A mi em sembla molt bona idea. Podeu comptaramb mi en la mesura de les meues possibilitats. Jo he fet formació del professorat per al CEFIRE o per a la universitat de València sobre utilització de software lliure en per part del professorat i especialment d'educació infantil. També podria fer coses sobre utilització de software lliure per al treball per projectes i per al treball de la lectura i l'escriptura des d'una orientació constructivista. Este curs he fet algunes ponències per a centres sobre mestreacasa i la web de centre i algunes altres cosetes.
Estem en contacte.Salut
Com sempre Samuel, boníssima idea. També a Alcoi es va parlar dels MOOC moolt. Jo no sabia el que eren però pot ser una bona forma d'apropar la formació, perquè l'any pròxim no sabem el que vindrà. Per suposat que vosaltres esteu més que capacitats per a proposar i fer aquestos cursos.El tema de programari lliure i lliurex ens interessa al meu centre i el format que proposes mensual també. En fí...quan comenceu ????
Ens varem enrecordar de tú a Alcoi, eh? Vaig dinar al costat de Pedro Miguel, Daniel, Juan Carlos, Lluís...i jo.... je,je, són uns cracks !!!
A veure si Juan Carlos s'anima a un MOOC de mestre @ casa...:
Ja anem donant idees...
Fa temps que estava pensant-ho, però per por a no poder abarcar més coses ho havia dit res. Veig que no serveix de res callar-se.
Potser podriem madurar la idea. Potser hauria d'ésser alguna cosa senzilla, sense pretencions al principi.
Com seria la proposta: un teacher un MOOC, o diversos teachers, recopilació de temes, un MOOC?
Em trobe motivat per parlar de processadors de text pla, introducció a VIM, soles introducció. Utilització del llenguatge de marcat de baix nivell Markdown i de Pandoc com a utilitat per a convertir text a .html, .odt, .pdf.
I perquè text pla?
Doncs, el minimalisme és una font inesgotable de millora de la productivitat. Simplificar processos ajuda a multiplicar resultats, estic convençut.
Cal alliberar-se de processadors de textos 2003, 2007, 2010 que ens obliguen a migrar cap avant amb perill de no reconèixer el que hem escrit.
Amb text pla no hi ha aquest problema, el text es podrà llegir sempre. No hi ha problema de tenir un arxiu de text d'1 GB (ahí queda eso), ja que no es penjarà, anirà si la màquina va. El cel és el llímit. Aixô per no parlar de introduir un control de versions per fer i desfer canvis.
Podia ser un tema dins d'un MOOC. Podriem començar amb un MOOC col·laboratiu a veure què passa.
Hi ha un fum de temes interessants que estic segur que els membres d'aquesta comunitat podrien aportar.
Algú té coses que dir sobre GTD, Autofocus, Kanban, Scrum o Lean? Tindria molt de gust de llegir i o fer exercicis sobre aquest temes.
Crec que construir un MOOC al llarg de l'estiu és possible si voleu. No cal trencar-se el cap, jo crec que si cadascú aporta un poquet del que li apassiona tindrem un MOOC excel·lent.
Au a veure si la proposta tira avant.
M'encanta el teu POOC, Samuel, segur que eixiran altres més específics que a vosaltres us motiven més com els d'Alfons, però començar amb ú que controleu molt pot ser bó per a tots i esperem que també siga "massive".
A Juan Carlos Galiana ja el vaig convidar al foro fa temps, espere que s'anime perquè és un crack. No va poder anar a Novadors però si a Alcoi...així que ja està "abducit".
Me'n vaig al cole a veure com ha quedat la instal·lació dels primers ordinadors lliurex a la sala de profes (només estan a la de informàtica i a la meua)...comença la MILL (Massive invasió de LLiurex) amb nocturnitat estival i traïdoria.
(Juan Carlos ens va comentar d'uns adaptadors per a les fotocopiadores per a LLiurex ???)
M'apunte al POOC sobre LliureX. L'oferiré al Claustre del meu centre. Tenim tots els equips amb eixe fantàstic SO. Des de que van arribar els equips per a la Sala de Professorat van començar el MILL (m'ha agradat).
Però en agost no pense fer res. I ara a Juliol tinc massa feina... i a setembre... uffff. Desconnecte.
