LliureX

Error de acceso usuarios de servidor Lliurex 12.06

Error de acceso usuarios de servidor Lliurex 12.06

by rualmar rualmar -
Number of replies: 7

Bueno, después de un poco de lío con el registro, posts, etc... creo que este es el definitivo:

Os comento, tengo un problema en un aula con Lliurex 12.06 instalada. Todo iba bien hasta que de repente uno de los clientes empezó a fallar en el acceso de los usuarios creados en el servidor. Siempre que se intenta acceder da "acceso denegado". Sin embargo si que es posible acceder con los usuarios locales de la máquina.

En cuestión de unos días estos síntomas se "contagiaron" a varios pcs más y, a día de hoy, ya son 6 los que no permiten entrar a los usuarios del servidor.

He intentado solucionarlo actualizando servidor y clientes, pero todo sigue igual.He intentado actualizar el registro de los clientes en el servidor, pero al hacer el prerregistro me da un mensaje tipo "server is locked now". De todas formas, el archivo all-hosts del servidor contiene el registro de todos los clientes del aula correctamente.

He observado que en los pcs que falla, al abrir la consola durante el aranque del sistema operativo, se queda parado al montar server:/net y da un error tipo "imposible montar un sistema nf4s en /net".

Como datos decir que se trata de clientes pesados, y he comprobado que, en cada uno de ellos, entrando como usuario local hay acceso al servidor (responde a ping) y a internet a través de este.

¿Alguien se ha encontrado con el mismo problema?

Un saludo.

In reply to rualmar rualmar

Re: Error de acceso usuarios de servidor Lliurex 12.06

by Alfons Rovira -

Hola rualmar.

En aquest foro hem tractat problemes similars.

Podries reproduir-nos el missatge que t'ix? Si no ho pots fer amb una captura és útil una foto. Això dona idea de l'origen el problema.

Salut

In reply to rualmar rualmar

Re: Error de acceso usuarios de servidor Lliurex 12.06

by Daniel Turienzo Nieto -

Hola,

M'interessa la solució. Tinc el mateix problema en una aula d'ordinadors. Hi ha alguns clients que donen "fallo d'autentificació". L'alumnat s'ha de canviar d'equip per treballar amb el seu usuari.

Si fas un ping al servidor, aquest arriba bé.

In reply to Daniel Turienzo Nieto

Re: Error de acceso usuarios de servidor Lliurex 12.06

by Alfons Rovira -

Hola Daniel.

El tema de l'autenticació potser per diversos motius.

Un típic són els /homes que es generen al server dues vegades.

Fa uns anys vaig haver de tornar a fer els usuaris als server. Em donava fallo d'autenticació amb un error .Xauthority i bla, bla, bla...

El vaig resoldre esborrant aquest arxiu del home del server. Crec recordar que el problema no residia en els «homes» de /net sino en el local /home del server, dins de cada usuari hi havia un arxiu ocult .Xautority que impedia loguejar-se als usuaris duplicats.

Vaig resoldre el problema, amb molt de patiment i pressió, esborrant al /home local del server el /home dels usuaris que tenien problemes. En intentar loguejar-se de nou es creava aquest arxiu i tot anava bé.

Podeu provar amb un usuari a veure què passa.

En qualsevol cas, ajuda molt capturar el missatge i mirar els logs del sistema. La part dels logs soluciona moltes coses.

Per altra banda, sempre instal·le mutt al sistema, Mutt és un client de mail de cònsola pel qual pots gestionar la part del correu intern. Funciona perfèctament entre usuaris locals del sistema, és una d'aquelles coses genials que tens en GNU/Linux.

Ho comente perquè, certes errades son enviades a l'administrador del sistema mitjançant un correu electrònic que envia els certes errades logs.

Per fer-ho servir:

  1. Instal·lem Mutt: sudo apt-get install mutt No recorde si està al repositori Lliurex, en qualsevol cas a Ubuntu i a Debian està.
  2. El llancem des de terminal. $ mutt
  3. Cal que primer ens loguegem a la terminal com a usuari administrador, potser admin1.

Salut

In reply to Alfons Rovira

Re: Error de acceso usuarios de servidor Lliurex 12.06

by rualmar rualmar -

Hola Alfons,

No me es posible hasta dentro de unos días adjuntar capturas/fotos, pero os comento las anotaciones que me han pasado:

- Al introducir usuario y contraseña en la pantalla de login aparece "Error d'autenticació". De la misma forma que aparece cuando la contraseña es incorrecta (ya se ha comprobado que esto no es así, de hecho el mismo usuario/password entra correctamente en otros pcs)

- En el "prerregistre d'ordinadors", al seleccionar el número que se le asigna al PC y pulsar el botón de registrar, aparece un cartel "Server is locked now", sin más.

- En la consola de arranque del SO aparece esta secuencia de mensajes:

mounting server:/net...

[aquí permanece un tiempo a la espera]

unable to mount a nfs4 filesystem on /net

 

Esos son todos los mensajes de error.

