de la tasca del punt anterior, modificarem els paràmetres perquè:

  • L'alumne puga escriure un text i enviar fitxers.
  • El límit de paraules serà de 100.
  • El nombre màxim d'arxius serà 5.
  • No es requereix que els alumnes premen el botó enviar.
  • És necessari que accepten les condicions de lliurament.
  • La reobertura es realitzarà fins a aprovar.

Retroalimentació i qualificació

Aquest apartat és un dels més importants a l'hora d'avaluar, ja que ens permetrà configurar els elements necessaris per fixar les notes als alumnes. A aquest efecte, la tasca ens ofereix dues seccions: Tipus de retroalimentació i Qualificació.

La secció Tipus de retroalimentació ens ofereix un conjunt de propietats per fixar la retroalimentació que se li donarà juntament amb la qualificació. Té dos elements per configurar:

Opcions de retroalimentació

La segona de les seccions, Qualificació, permet configurar les opcions per qualificar als alumnes. Entre elles tenim:

Opcions de qualificació

Els blocs Ajustis comuns del mòdul i Restriccions d'Accés són comuns a totes les activitats i estan explicades en unitats anteriors.

Cas pràctic

Continuant amb la configuració de la tasca del punt anterior, modificarem els paràmetres perquè:

  • La retroalimentació es realitze mitjançant comentaris i arxius.
  • La qualificació siga amb una escala Superat/No superat
  • S'oculte la identitat.
  • S'use el flux de treball.

Accedint a la tasca

Depenent del rol amb el qual accedim a la tasca, els elements que es visualitzaran seran diferents. És per això que en aquest punt comentarem els dos principals punts de vista: des de l'alumne i des del professor.

Des del punt de vista de l'alumne

En prémer sobre la tasca, a l'alumne se li mostrarà una pantalla com la següent:

Tasca des del punt de vista de l'alumne

Com es pot observar, en la part superior tenim el nom de la tasca, així com la seua descripció i, una mica més a baix, altres aspectes importants com el nombre d'intents, l'estat del lliurament i la qualificació, així com la data de lliurament i modificació. En cas de poder lliurar la tasca, tindrem un botó (Agregar lliurament) que ens permetrà agregar un arxiu o conjunt d'arxius (o un text). Una vegada lliurat els elements canviaran:

D'aquesta manera, l'estat del lliurament haurà canviat, indicant que s'ha enviat per qualificar, així com l'última modificació. Això dona informació a l'alumne de la data en la qual ho ha lliurat i si ho ha fet correctament.

Des del punt de vista del professor

En prémer sobre la tasca, al professor se li mostrarà una pantalla com la següent: Tasca des del punt de vista del professor

Com es pot observar, en la part superior tenim el nom de la tasca, així com la seva descripció i, una mica més a baix, altres aspectes importants com el nombre de participants, aquells que ho han lliurat o aquells que necessiten qualificació. A més a més, es mostra la data de lliurament i el temps restant perquè acabe el termini. A més tindrem disponibles dos botons que ens ajudaran a realitzar la qualificació:

Accedint com a alumne

Recorda que pots accedir com a alumne per poder visualitzar l'estat final de la tasca. Per a això hauràs de prémer sobre el teu nom (en la part superior dreta) i seleccionar l'opció Canviar rol a…

Una vegada hages acabat, pots tornar al teu rol de professor tornant a sobre el teu nom i seleccionant l'opció Tornar al meu rol normal.

Realitzant el seguiment

Una vegada els alumnes han lliurat les tasques, és hora de qualificar-les. Però la pregunta és com sabem que tenim tasques per corregir? La resposta ens la dóna la pròpia plataforma de tres maneres diferents:

La finalitat és conéixer totes les opcions, per poder utilitzar, en cada cas, la que més ens convinga.

Àrea personal

En accedir a la plataforma amb el nostre usuari i contrasenya, ens mostrarà la nostra àrea personal. És ací on ens indicarà si tenim alguna activitat per corregir, concretament en “Events”:

Events

Avisos

La segona opció es pot activar o desactivar des de la mateixa tasca. En l'apartat Avisos de la tasca, es pot configurar perquè notifique als alumnes i/o professors del lliurament. Una vegada activat, cada enviament de tasca per part dels alumnes generarà un missatge (per defecte de correu electrònic) al professor, indicant-li que algú ha enviat la tasca perquè se li qualifique. El missatge serà similar al següent: Missatge de correu

Com podem observar, en aquest missatge ens indicarà el curs i la tasca a avaluar, a més de mostrar-nos un enllaç per anar directament a ella.

Des de la pròpia tasca

En accedir a l'activitat, aquesta es desplega mostrant informació sobre la tasca. Si existeixen tasques pendents de qualificar, ho indicarà en l'apartat corresponent (com es pot veure en la imatge): Dades de la tasca

En aquest exemple, els alumnes han enviat dues tasques que estan pendents de correcció.

Sobre els avisos

Els avisos són útils en certes ocasions, però si tenim diversos cursos amb diverses tasques actives, el volum de notificacions pot arribar a ser molt alt i arribar a saturar-nos la bústia de correu. És per això que es recomana no habilitar les notificacions al professor (sí que poden ser interessants les dels alumnes), ja que tenim altres mètodes per realitzar la mateixa funcionalitat.