Paqui, em fas massa bona publicitat i la gent pot fer-se falses expectatives. Doncs bé, una idea que de tant en tant em passa pel cap és modificar el format classic de la formació del professorat, i anar caminant cap a la formació autònoma, que pense és la que genera millors resultats.
Dintre d'aquest plantejament, també he pensat de vegades que els cursos online de tota la vida poden resultar massa verticals. Vull dir que englobar dintre d'un mateix curs de Lliurex a algú que mai l'ha provat i a persones que genstionen aules, pot resultar complicat. El mateix passa amb mestre a casa, open office i qualsevol eina que pense hem de saber utilitzar els mestres.
¿Proposta? Que fabricàrem els mooc no per temes sino per capacitats, fent algun tipus d'enquesta inicial on es baremen els interessos i nivell dels usuaris, i així els cursos serien del tipus: "formació inicial: navegador web, blog mestre a casa, full de càlcul open office..." ; o "formació coordinador TIC: gestió d'aula lliurex, web de centre..."
No se si es utòpic fer aquest tipus de formació, ni si tècnicament es pot fer, o si el model dels Mooc es pot enfocar d'aquesta forma, però ací deixe la idea.
Ah! No havia dit res, però estic encantat de participar al foro amb gent tan implcada com vosaltres.
Moltes gràcies Juan Carlos per la teua aportació. Pense que l'enquesta hauria de donar un feed-back a l'alumne de quins son els requisits per a fer el curs i quin és el seu nivell, fer això en moodle es senzill ja que incorpora una eina per a realitzar enquestes. També es pot és deixar ben clar al començament del curs a qui va dirigit, quan de temps és necessari dedicar-li i tot el que siga informació útil per a l'estudiant.
He pujat una còpia de seguretat d'un curs que vaig donar per al CEFIRE per anar fent proves, n'hi hauria que adaptar-lo. La primera impressió que he tingut és que és massa materia per a un sols curs. Pense que és mijor fer minicursos, és a dir, cada curset enfocat en una sola eina, inclús si la eina és molt complicada enfoca-nos en pocs aspectes de manera que en poc temps i amb poca energia s'aprofite al màxim el POOC (mireu com està quedant la portada del moodle).
Estic un poc com Daniel, encara vaig tots els dies a treballar al centre... això crema, ja tinc ganes de fer altres coses!!! xDD
Bon dia.
Estic d'acord en que siga autònom i autosuficient. Ahir curiosament, vaig estar parlant amb la directora i la secretaria del centre sobre la formació del curs següent, i jo les explicava que segons l'experiència d'altres anys, que vinga una persona de fora a explicar el mateix a tot el professorat no funciona. Perque moltes coses no interesen a tothom, la gent es distrau, diferents nivells de competencia TIC...
Així que vaig proposar alguna cosa pareguda al que estem parlant. Simplement que utilitzàrem una pàgina pareguda a aquesta, on cadascú poquera anar al tema que vulga aprendre sense la necessitat de fer un curs sencer, sino centrant-se en els aspectes que vol. El problema que sugerien és quan la gent que no controla s'atranca i no sap continuar. Doncs aquest problema amb els foros i l'ajuda dels companys queda solucionat.
Per això, partint d'ací pensava en que l'enquesta inicial poguera "configurar" un curs personalitzat segons els interessos i el nivel de l'usuari. Sería com anar a un restaurant i dir al cambrer: "estic a dieta, m'agrada el peix, no m'agrada la pasta i no m'agrada el xocolat" i el restaurant instantaneament et proposara un menú personalitzat amb primer plat, segon i postre, que t'agradara i saciara la teua gana.
A més, si el temps de duració és obert o molt ample, els llevem la pressió de l'obligació de fer el curs amb la presa de la certificació. (i farà millor la digestió)
Genial!! No imaginava que aquesta conversació anara a ser tan productiva. M'agrada la idea perquè al meu centre tenim el mateix problema, la formació del professorat és un mal de cap impressionant, molta frustració salpicada per agraïments esporàdics.
