Carpetas remotas en Lliurex.

Carpetas remotas en Lliurex.

per S'ha esborrat l'usuari -
Nombre de respostes: 3

Hola.

Tengo una duda con respecto a una cuestión técnica en Lliurex. A ver si me la podéis resolver por aquí.

Los usuarios LDAP tienen en su home algunas carpetas remotas (Documentos, Escritorio...). ¿Qué hay detrás: SAMBA, NFS...?

Necesitamos crear carpetas remotas en una red con un servidor y una serie de clientes en Linux. Por lo que hemos averiguado NFS es un servicio para compartir ficheros y carpetas que no es exactamente lo que necesitamos. Lo que necesitamos es tener en los clientes carpetas remotas. ¿Qué tecnología se emplea para ello?

Un saludo y gracias por adelantado.

En resposta a S'ha esborrat l'usuari

Re: Carpetas remotas en Lliurex.

per S'ha esborrat l'usuari -

Pues yo no sé responderte con exactitud. Creo que es el servidor que debe tener un script y hace algo con rsync.

Pero si quieres, tienes la posibilidad de preguntárselo al mismísimo responsable del proyecto Lliurex. Le hacen pronto una entrevista en Podcast Linux y el entrevistador admite preguntas para la entrevista. Las puedes poner en los comentarios del último episodio del podcast. Aquí http://avpodcast.net/podcastlinux/escuela/ 


Saludos

En resposta a S'ha esborrat l'usuari

Re: Carpetas remotas en Lliurex.

per S'ha esborrat l'usuari -

Hola Unok Malok.

Intentaré explicar-te com ho veig jo.


NFS (Network File System) és un servidor d'axius que escolta les demandes que se li fan, en aquest cas, quan arranquen els clients.

Així, quan arranquen els clients pesats, munten el sistema en /, però el /home el demanen al servidor d'arxius NFS.

Aquests arxius romanen al servidor en tot moment, però s'estableix una connexió de manera que sembla que són al nostre ordinador, però no és així, simplement hi ha una connexió.


NFS (Network File System) que permet "compartir" un directori ubicat en un ordinador connectat en xarxa amb altres ordinadors/dispositius a la xarxa. L'equip en el directori ubicat es diu el servidor i els ordinadors o dispositius de connexió a aquest servidor es denominen clients. Els clients soles «munten» directori compartit perquè sigua una part de la seva pròpia estructura de directoris.

NFS és perfecte per a crear NAS (Networked Attached Storage) en l'entorn Linux/Unix. És un protocol natiu de Linux/Unix en contraposició al que Samba usa el protocol SMB desenvolupat per Microsoft. El sistema operatiu d'Apple té un bon suport per a NFS. Windows 7 té algun suport per NFS.

NFS és potser millor per a més de xarxa "permanent" directoris muntats com els directoris /home o regularment recursos compartits accedits. Si vols un recurs compartit de xarxa que els usuaris convidats poden «connectar fàcilment a», Samba és més adequat. Això es deu al fet que hi ha eines més fàcilment a través de sistemes operatius antics i patentats per muntar i desmuntar de recursos compartits de Samba temporalment.


Font: https://help.ubuntu.com/community/SettingUpNFSHowTo


Tot i això, el que preguntes, està ja pensat a LliureX.

Cada usuari té accés, a la seua carpeta personal a les carpetes següents:

  • Compartit: carpeta a la qual es pot compartir un fitxer per tots els usuaris. Si el mestre el posa es podrà compartir. També el poden posar ells, però ara mateix no recorde els permisos específics que se li han donat. És qüestió de provar-ho. El cas és que aquest és el lloc més genèric per compartir arxius, ja que tots els usuaris veuran l'arxiu en qüestió.
  • Compartit de grup: Aquestes carpetes es creen tenint en compte l'estructura d'LDAP, així, cada grup, cada classe tindrà una carpeta específica, per exemple 4PRI (carpeta per a 4 de primària), a la qual tindran soles accés els alumnes de 4t de primària i els mestres assignats, segons quede especificat a LDAP.

D'aquesta manera és molt important fer l'exportació d'usuaris des d'Itaca i la importació des de LliureX amb Llum. Fent-ho així, tots els usuaris quedaran jerarquitzats i ben organitzats.

Malgrà això, pots fer carpetes compartides amb SAMBA, però no t'ho recomane, ja que caldrà fer-ho usuari per usuari. En eixir de la sessió, palmes... caldrà fer-ho altra vegada o establir una ubicació favorita al navegadors d'arxius NAUTILUS per tal de tornar-la a muntar.

També, des de NAUTILUS, podries muntar una carpeta mitjançant CONNECTAR AL SERVIDOR per ssh, potser quedaria muntada a l'escriptori, però has de preveure la contrasenya que li has de donar a l'usuari per muntar aquest servei... un enrenou considerable.

Així doncs, jo no em calfaria el cap i utilitzaria les carpetes COMPARTIT o COMPARTIT DE GRUPS.

Per enviar al mestre els treballs, ho faria amb el procediment ENVIAR TREBALLS AL MESTRE, mira la wiki de LliureX, està molt ben explicat ací:

https://edutictac.github.io/presentations/jornades2017/secciones/harvester.html

http://wiki.lliurex.net/tiki-index.php?page=Recol%C2%B7lecci%C3%B3+de+treballs_vid

http://wiki.lliurex.net/tiki-index.php?page=Recol%C2%B7lecci%C3%B3+de+treballs

No sé si tindràs suficient informació, però tens el tema encaminat.

Salut


Totes les peces deuen unir-se sense ser forçades.
Deu recordar que els components que està reensamblant
varen ser desmuntats per a vosté,
pel que si no pot unir-los
deu existir una raó.
Però, sobretot no utilitze el martell.
Manual de mantenimient d'IBM, any 1925
En resposta a S'ha esborrat l'usuari

Re: Carpetas remotas en Lliurex.

per S'ha esborrat l'usuari -

Hola, muchas gracias a los dos. 

Me queda bastante claro, al menos ya sé por donde tirar. Solo una cuestión que no me queda del todo clara: por lo que te entiendo, Alfonso, con NFS puedes montar carpetas que comparten los usuarios de un mismo grupo pero, ¿se pueden montar carpetas cuyos permisos solo tienen un usuario? Imagino que sí.

Un saludo y, de nuevo, gracias.