Aquest post és un apunt sobre signatura electrònica. En determinades ocasions necessitem signar electrònicamente un document per enviar-lo a l'administració. Vaig enviar un acta d'un curs al CEFIRE de València, signada electrònicament, però a banda de què al document pdf se li afegia una extensió .csig, en obrir-lo no es notava cap canvi i als metadata tampoc apareix cap anotació de la signatura. Li ho vaig comentar en l' al meu hacker de capsalera @inclusa, i mira que sap, però no arribarem enlloc. Hui per fi, he tingut un poquet de temps i d'esperit i he investigat. Està a la vista de tots, però cal tindre la necessitat, o la curiositat, per trobar-lo. Les instruccions bàsiques estan a la pàgina de firma electrònica del portal "Administración electrónica" del govern. Per signar cal tindre els certificats instal·lats al navegador. Ja m'havia descarregat l'aplicació "@firma" i havia signat l'acta que comentava abans. Per fer aquest post he signat un problema de genètica pel alumnes de segon de batxillerat  amb el meu arbre genealògic .
La aplicació et demana que examines l'arxiu que vols signar i el tipus de signatura i al signar apareixen finestres d'advertiment:
 Et demana que selecciones el certificat.
 Res més. Amb això genera un arxiu. Podeu comprovar en els dos arxius següents que l'única cosa que canvia aparentment és el nom de l'arxiu:  arbre_grup_sanguini.pdf   arbre_grup_sanguini.signed.pdf El que no havia fet fins ara era validar la signatura. A la mateixa aplicació hi ha una opció de validació d'escriptori:
Al validar el meu arxiu m'informa que la signatura és correcta i que he de conprovar la validesa del certificat. Es fa picant sobre ell- Però la millor opció seria validar-lo en l'aplicació web del Govern:  VALIDe Tries l'arxiu, valides el codi de seguretat...
 
i et genera un justificant en pdf amb la informació de la signatura. En aquest  cas, l'original era A3 horitzontal i l'ha transformat en A4 vertical.
arbre_validat.pdf 
Però l'important és la faixa de l'esquerra amb la validació que abans no veia.
Salut, que aprofite.