De moment tenim un disseny de cursos (plats) autònoms i autosuficients, per a digerir en el temps requerit pels alumnes amb recorreguts personalitzats. Aquesta última part és la que més voltes estic donat-li... per a mi la resposta continua sent moodle, tirant de les activitats condicionals, és a dir, per a continuar avançant tens que completar adequadament una activitat, sé que existeix aquesta possibilitat en moodle però no sé con funciona tindré que estudiar-la . És el que més es sembla a la idea de tindre plats personalitzats... se vos ocurrix alguna altra manera d'implementar-la?
He actualitzat la plataforma a l'última versió de moodle per a tindre disponible totes les novetats (molt interessant els badges) i he donat permisos a Francesc Juan i Juan Carlos (Daniel i Alfons ja sabeu que també) per a si voleu crear un curs i trastejar possibilitats...
Oh, gràcies Samuel.
Sí sé que podem trastejar però el tema és que tenim una vida paral·lela, una vida moodler també en la intimintat i, u no dona per a fer més proves.
Tot i això aniré contruint material a estoes i et dic alguna cosa. Crec que crear un curs per després restaurar seria via més prudent per no fer desastres... )
Crec que el tema de crear un curs / diversos microcursos pot estar bé. Te n'adones de que estem davant d'un altre pas més endavant: coordinació de cursos espontanis nascuts de necessitats i motivacions no reconegudes amb un certificat.
El tema dona per reflexionar...
M'interessa molt aquesta experiència perquè
Volia comentar que he començat a utiltizar Moodle amb una server caser (així guanye ubiquitat) per organitzar coneixement i no per donar cursos.
L'experiència m'està agradant, la recomane a tothom.
Aquest any vaig utilitzar Moodle per organitzar la meua docència personal, recopilar dades, compartir coneixement i... he tingut els materials ordenats, el seguiment dels alumnes contextualitzat. He estat utiltizant audio, video, fotos, he escanejat pràctiques dels xiquets... a primària.
El tema ha estat un pas endavant sobretot de cara a l'avaluació.
Moodle no és soles per a servers externs també es pot utilitzar com a porfoli privat.
A més organització més productivitat. Aquest any ho he vist clar.
Si ho he entés bé, els badges són com els "gomets" o pegatines de tota la vida que es pegaven a la cartolina de la clase quan els xiquets es porten bé o malament, però en format digital. Jo havia utilitzat amb els alumnes el classdojo, i m'agrada molt. És novedós i motivant. Així que utilitzar-ho amb els mestres em pareix magnífic. He creat un curs: "uso del blog de mestre a casa" i he creat un badge de prova, però no aconseguist que funcione, diu que he de donar permissos al curs, però no trobe on fer-ho.
De moment només he fet la presentació:
"En este micro curso vas a ver ejemplos de uso de los blogs educativos y obtendrás la formación necesaria para elaborar el tuyo. Para ello, tendrás el apoyo de tus compañeros de curso, coordinado por el tutor del curso
La evaluación será compartida entre los compañeros, el tutor y tu mism@, así como cualitativa (utilizaremos los badges o sellos), centrada en el producto que seas capaz de generar con lo que has aprendido en el curso y que iremos compartiendo en una wiki.".
Així, el plantejament és
1. Mostrar les posibilitats del blog amb exemples
2. Donar el material per aprendre.
3. Recolçar l'aprenentatge amb un foro i un tutor.
4. L'avaluació serà dintre d'una wiki, cada alumne farà una proposta de treball amb el blog i els companys utilizaran els badges per avaluar-la.
Que us pareix?
Hola Juan Carlos.
Aquest badges em recorden a les estampetes de mèrits aconseguits que venien en el programa de Los Lunis com a control de que feies bé les coses.
La proposta és molt interessant, he estat cercant informació però no acabe de veure clar com implementar-ho, no tinc ni idea més bé, però vaig a seguir-vos a veure si ho aprenc.
Samuel, si aconseguim aprendre com funciona sobre Moodle potser va a funcionar molt bé per a millorar la motivació.
Moodle facilita molt l'avaluació de processos complexes com participar en un foro, avaluació per triangulació (companys i mestre), etc. Sens dubte Badges ve a ampliar aquest aspecte. A veure si entre tots aconseguim una proposta intel·ligible per implementar fàcilment a algun projecte.
Salut
En este moodle ja està implementat ;D n'hi ha que configurar-lo en el panell d'administració, ja sé com funciona jejeje malgrat que encara tinc algunes lagunes ;D
Hola Samuel.