En cuanto al tema de usuarios duplicados, el problema es que no ocurre para unos usuarios concretos, sino para unas máquinas en concreto. Hay máquinas que no dejan entrar a ningún usuario del servidor, y estos mismos pueden entrar perfectamente desde otros clientes.

En cuanto tenga ocasión probaré a instalar mutt.

In reply to rualmar rualmar

Re: Error de acceso usuarios de servidor Lliurex 12.06

by Alfons Rovira -

Hola rualmar.

Gràcies per aportar la informació, ja que segur que acaba sent molt valuosa.

Ni idea. Crec que aquest error ja a eixit, però no es va arribar a localitzar el problema.

Els desenvolupardors van implementar la utilitat drv-alentin, però cal mirar la documentació per veure com llançar-la i investigar la informació que arreplega.

Pots provar instal·lant-lo al sistema:

$ sudo apt-get install dr-valentin

Crec que hi ha una versió per al server i altra per al client

Exemple: http://mestreacasa.gva.es/web/lliurex/forums/message_boards/message/500006845078

Caldrà revisar la documentació:

$ man dr-valentin

http://lliurex.net/pandora/pool/main/d/dr-valentin/

http://lliurex.net/pandora/pool/main/d/dr-valentin-server-common/

http://lliurex.net/pandora/pool/main/d/dr-valentin-client-common/

Et generarà un arxiu, però supose que cal saber què buscar dins d'ell.

Mutt

El tema de mutt és molt interessant, ja que tens una adreça de correu al servidor per a cada usuari, al servidor, com com es feia als inicis del mail, on no estaven les màquines comunicades i tots utilitzaven la mateixa màquina.

Crec que en instal·lar mutt instal·la la capa de transport que necessita el mail i tots els serveis.

Desconec si funcionarà als clients, però si funciona a les terminals lleugeres, ja que és la mateixa màquina.

Aquest tipus de serveis tenen la peculiaritat que no depenen de servidors externs, si cau internet continues tenint mail, ja que es tracta d'un servidor d'intranet com Moodle, però en aquest cas molt més senzill, ja que no passa per Apache.

A més, com et comentava, és interessant llegir els logs de les errades del sistema en entrar al terminal com a usuari administrador del server. El sistema envia logs crítics a l'administrador com ara quan algú intenta loguejar-se com administrador o quan no es valida la contrasenya d'un usuari.

Au, un passet més on Lliurex marca la diferència en serveis útils.

Salut

In reply to Alfons Rovira

Re: Error de acceso usuarios de servidor Lliurex 12.06

by rualmar rualmar -

Hola de nuevo! smile

Por fin he tenido un rato para trastear con el aula....pero nada de nada. 

Sobre el dr-valentin, estoy usando la versión 12.06, no es dr-valentin para la 13? No consigo instalarlo con el apt-get,me dice que no es capaz de encontrarlo.

Ante la desesperación he formateado y reinstalado uno de los clientes....pero ante mi sorpresa todo sigue igual. En el arranque, al tratar de montar /net, sigue diciendo "mount server:/net FAILED", "unable to mount 'nfs4' filesystem on /net". Y esto es común a todos los pcs en los que falla el login de usuarios del servidor.

Por lo tanto entiendo que el fallo está en el servidor. ¿puede tener algo que ver con el error de "server is locked now" al hacer el prerregistro de clientes desde las propias máquinas cliente? 

¿¿¿Es la única solución actualizar a lliurex 13??? Porque a estas alturas del curso va a ser muy complicado.

Un saludo!

In reply to rualmar rualmar

Re: Error de acceso usuarios de servidor Lliurex 12.06

by Alfons Rovira -

Hola rualmar.

Sí, sembla que dr-valentin està als repositoris a partir de pandora, Lliurex 13.09.

Ni idea de l'error que comentes.

Actualitzar a l'última versió supose que és la millor manera d'evitar problemes, ja que Lliurex no treballa amb LTS des de Lliurex, tot i què sí que parteix de les LTS des d'Ubuntu.

El problema és que a causa de la dificutlat amb noves versions del programari que va per sota (kerberos, etc.) no es pot fer una actualització automàtica.

Així que el camí és fer un backup del server i passar a la nova versió on caldrà desplegar altra vegada els serveis.

Quan parlem de servers això pot suposar un treball molt considerable, però, la versió 12.09 no s'actualitza des de fa ja un temps, així que supose que no hi ha personal necessari per mirar cap enrere.

Lliurex no és Ubuntu LTS, així que jo aniria cap avant. Tenint en compte això caldria anar plantejant el manteniment del server. Cal pensar en les estratègies d'organització de la informació per fer funcional un cas com aquest en el qual cal passar a una versió nova formatant el server.

Ara bé, si el server està estructurat amb particions, com indica el manual. Jo formataria les particions del sistema i deixaria les particions on hi ha dades.

El problema pot venir en enllaçar els usuaris amb els seus homes, però caldria provar-ho, potser no presente problemes o es puga arreglar de forma senzilla.

Sens dubte tot un repte.

Salut