Li faig una ullada, però ja t'advertisc que m'és difícil entendre la implementació, com traure-li partit, a veure al veure-ho implementat m'ajuda a compendre-ho.
Veig que a Moodle potser seria més fàcil d'implentar.
Provarem.
Salut
Ei, no he pogut aguantar més i he hagut d'anar a veure com funcionava.
El que jo entenc:
- S'habilita els badges al Moodle.
- Es crea un criteri mitjançant menús.
- Es construeix el missatge, per exemple, si hem decidit que es mostre el badge al final del curs es crea un missatge amb un camp que crida al badge constextualitzat.
- Quan s'acaba el curs apareix aquest missatge amb una insignia molt xula que et condecora per què has acabat el curs.
Adjunte unes captures...
Gràcies per traure el tema, per mi mateix no ho haguera entés mai.
Salut
## Perdoneu l'extensió
Hola.
Crec que s'està generant un debat molt interessant.
Amb l'experiència dels últims anys veig el següent:
- Necessitem un acompanyament on-line. Anar sols és molt dur i si la corba d'aprenentatge és pronunciada el més probable és que tothom acabe abandonant.
- La majoria de cursos siguen MOOC o no proposen un aprenentage unidireccional. Tots parlem de la pedagogia crítica, Habermas, Elliot, Freire, Guiroux, Apple i bla, bla, bla, però la majoria de cursos on-line no la tenen present. És més del mateix amb captures de pantalla o amb tests on-line.
- Cal canviar de paradigma i utilitzar les wikis, l'avaluació compartida per part de l'alumnat (triangulació) que prososa Moodle, les l'avaluació per rúbriques per tal de mesurar les teues pròpies forces, etc. Queda molt bonic en el manual de Moodle però no conec ningú que ho aplique a dia de huí.
- Cal reflexionar sobre com s'ha de construir / re-construir el coneixement. Amb textos expositius siguen interactius, vídeos o qualsevol altre format no avancem gran cosa, tot i que valen per a contextos tècnics en els quals cal aprendre algoritmes, passos de procediments. Però no s'arriba a una competència, a una interpretació de les situacions problemàtiques reals. Per exemple, llegir un manual de Joomla no té res a veure amb solucionar problemes reals a aquesta complexa plataforma, i si no em cregueu proveu, proveu.
Com enfocaria jo els cursos on-line?
- Els cursos massius, evidentment necessiten activitats automatitzades, però un fòrum o un IRC (chat) crec que és completament necessari. La sensació d'acompanyament asincrònic (diferit) que dona un fòrum és essencial per continuar el curs.
- Els cursos als centres necessiten un compromís per part de la gent que hi participa. En cas contrari valen per a ben poc, dóna igual que siga d'informàtica com que siga de problemes a l'aula. El compromís ha de nàixer de la necessitat però també, i molt important del que demane i com ho demane l'equip directiu / l'inspector. Si les altes instàncies ho demanen d'una determinada manera no hi ha més remei que fer-ho i aprendre-ho. Exemple: l'ExeLearning als grups de treball. Després del cabreig inicial vas i ho aprens.
- L'estructura d'un curs on-line hauria de tenir aquest components:
- Unes teoria que contextualitzara.
- Unes activitats de demostració, guiades.
- Unes activitats de reptes, no guiades.
- Un projecte final que donara sentit a l'aprenentatge abordat. En aquest punt s'avaluaria la competència real no les captures de pantalla on és difícil demostrar la competència.
- Però necessàriament un curs on-line hauria de tenir:
- Un fòrum.
- IRC / Chat / Hangout /Skipe, etc.
- Vídeos demostratius o possibilitat d'ésser creats pels alumnes.
- Passos amb captures de pantalla.
- Wikis participatives on es creara un espai per l'aprenentatge autònom amb els iguals.
- Possibilitat de crear un Karma per tenir pes específic en el curs basat en la participació dels alumnes.
Crec que basar tot l'aprenentatge dels cursos on-line en captures de pantalla que l'alumne ha d'entregar és un error que cal corregir, acabes pensant que has de demostrar-ho tot. Què passa amb l'aprenentatge informar que es pot mostrar amb una reflexió sobre el tema?
Crec que els tests (preguntes d'opció múltiple, verdader/fals, d'unir respostes, etc.) ajuden en certs casos però legitimen una manera de veure el coneixement que és unidireccional i acrítica, encotillada.
Tot i que estem parlat de MOOC / POOC no em referisc exclusivament a aquesta proposta però porte temps pensant que altres medis necessiten altre tractament de la informació i que l'experiència d'aprenentatge siga directa, siga sincrònica o assíncrona necessita d'un acompanyament per arribar a bon port, per transformar profundament l'aprenentatge, eixe aprenentatge que naix del canvi del sentit de l'experiència (Dewey) jo afegiria canvi en el sentit de l'aprenentatge en l'experiència comunicativa.
Els MOOC naixen com a reclam per estudiar a certes universitats cal no oblidar-ho. A l'escola primària i a secundària potser l'objectiu dels MOOC crec que han d'ésser diferents. Si ja els enfoquem a la comunitat docent el sentiment de comunitat pot ajudar molt i molt a aconseguir assolir aprenentatges, és per això que crec que l'acte comunicatiu és clau en aquest nou medi. Però també crec que tot ha d'acabar en un projecte final per avaluar la competència real de l'alumne.
Au, cacau.
Agrait per l`extensió. He rellegit varies vegades el missatge. Com ho podem posar en pràctica? Sembla una tasca complicada però aixó és el que més em motiva.
Per cert moodle 2.5 està optimitzat per a tablets i smartphones... m` agrada!!!
Juan Carlos, jo també pense que el sant de més lluny no fa més miracles.
Crec que limitar el temps no va en detriment, ajuda a no procastinar, però també crec que els cursos on-line tenen massa pressió de dates. Que estiguen oberts sempre ajuda.
jajaja que fort, lo dels conceptes era tirant mà de l'humor... no imaginava que existira ja un POOC, està tot inventat!!!
Bé he restaurat en aquest moodle alguns cursos que he trobat per internet sobre moodle, en general no m'agraden, ni l'estètica ni la didàctica. Crec que els missatges d'Alfons són molt encertats, tenim que aprofundir sobre la metodologia d'aprenentatge... crec que vaig a fer con Daniel i agafar vacances jajaja
Ei Samuel.
He estat mirant els cursos de Moodle que has penjat, estan molt bé. Crec que els revisaré amb calma més endavant.
No pense fer tan gran feinada, però potser en uns dies comence alguna cosa, ja veurem.
El tema conceptual em tenia mosca...
Per centrar el tema
Mireu aquest curt video sintetitza bé el tema:
Per altra banda, no oblidem que hi ha fonts d'informació que no són MOOC a l'ús però són ben interessants per aprendre. Destaque els materials oberts de la UOC, que són d'una qualitat excel·lent, feu una ullada:
http://ocw.uoc.edu/informatica-tecnologia-i-multimedia/
La qualitat dels materials és molt important, és per això que millor fer alguna cosa xicoteta i ben encaminada que no lluitar contra gegants com a ara la UOC.
Au.
-----------------------------------
Altera pars otio,
pars ista labori
«Una part per al repós,
altra part per al treball»
Samuel.
Jo també m'he quedat bocabadat en veure el que s'està fent a la UOC.
Sí es basen en MediaWiki, però ho han enriquit amb templates i plugins que deixen un resultat extraordinari en diversos formats i applets. Amb els applets publiquen directament en diferents plataformes.
Quan veus això i la qualitat dels materials que generen prens consciència d'on està u i del que cal aprendre per ésser més competent.
Per entendre tot això soles cal mirar aquest curs i els formats d'eixida del mateix material:
Per entendre el disseny de l'entorn de producció mireu aquest breu video:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=85JU5bo52_k
El fet de saber que no sabem ens va a ajudar a saber,
perquè ens posa en marxa.
Salut
Hui he pogut seure a llegir detingudament el que heu escrit, anava veient-lo al mòbil però he estat en altres assumptes.
A mi el POOC em sembla millor que el MOOC, en el fons, açò de massiu i amb certificació no em convenç. M'he apuntat per curiositat al de la politècnica http://cursotecnologiaseducativas.upvx.es/ficha i no se si aconseguiré certificar.
Enguany he preparat un "minicurs de moodle" pensat per dues sessions presencials de 2,5 hores i altres 5 hores de treball online, dins d'un curs de formació més global amb altres continguts . Després la realitat va ser que molt pocs feren les activitats a casa i vist així és infumable. No es pot pretendre que en cinc hores t'ensenyen moodle i comences a treballar.
Si el vols veure está penjat al meu centre http://guillemdalcala.edu.gva.es/moodle/course/view.php?id=59
I si el vols restaurar està a dropbox https://dl.dropboxusercontent.com/u/25318285/backup-moodle2-course-moodle-20130117-0952.mbz
Alfons: Jo si gaste les rúbriques i els informes d'avaluació, no per a totes les activitats, només per a les més significatives, però són molt fàcils de fer i els alumnes ho entenen perfectament. I els tallers; els meus alumnes de 4t i de 2n d'ESO han experimentat enguany amb els tallers, en el curs enllaçat hi ha un exemple de taller d'interpretació de fotos. Si a més de rúbrica, l'avaluació és coavaluació, tot és més interessant. M'ho he passat molt bé amb els de 2n aquest curs, i lo millor és que els tornaré a tindre en 3r.
Pedro.
Moltíssimes gràcies per fer referència al MOOC de la UPV, jo també m'he apuntat.
http://cursotecnologiaseducativas.upvx.es/ficha
Crec que no vaig a deixar passar aquesta oportunitat, he vist l'exposició de la primera unitat amb Linda Castanyeda i m'ha convençut, realment aquesta gent tant sàvia mereix la pena invertir-ne temps.
Així que vaig a prioritzar la formació a la producció, a veure si aprenc alguna cosa aquest estiu.
M'interessa molt el tema de l'avaluació per rúbriques. No és justificable a hores d'ara deixar tot el poder de l'avaluació a la percepció del mestre, els alumnes també necessitem saber les condicions de treball per tal de mesurar el nostre esforç.
He accedit al teu curs de Moodle i li he pegar una ullada.
Molt interessants les rúbriques que has construit:
http://guillemdalcala.edu.gva.es/moodle/mod/page/view.php?id=3585
Està tot molt ben explicat i m'ha servit per fer-me una idea real del que es pot fer.
Crec que en primària seria inclús més senzill d'implementar.
M'ha agradat molt la idea de ponderar la nota. Vaig utilitzar la ponderació de la nota (diferenciació del valor de la nota per a diverses activitats com proves, treballs, wikis, foros, etc.) i crec que et fa entendre molt millor el procés d'ensenyament-aprenentatge com a mestre. Per no parlar de la retroalimentació en temps real per als alumnes que suposa l'avaluació de Moodle.
He vist també que utilitzes HotPotatoes. Fes-li una ullada al nou ExeLearning que et deixa un producte molt elegant i més contextualitzat. Jo vaig tenir molts problemes de bugs amb exercicis de HotPotatoes que en la tecnologia de Moodle i ExeLearning junta.
Moltes gràcies per compartir.
Salut
Moltes gràcies Pedro Miguel, he restaurat el curs de moodle que poses en el link però es restaura un altre curs, per a que pugues editar fer i desfer també t'he donat permís d'administració en aquest moodle ;D
Molt molt interessant els cursos que has fet, senzills i potents, m'agraden. N'hi ha moltes coses que estic aprenent.
Gràcies!!
Una errada.
La copia era del curs previ. Aquesta es la bona https://dl.dropboxusercontent.com/u/25318285/backup-moodle2-course-59-moodle-20130714-1107-nu.mbz
Ja que tinc permís, la restaura ara.
He restaurat el curs bo i m'he inscrit com a professor per si algú vol fer-lo i comentar alguna cosa. El que dèieu Juan Carlos i tu sobre autònom i autosuficient està bé, però si algú vol tindre un referent al què dirigir-se que puga fer-ho.
Aquest curs està preparat per a que els alumnes tinguen un curs, amb rol de professor, on realitzar pràctiques. Si algú s'apunta ja veurem com fer-ho.
Salut.
Gràcies a tots per estar ahí i per fer més fàcil aquesta tasca d'aprendre a POOC a POOC, us llig amb veneració !!!
Me'n vaig una setmana, en tornar ho vull tot preparat, eh?,je,je. Espere que descanseu prompte per a deixar que les vostres neurones es recuperen, els "sempreaprenents" com jo us necessitem.
